Αθλητισμός

Οι κυρίαρχοι του πλανήτη για το 2014

athlitismos

Η αθλητική χρονιά που έφυγε θα μείνει γραμμένη στην ιστορία πρώτα από όλα για τη Ρεάλ Μαδρίτης, που κατέκτησε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Λισσαβώνας το δέκατο ευρωπαϊκό της στέμμα, επικρατώντας της πρωταθλήτριας Ισπανίας Ατλέτικο Μαδρίτης στην παράταση με σκορ 4-1.

Στους τίτλους της η Ρεάλ πρόσθεσε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, με νίκη επί της κατόχου του Γιουρόπα Λιγκ Σεβίλλης, και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων καταβάλλοντας τη νικήτρια του Κόπα Λιμπερταδόρες, αργεντίνικη Σαν Λορένσο.

Ευρωπαϊκό στέμμα κατέκτησε και η Μακάμπι Τελ Αβίβ, αφού ανέτρεψε τα προγνωστικά στο Φάιναλ Φορ του μπάσκετ και νίκησε τη Ρεάλ στον τελικό της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ. Εκπληξη είχαμε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ με τις ΗΠΑ μεν πρώτες με άνεση, αλλά τη Σερβία να καταβάλλει την οικοδέσποινα Ισπανία και να φτάνει στον τελικό.

Η σεζόν στη Φόρμουλα 1 έγινε υπό τη σκιά του παρ’ ολίγον θανάσιμου τραυματισμού του Μίχαελ Σουμάχερ τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά και τον επίσης σοβαρότατο τραυματισμό του Ζιλ Μπιανκί, όμως ανέδειξε απόλυτη κυρίαρχο τη Μερσέντες, με το δίδυμο των Λιούις Χάμιλτον και Νίκο Ρόσμπεργκ να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Τελικά ο Βρετανός Χάμιλτον κατέκτησε την καρό σημαία του παγκόσμιου πρωταθλήματος με 11 νίκες, ενώ στο πρωτάθλημα ράλι WRC θριάμβευσε ο Γάλλος Σεμπαστιάν Οζιέ με Φολκσβάγκεν.

Η Ζυρίχη φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου τον Αύγουστο, με τη Βρετανία να έχει εντυπωσιακή παρουσία με 12 χρυσά μετάλλια. Τη χρονιά σημάδεψε και το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο επί κοντώ από τον Γάλλο Ρενό Λαβιλενί με 6,16 μ.

Στο τένις σημειώθηκαν πολλές εκπλήξεις και κανείς δεν κατάφερε να κατακτήσει πάνω από έναν τίτλο στο Γκραν Σλαμ. Ετσι στη Μελβούρνη επικράτησαν οι Στάνισλας Βαβρίνκα και Λι Να, στο Παρίσι οι Ραφαέλ Ναδάλ και Μαρία Σαραπόβα, στο Γουίμπλεντον οι Νόβακ Τζόκοβιτς και Πέτρα Κβίτοβα και στη Νέα Υόρκη οι Μάριν Τσίλιτς και Σερίνα Ουίλιαμς.

Δάφνες έδρεψαν ακόμη το 2014 ο Ιταλός ποδηλάτης Βισέντζο Νιμπάλι στον Γύρο της Γαλλίας και η Πολωνία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του βόλεϊ, που η ίδια διοργάνωσε χαρίζοντας στον κόσμο και μια εντυπωσιακή έναρξη με 62.000 θεατές στον αγώνα της με τη Σερβία.

Τον Φεβρουάριο η Ρωσία διοργάνωσε με επιτυχία στο Σότσι τους ακριβότερους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστορίας –που ήταν Χειμερινοί– καθώς κόστισαν πάνω από 50 δισ. δολάρια, αλλά έφεραν τη διοργανώτρια στην κορυφή των μεταλλίων.

Ωστόσο, οι σκιές που ακολούθησαν αναφορικά με τη φερόμενη ως συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών όπως το Ξένο από Ρώσους αθλητές στο Σότσι και οι αποκαλύψεις προς τα τέλη του 2014 για εκτεταμένο ντοπάρισμα εκατοντάδων αθλητών σε διάφορα αθλήματα, με συμμετοχή (από συγκάλυψη έως ενεργή υποστήριξη) αρχών και ομοσπονδιών, κηλιδώνουν ουσιαστικά το Ολυμπιακό Κίνημα, που με την Ατζέντα 2020 θέλησε μέσα στο 2014 να κάνει μια φυγή προς τα εμπρός.

Κορυφαία ονόματα αθλητών που συνελήφθησαν ντοπαρισμένοι μέσα στο έτος που έκλεισε ήταν οι Τζαμαϊκανοί σπρίντερ Ασάφα Πάουελ και Σερόν Σίμπσον, ο Αμερικανός Τάισον Γκέι και η Κενυάτισσα μαραθωνοδρόμος Ρίτα Τζεπτού.

Ολες όμως οι παραπάνω αθλητικές στιγμές που ζήσαμε στην περασμένη χρονιά ωχριούν μπροστά στην εντυπωσιακή βραδιά της 8ης Ιουλίου στη Βραζιλία, όπου διεξαγόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του ποδοσφαίρου, και οι οικοδεσπότες συνετρίβησαν από τη Γερμανία με σκορ 7-1.

Ο γερμανικός θρίαμβος ολοκληρώθηκε πέντε ημέρες αργότερα με τη (πολύ λιγότερο εμφατική) νίκη στον τελικό επί της Αργεντινής, όπου ο Μάριο Γκέτζε σκόραρε στην παράταση και χάρισε το τρόπαιο στην ομάδα του Γιόακιμ Λεβ με σκορ 1-0.

Ηταν μια διοργάνωση που τα είχε όλα, ακόμη και την πρώτη πρόκριση της εθνικής μας ομάδας σε φάση νοκ άουτ του θεσμού, όμως η εικόνα που θα μείνει στη μνήμη μας ήταν η θλιμμένη απορία στα μάτια των οπαδών της Βραζιλίας που είδαν το φάντασμα του 1950 να επιστρέφει και να τους στοιχειώνει εκ νέου.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το