Τοπικά

Κίνδυνος “ερήμωσης” του Αχιλλοπούλειου από ειδικευόμενους γιατρούς

Ο σοβαρός κίνδυνος να ερημώσει το Νοσοκομείο Βόλου από ειδικευόμενους γιατρούς ελλοχεύει μετά το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εκπαίδευσή τους ύστερα από πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες γενική συνέλευση της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών ιατρών, όπου αναφέρθηκαν όλες οι πτυχές της υπόθεσης που έχει προκύψει και έχει προκαλέσει την αντίδραση των ειδικών και ειδικευόμενων γιατρών.

Τέσσερα είναι τα σημεία που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Παύλο Μαλινδρέτο. «Πρώτον ο συντονιστής εκπαίδευσης θα έχει πλήρη εξουσία για το πώς και πού θα εκπαιδεύεται ο ειδικευόμενος. Δηλαδή, αν κάποιος είναι γενικός γιατρός και κρίνει ότι πρέπει να μείνει στην Παιδιατρική, θα μπορεί να τον διαθέσει εξ’ ολοκλήρου εκεί, χωρίς να πάει πουθενά αλλού. Ή κάποιος που ειδικεύεται στην παθολογία, μπορεί να ασχολείται με απόφαση του συντονιστή εκπαίδευσης μόνο με την υπέρταση και όχι με τον διαβήτη. Ουσιαστικά αποκτά ιδιότητες… Θεού ο συντονιστής εκπαίδευσης. Δεύτερον, καθιερώνεται η βαθμολογία, κάτι που είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Δηλαδή ο ειδικευόμενος στις εξετάσεις θα βαθμολογείται «καλώς», «λίαν καλώς» και «άριστα». Και πώς θα μπορεί να υπηρετήσει το ΕΣΥ ένας γιατρός που θα βαθμολογήθηκε «καλώς» και όχι «άριστα». Τρίτον καθορίζονται τρεις πόλεις που θα γίνονται οι εξετάσεις για την ειδικότητα του γιατρού. Μέχρι και σήμερα εξετάσεις γίνονται σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Με αυτή την αλλαγή οι ειδικευόμενοι γιατροί θα προστρέξουν στις πόλεις που βρίσκονται οι επιτροπές εξετάσεων για να είναι κοντά στους καθηγητές. Άλλωστε μπορούν να παραιτηθούν από την ειδικότητά τους σε ένα Νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος ερήμωσης του Νοσοκομείου Βόλου από ειδικευόμενους». Πρόσθεσε δε πως «πανελλαδικά υπάρχουν πολλές κενές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και στο «Αχιλλοπούλειο» από τις 60 προγραμματισμένες για ειδικευόμενους, είναι καλυμμένες πολύ λιγότερες. Οι γιατροί θα προτιμούν να φεύγουν για το εξωτερικό και να κάνουν εκεί την ειδικότητά τους. Γιατί και τώρα λέμε πως έχουμε στην Ελλάδα 60.000 γιατρούς, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότεροι, αφού πολλοί μετανάστευσαν».

Μια τέταρτη αλλαγή είναι πως θα παρατείνεται χρονικά η ειδικότητα για έναν χρόνο, όπως στην ειδικότητα των γενικών γιατρών. «Ο συντονιστής εκπαίδευσης θα μπορεί να τους τοποθετεί στα Κέντρα Υγείας ή στις ΤΟΜΥ για να καλύπτουν κενά» ανέφερε ο κ. Μαλινδρέτος και πρόσθεσε πως «οι ειδικευόμενοι είναι στο ΕΣΥ «ο σάκος του μποξ». Κάνουν πολλή και καλή δουλειά και λαμβάνονται με 900 ευρώ τον μήνα χωρίς εφημερίες, με τις οποίες μπορεί να φτάσουν συνολικά τα 1.200 ευρώ τον μήνα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το