Τοπικά

Το Κίνημα “Δεν πληρώνω νερό και Αποχέτευση” προειδοποιεί…τη ΔΕΥΑΜΒ

nero

Επίθεση στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ κ. Παπαευσταθίου ο οποίος δήλωσε στην e-thessalia.gr ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μπει φυλακή και να παραβεί ο Νόμο επειδή μια μερίδα πολιτών αντιδρά, με τη χλωρίωση του νερού, εξαπέλυσε η Κίνηση Πολιτών, που αντιδρά στο γεγονός της καταβολής αντιτίμου για την ύδρευση και αποχέτευση, ενώ «απαγορεύει» την χρήση νερού από τις πηγές για την υδροδότηση του Βόλου. Οι δηλώσεις του κ. Παπαευσταθίου έγιναν με αφορμή την μόλυνση στο νερό που εντοπίστηκε σε Άγιο Βλάση και Άγιο Λαυρέντιο, ενώ μερίδα πολιτών που αρνείται τη χλωρίωση δίνει δική της ερμηνεία στο Νόμο και καταγγέλει παράνομες λειτουργίες ξενοδοχείων. Επίσης θεωρεί αναξιόπιστα τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ για τη μόλυνση του νερού καθώς υποστηρίζει πως οι κάτοικοι έχουν δικές τους μετρήσεις…

Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τα θέματα της χλωρίωσης, του κανονισμού άρδευσης και του προβλήματος του πόσιμου νερού της πόλης, προτάσσοντας την δικαστική καταστολή ως μέσον επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες του Πηλίου. Εμείς θα σταθούμε στην ουσία του πράγματος, για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει με το νερό στα χωριά και την πόλη.
Αναφορικά με τη χλωρίωση, επισημαίνουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία:
-Δεν επιβάλλει την χλωρίωση και μάλιστα προληπτικά. Καθορίζει τους απαραίτητους κανόνες απολύμανσης με χλώριο όπου και όταν υιοθετείται-οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν τηρούνται από την ΔΕΥΑΜΒ- αλλά κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο απολύμανσης επιστημονικά αποδεδειγμένη ως ασφαλή.
-Ορίζει ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται από την ΔΕΥΑΜΒ, πχ χλωρίωση, δεν πρέπει να υποβαθμίζουν την ποιότητα του νερού
-Επιβάλλει επανορθωτικές ενέργειες από την ΔΕΥΑΜΒ σε περιπτώσεις που οι παρακλήσεις από τις παραμετρικές τιμές δημιουργούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία
-Θεωρεί την ΔΕΥΑΜΒ υπεύθυνη για την προστασία των πηγών, και τον συστηματικό καθαρισμό και συντήρηση των δικτύων
– Εξαιρεί τις κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 3000 κατοίκων από την εφαρμογή της μεθόδου της χλωρίωσης
Είναι φανερό ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει επιλέξει αυθαίρετα τη χλωρίωση με δεδομένη την απραξία της να διασφαλίσει την προστασία των πηγών, τον καθαρισμό των δεξαμενών και την συντήρηση των δικτύων. Ενδεικτικό αυτής της απραξίας είναι ότι τα τρία τελευταία χρόνια καθάρισαν τις δεξαμενές μια φορά (Μάρτη 2012) αντί για έξη φορές που καθαρίζονταν την εποχή των κοινοτήτων. Επιπλέον δεν έχει κάνει το παραμικρό για τη συντήρηση των δικτύων σε κανένα χωριό παρά το γεγονός ότι ανακοινώνει στα ΜΜΕ ότι το πόσιμο νερό σε κάποιες περιπτώσεις είναι μολυσμένο. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι σε δύο περιπτώσεις ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν παρανόμως με βόθρους και βρίσκονται πάνω από πηγές, στη Δράκεια και τις Σταγιάτες, η ΔΕΥΑΜΒ αδιαφόρησε προκλητικά για τον κίνδυνο επιμόλυνσης.
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των αναλύσεων, αυτά θεωρούνται αναξιόπιστα. Στα χωριά στα οποία οι κάτοικοι με δικά τους έξοδα κάνουν αναλύσεις , τα αποτελέσματα αποκλίνουν αισθητά από αυτά της ΔΕΥΑΜΒ.
Αναφορικά με τον κανονισμό άρδευσης, υπενθυμίζουμε στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ ότι μετά από πρωτοφανείς σε αριθμό και περιεχόμενο συνελεύσεις σε όλα τα χωριά, οι κάτοικοι απέρριψαν το περιεχόμενό του και ζήτησαν να παραμείνει η διαχείριση της άρδευσης στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλαδή στις τοπικές κοινότητες. Η επέκταση της αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΜΒ στον χώρο της άρδευσης την ώρα που κατά γενική ομολογία η επιχείρηση πνέει τα λοίσθια και αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού και επαρκών τεχνικών μέσων να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της, είναι τουλάχιστον περίεργη. Αναφορικά με το πρόβλημα του πόσιμου νερού στο Βόλο, οι υποσχέσεις ότι σύντομα θα λυθεί δεν έχουν καμιά λογική ή επιστημονική βάση. Το έχουμε πει πολλές φορές ως τώρα, ότι η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η επικέντρωση της ΔΕΥΑΜΒ στην αποκατάσταση του δικτύου που οι διαρροές του φτάνουν και ίσως ξεπερνούν το 40%, στη διακοπή του πόσιμου νερού για ψύξη μηχανημάτων στη βιομηχανική ζώνη και στην άμεση κατασκευή των δημόσιων βρυσών με νερό κατευθείαν από τις πηγές του Πηλίου κατά μήκος των δύο χειμάρρων της πόλης αρχικά.
Η επιθετικότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή σπάει την δίμηνη περίπου σιωπή της για τα ζητήματα του νερού, σε συνδυασμό με την δικαστική καταστολή και την ποινικοποίηση του αγώνα των κατοίκων του Πηλίου και του Βόλου που προωθεί συστηματικά , θέτει σε επαγρύπνηση τον κόσμο στα χωριά και προβληματίζει έντονα τους κατοίκους της πόλης. Η απαίτηση μάλιστα να γίνουν «δηλωσίες» όσοι είναι εναντίον της χλωρίωσης μας γυρνά πολύ πίσω σε εμφυλιοπολεμικές πρακτικές. Διαφεύγει φαίνεται στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ το γεγονός ότι οι κάτοικοι των χωριών έχουν υπογράψει πάνω από μια φορά την αντίθεσή τους στη χλωρίωση σε σχετικά ψηφίσματα και την έχουν εκφράσει πρακτικά με ενέργειες μαζικές για τις οποίες έχει άλλωστε ξεκινήσει δικαστική διαδικασία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το