Τοπικά

Κλιμάκιο του ΚΚΕ Μαγνησίας στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ρ. Φεραίου: Δεν χωράνε δικαιολογίες

Σε Κανάλια και Κερασιά που χτυπήθηκαν από την προχθεσινή κακοκαιρία περιόδευσαν την Πέμπτη 28 Ιουνίου εκ μέρους της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ ο Γιώργος Λούμας και ο Αποστόλης Παπαϊωάννου, σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας και στο Δήμο Ρήγα Φεραίου αντίστοιχα. Στην Κερασιά, τους υποδέχτηκε η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, Αντωνία Χασιώτη.

Η εικόνα που αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, είναι εικόνα καταστροφής και μάλιστα από μια καλοκαιρινή μπόρα. Όμως επισήμαναν μιλώντας με κατοίκους: «Εδώ δεν χωράνε δικαιολογίες περί ακραίων καιρικών φαινομένων και όσα άλλα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων καταστροφών. Είναι εμφανή τα σημάδια της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων και της εγκατάλειψης της τπαίθρου από Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμους.»

Αυτά δεν ήταν μόνο διαπιστώσεις των στελεχών του ΚΚΕ αλλά και επισημάνσεις από τους ίδιους τους κατοίκους για μια σειρά παραλείψεις, κακοτεχνίες, καθυστερήσεις, από όσους έχουν την ευθύνη για την αντιπλημμυρική προστασία. Οι κάτοικοι είναι κυριολεκτικά αγανακτισμένοι από όλη αυτή την κατάσταση και κατήγγειλαν στα στελέχη του ΚΚΕ ότι τα προβλήματα είναι γνωστά και από τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν γίνονται παρεμβάσεις και έργα, υποδομές, που θα μπορούσαν να προλάβουν τέτοιες καταστάσεις.

Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα του κεντρικού δρόμου που ενώνει την Κερασιά με τον υπόλοιπο Δήμο, έχει κοπεί στη μέση ενώ ετοιμόρροπο (διαβρωμένο από κάτω) είναι και ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου. Αυτός ο δρόμος έχει υποστεί ζημιές στο ίδιο σημείο και πριν λίγα χρόνια και όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι έγιναν προχειροδουλειές, χωρίς καμιά υποδομή και δίχως καμιά πρόβλεψη για τον Κερασιώτη ποταμό που περνάει δίπλα του και δημιούργησε το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ ανέδειξαν τις βαριές ευθύνες κυβερνώντων και τοπικής διοίκησης για την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας λόγω της γνωστής πολιτικής περί «μη επιλέξιμων έργων» από την ΕΕ. Ότι οι καταστροφές αναδεικνύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εγκατάλειψης των ανθρώπων σε Δήμους και οικισμούς , ιδιαίτερα της Υπαίθρου. Επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τον προσανατολισμό  της πολιτικής για το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεσμεύτηκαν στους κατοίκους ότι θα φέρουν τα προβλήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου και όπου αλλού χρειαστεί. Ταυτόχρονα τους κάλεσαν να απαντήσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις αναφέροντας το παράδειγμα των καθυστερήσεων της έναρξης των αποκαταστάσεων και παρεμβάσεων από τις τεράστιες καταστροφές του Γενάρη – Φλεβάρη σε Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου και Ν. Πηλίου, λόγω μη έγκαιρης εκταμίευσης κονδυλίων από την κυβέρνηση και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, τις περιοδείες και τις επισκέψεις των κυβερνητικών βουλευτών και παραγόντων στην περιοχή.

Για τις συγκεκριμένες περιοχές (Καναλίων, Κερασιάς και Κεραμιδίου) η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) απαιτεί από Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο να υπάρχει άμεση εκταμίευση ικανών κονδυλίων για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών.

Επίσης, να γίνει καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και οικοσκευές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της γραφειοκρατίας και του νομοθετικού πλαισίου από κυβέρνηση και Περιφέρεια για τα ζητήματα των διαγωνισμών σε παρόμοιες έκτακτες καταστάσεις ώστε η διαδικασία της αποκατάστασης να μην είναι χρονοβόρα, να προχωρούν άμεσα οι όποιες διαδικασίες παρεμβάσεων, αποκαταστάσεων και αποζημιώσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το