Πολιτισμός

Κλέψε σαν καλλιτέχνης – 10 αλήθειες που δεν σου έχουν πει για τη δημιουργικότητα

Της Μαρίας Αλμπανίδου,
νομικού MSc, ποιήτριας

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένοι φίλοι και αγαπημένες φίλες! Σήμερα σας έχω ένα εξαιρετικό βιβλίο, το ένα από τα τέσσερα αυτής της σειράς, για τα οποία θα σας μιλήσω, το πρώτο, των New York Times best seller «Κλέψε σαν καλλιτέχνης (10 αλήθειες που δεν σου έχουν πει για τη δημιουργικότητα)» του Austin Kleon από τις εκδόσεις Key Books, του Νοεμβρίου του 2017.
Πρόκειται για έναν εμπνευσμένο οδηγό για τη δημιουργικότητα στην ψηφιακή εποχή, το οποίο θα μας βοηθήσει να ζήσουμε μια πιο γεμάτη και δημιουργική ζωή. Τίποτα δεν είναι πρωτότυπο γι’ αυτό ας αγαπήσουμε τις επιρροές μας, ας γίνουμε καλύτεροι παρατηρώντας τις δουλειές άλλων, ας συνθέσουμε διαφορετικά στοιχεία και ας φανταστούμε το δικό μας μονοπάτι. Ας ακολουθήσουμε τα ενδιαφέροντά μας, όπου κι αν μας πηγαίνουν, αυτό που σήμερα ονομάζουμε χόμπι, αύριο μπορεί να γίνει η δουλειά της ζωής μας. Ας ξεχάσουμε το παλιό κλισέ που λέει «γράφε για ό,τι γνωρίζεις καλά». Αντί γι’ αυτό, ας γράψουμε το βιβλίο που θέλουμε να διαβάσουμε, ας φτιάξουμε την ταινία που θέλουμε να δούμε. Επίσης, ας ρισκάρουμε να είμαστε βαρετοί στην καθημερινότητά μας για να μπορούμε να είμαστε τολμηροί στο πνεύμα και στη δουλειά μας.
Ο Αustin Kleon είναι συγγραφέας και καλλιτέχνης. Είναι ο δημιουργός της αφαιρετικής ποιητικής συλλογής Newspaper Blackout και η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην αμερικανική τηλεόραση, τη Wall Street Journal και το site για εικαστικά 20Χ200.com. Δίνει τακτικά διαλέξεις με θέμα τη δημιουργικότητα στην ψηφιακή εποχή στα TEDx, στο SXSW, σε συνέδρια του Economist, της Pixar και της Google. Ζει στο Ώστιν του Τέξας και online στο austinkleon.com/.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο και τα οποία μας βοηθούν να ξεκλειδώσουμε την δημιουργικότητά μας;
Κλέψε σαν καλλιτέχνης. Μην περιμένεις να βρεις τον εαυτό σου για να ξεκινήσεις. Γράψε το βιβλίο που θέλεις να διαβάσεις. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου. Είναι σημαντικά τα προσωπικά πρότζεκτ και τα χόμπι σου. Το μυστικό: Κάνε καλή δουλειά και μοιράσου τη με τον κόσμο. Η γεωγραφία δεν παίζει πια κανένα ρόλο. Να είσαι καλός (Ο κόσμος είναι μικρός). Να είσαι βαρετός (Μόνο έτσι γίνεται η δουλειά). Δημιουργικότητα σημαίνει αφαίρεση.
Τίποτα δεν είναι πρωτότυπο. Ο συγγραφέας Τζόναθαν Λέθεν έχει πει πως όταν οι άνθρωποι αποκαλούν κάτι «πρωτότυπο» εννιά στις δέκα φορές απλώς δεν γνωρίζουν τις αναφορές και τις πρωτότυπες πηγές του.
Ένας καλλιτέχνης καταλαβαίνει πως τίποτα δεν έρχεται από το πουθενά. Όλη η δημιουργική δουλειά χτίζεται πάνω σ’ αυτό που ήδη έχει υπάρξει. Τίποτα δεν είναι 100% πρωτότυπο.
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν αυτή την ιδέα θλιβερή, αλλά τον συγγραφέα τον γεμίζει ελπίδα. Όπως το θέτει ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Ζιντ: «Οτιδήποτε πρέπει να ειπωθεί, έχει ήδη ειπωθεί. Από τη στιγμή, όμως, που κανένας δεν έδωσε σημασία, όλα πρέπει να ειπωθούν ξανά».
Αν απελευθερωθούμε από το βάρος της πρωτοτυπίας, θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι από το τίποτα και θ’ αγκαλιάσουμε τις επιρροές μας αντί να τρέχουμε μακριά τους.

Ή όπως το έθεσε ο Ντέιβιντ Μπάουι: «Η μόνη τέχνη που θα μελετήσω ποτέ είναι αυτή απ’ την οποία μπορώ να κλέψω».
Κάθε νέα ιδέα είναι απλώς ένας συνδυασμός ή ένα remix μιας ή περισσοτέρων παλαιότερων ιδεών. Ο Γκαίτε έλεγε: «Μας διαμορφώνουν τα πράγματα που αγαπάμε».
Ο καλλιτέχνης είναι συλλέκτης. Όχι ρακοσυλλέκτης, προσοχή, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ο ρακοσυλλέκτης συλλέγει ό,τι βρει, ο συλλέκτης συλλέγει επιλεκτικά. Συλλέγει μόνο τα πράγματα που αγαπάει αληθινά.
Κυκλοφορεί μία οικονομική θεωρία που λέει πως αν προσθέσουμε τα εισοδήματα των πέντε κοντινότερων φίλων μας και το διαιρέσουμε με το πέντε, ο αριθμός που θα βρούμε θα είναι αρκετά κοντά στο εισόδημά μας.
Το ίδιο ισχύει και με τις ιδέες. Είμαστε το ίδιο καλοί με τα πράγματα που μας περιβάλλουν. Η μητέρα του συγγραφέα συνήθιζε να του λέει: «Σκουπίδια μπαίνουν, σκουπίδια βγαίνουν». Η δουλειά μας είναι να συλλέγουμε καλές ιδέες. Όσες περισσότερες μαζεύουμε, τόσες περισσότερες επιλογές θα έχουμε να επηρεαστούμε.
Διαβάστε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο! Θα σας βοηθήσει πολύ να «σκαλίσετε» την καλλιτεχνική σας πλευρά! Είναι περιπετειώδες και πολύ όμορφα εικονογραφημένο, σε μία πολύ προσεγμένη έκδοση από τον εκδοτικό οίκο Key Books.
Και θα σας αφήσω με κάτι που είπε ο ποιητής Τ.Σ. Έλιοτ: «Οι ανώριμοι ποιητές μιμούνται. Οι ώριμοι ποιητές κλέβουν. Οι κακοί ποιητές κακοποιούν αυτό που παίρνουν. Οι καλοί ποιητές το κάνουν είτε καλύτερο είτε, τουλάχιστον, διαφορετικό. Ο καλός ποιητής μετατρέπει τη λεία του σε ολοκληρωμένο συναίσθημα, το οποίο είναι μοναδικό, και τελείως διαφορετικό από το πρωτότυπο».
Καλή σας ανάγνωση!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το