Ελλάδα

Κυβέρνηση: Επρεπε να γίνει ο εκσυγχρονισμός των πολεμικών αεροσκαφών

tsipras-kammenos

Το λόγο για τον οποίο προχώρησε στη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας εξήγησε η κυβέρνηση με ενημερωτικό της σημείωμα.
Εξηγεί ότι αυτό έγινε διότι από το 2009 που δεν πετούσαν αυτά τα αεροσκάφη και το ΝΑΤΟ ζητούσε εναέρια επιτήρηση στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο σε καθημερινή βάση, τον ρόλο αυτό ανέλαβαν οι Τούρκοι οι οποίοι είχαν νέα αεροσκάφη και οι οποίοι υπό τη νατοϊκή ομπρέλα πετούσαν σε όλο το Αιγαίο.
Αντιδράσεις υπάρχουν από τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ με τον Π. Καμμένο να δηλώνει σήμερα το μεσημέρι ότι δυο συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ στο παρελθόν είχαν εγκρίνει τη συγκεκριμένη αναβάθμιση στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος.
Νωρίτερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, αναφερόμενος στην προμήθεια εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού υπογράμμισε ότι «δεν είμαι ειδικός στα εξοπλιστικά προγράμματα και στα αμυντικά, εν γένει, αλλά σίγουρα δημιουργεί κάποια ερωτηματικά κατά πόσο είναι απαραίτητο να γίνει τώρα αυτή η δαπάνη».
Μιλώντας στον Βήμα fm, ανέφερε πως «την πολιτική ευθύνη για αυτά τα θέματα την έχει προεχόντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ακόμα περισσότερο όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην προκειμένη περίπτωση, είναι και κυβερνητικός εταίρος».
«Δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά, θέλω να πιστεύω ότι είναι επωφελής αυτή η προμήθεια, αλλά θα το δούμε. Πρέπει να γίνει μία συζήτηση σε επίπεδο ειδικών. Το ζήτημα είναι κατά πόσο έχει τις οικονομικές δυνατότητες αυτή τη στιγμή η χώρα και κατά πόσο αυτό πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό, εκτός αν υποτεθεί ότι αυτό το οπλικό σύστημα είναι απόλυτα και άμεσα αναγκαίο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τα αίτια του οποίου θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και στη Βουλή, ενδεχομένως, για να εξηγήσει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός πού βρίσκεται το κατεπείγον του θέματος» πρόσθεσε.
Αναφορικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δεν έχουμε λαϊκή εντολή, ούτε για συνέχιση μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, ούτε και για ρήξη. Η λαϊκή εντολή είναι για σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία θα καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό και ελπίζω ότι αυτή θα είναι η κατάληξη των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και πρέπει να είναι σχετικά σύντομα, εντός του Απριλίου, θα έλεγα. Αν, όμως, οι εταίροι εννοούν στα σοβαρά το διαπραγματευτικό πλαίσιο της 20ής Φεβρουαρίου, τότε θα καταλήξουμε σε λύση, διότι το διαπραγματευτικό αυτό πλαίσιο λέει “μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα”- δεν το λέει ρητά, το λέει εμμέσως πλην σαφώς. Άρα μικρότερες απαιτήσεις για δημοσιονομικά μέτρα και βάση συζήτησης θα αποτελέσει ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και όχι το mail Χαρδούβελη ή οι απαιτήσεις της τρόικας στην προηγούμενη αξιολόγηση. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση, διότι είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών, τελικά».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το