Τοπικά

ΚΚΕ: Να μην προχωρήσει η παραγωγή RDF/SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βόλου

«Έγκλημα» που έχει μετατρέψει τον Βόλο σε αποτεφρωτήρα χαρακτήρισαν τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής srf στο ΧΥΤΑ Βόλου. Όπως ανέφερε ο Αποστόλης Ριζόπουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου, το «έγκλημα συνεχίζεται με την κατασκευή μονάδας παραγωγής srf”.
“Είναι εξελίξεις, που φέρουν την υπογραφή και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν την υπογραφή της δημοτικής αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού στο Βόλο και στην Μαγνησία για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων” τόνισε ο κ. Ριζόπουλος. Τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής κατήγγειλαν και τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και το εργοστάσιο SRFστο Βόλο,οι περίφημες «οικιστικές πυκνώσεις»,εφεύρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα κτίσματα, η επιχείρηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Ν. Πήλιο, η μετατροπή του Βόλου σε πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, και τόσα άλλα, έχουν την υπογραφή του.

«Με την πολιτική του συνεχίστηκε η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών εκλεκτών περιβάλλοντος και της επιθεώρησης εργασίας, η απουσία τακτικών ελέγχων σε μια σειρά βιομηχανίες, και στη Μαγνησία, όπως σε εργοστάσια ανακύκλωσης, στην ΑΓΕΤ, στο λιμάνι, σε μεταλλοβιομηχανίες, κ.ά. Η μυρωδιά καμένου πλαστικού, εδώ και χρόνια, στην πόλη προκαλεί ανησυχητικά ερωτηματικά; Είναι ντροπή να παριστάνουν, τώρα, τους «σωτήρες» του περιβάλλοντος! Είναι συνυπεύθυνοι με τη σημερινή κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα και τους εντολοδόχους τους στην τοπική κοινωνία και στην διοίκηση για επικίνδυνη υγειονομική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ριζόπουλος σημείωσε ότι η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου, σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΠΕΠ Θεσσαλίας και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» με 41 εκ ευρώ και το λειτουργικό κόστος θα φθάνει στα 2,8 εκ. Όπως δήλωσε, το κόστος θα μετακυλίεται στις πλάτες των κατοίκων των δήμων Βόλου και της υπόλοιπης Μαγνησίας.
«Η ΟΕΔΑ, από τους περίπου 100.000 τον εισερχομένων ΑΣΑ στο ΧΥΤΑ Βόλου, θα επεξεργάζεται 50.592 τόνους ετησίως αστικά στερεά απόβλητα και 15.200 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα. Από τα αστικά απόβλητα θα παράγονται ετησίως 18.209 τόνοιSRF, για την καρκινογόνα καύση στην τσιμεντοβιομηχανία. Η σημερινή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και οι δημοτικές αρχές Βόλου και των άλλων δήμων της Μαγνησίας, προσπαθούν να ντύσουν την εγκληματική πολιτική τους, με δήθεν φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα, βαφτίζοντας ως «εναλλακτικά» τα σκουπίδια για την καρκινογόνα καύση» πρόσθεσε. Κάλεσε έτσι τους φορείς του κινήματος να βάλουν τέλος στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αιτίες που σκοτώνουν το περιβάλλον.

Η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ ζητεί να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, να μην προχωρήσει η παραγωγή RDF/SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βόλου ενώ είναι υπέρ της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου Βασίλης Τσαμπράζης μίλησε για το θέμα των δασικών χαρτών και δήλωσε ότι η αναστολή κύρωσης για δύο μήνες δεν βοηθά τη μεσαία τάξη. Ακόμη πρόσθεσε ότι οι ενστάσεις που έχουν υποβάλει αγρότες πριν από δύο χρόνια, δεν έχουν ακόμη εξεταστεί και σημείωσε ότι η αντικατάσταση του ενός δασολόγου στην επιτροπή αντιρρήσεων δεν βοηθά τους αγρότες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το