Τοπικά

Κινητοποίηση φοιτητών έξω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο – Διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι έξω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που έχουν διαμορφωθεί στα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές ζητούν να διασφαλιστεί η εξεταστική, μέτρα προστασίας για το προσωπικό των πανεπιστημίων αλλά και να ολοκληρωθούν όλες οι πρακτικές.
Τριμελής αντιπροσωπεία των φοιτητών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, μετέφερε τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων στην πρυτανεία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, αναφέρουν:

Την Δευτέρα 11/5/2020 φοιτητικοί Σύλλογοι Βόλου πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση στις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι φοιτητές στην προσπάθεια μας να καταθέσουμε τα αιτήματα μας ώστε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην χαθεί το εξάμηνο και η πρακτική άσκηση, ήρθαμε αντιμέτωποι με την ΑΠΟΥΣΙΑ της Διοίκησης του Πανεπιστημίου. Η στάση αυτή δείχνει καθαρά πως οι Πρυτανικές Αρχές πάνε χέρι- χέρι με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο αποφεύγοντας να δώσουν απαντήσεις και να ενημερώσουν τους φοιτητές για την διεξαγωγή του εξαμήνου.

Δεν μπορούσαμε βέβαια να περιμένουμε κάτι διαφορετικό αφού η ίδια η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το αν, πώς και πότε θα γίνει η εξεταστική, πετώντας το μπαλάκι στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων. Στην ίδια λογική η σύγκλητος του Π.Θ. αντί να διεκδικήσει κρατικό κονδύλι για τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν για την λειτουργία των τμημάτων, πετάει το μπαλάκι της διεξαγωγής της εξεταστικής στα τμήματα! Αυτή είναι η φυσική κατάληξη της πολιτικής της υποχρηματοδότησης όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής της ΝΔ που χρόνια τώρα οδηγεί στην συνεχόμενη υποβάθμιση των σπουδών μας.
Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι μεμονωμένα των ιδρυμάτων και των καθηγητών να δώσει λύση στον “λαβύρινθο” προβλημάτων που έχει διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμια.

Πλέον είναι η ώρα οι φοιτητές να καταδικάσουμε την χρόνια πολιτική που εφαρμόζεται προς τα Πανεπιστήμια, από την σημερινή αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι πολιτική της χρόνιας υποχρηματόδοτησης που δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε εγκαταστάσεις αλλά και σε υλικοτεχνική υποστήριξη. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι φοιτητές να βιώνουμε όλες αυτές τις ελλείψεις, που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας αλλά και να δημιουργείται μια τεράστια αβεβαιότητα για τις σπουδές και το μέλλον μας!

Κυβέρνηση και σύγκλητος να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την διεξαγωγή της εξεταστικής χωρίς εμπόδια για τους φοιτητές:
• Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανένα φοιτητή!
• Να γίνει η εαρινή εξεταστική για όλους τους φοιτητές! Να υπάρξουν ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, τους τελειόφοιτους και τους εργαζόμενους φοιτητές. Για όλα τα μαθήματα που δεν διδάχτηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά.
• Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας φοιτητών και εργαζομένων σε σχολές και εστίες.
• Να γίνει διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για να μπορέσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι φοιτητές να στηριχτούν για να επιτύχουν στα μαθήματά τους, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
• Για την εξ αποστάσεως εξέταση να δοθεί με ευθύνη του υπουργείου σε όλους ο κατάλληλος εξοπλισμός και πρόσβαση σε γρήγορο δίκτυο. Να υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη για όσους δεν μπορέσουν να εξεταστούν.
• Για τους «επί πτυχίω» φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιουλίου.
• Να καταργηθούν οι “αλυσίδες” να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει κάθε φοιτητής.
• Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Όπου δεν ολοκληρωθούν να αντικατασταθούν με μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών που είναι τελειόφοιτοι. Να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως οι πρακτικά ασκούμενοι και όσοι θα ξεκινούσαν άσκηση.
• Να δοθεί 800 ευρώ στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
• Να διαγραφούν τα δίδακτρα μεταπτυχιακών και άλλων προγραμμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το