Τοπικά

Κίνδυνοι σύγκρουσης αστεροειδών με τη Γη και πώς θα αποτραπούν – Ομιλία του Κλ.Τσιγάνη στον Βόλο

Ο τρόπος με τον οποίο θα αποτραπούν οι συγκρούσεις της Γης με περαγήινους αστεροειδείς θα είναι το θέμα της ομιλίας που θα γίνει αύριο Κυριακή του Θωμά το βράδυ, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).
Τί είναι όμως, οι παραγήινοι αστεροειδείς και τί γνωρίζουμε γι’ αυτούς; Κινδυνεύουμε πραγματικά από ενδεχόμενη σύγκρουση της Γης με κάποιον αστεροειδή; Τί μας λένε τα γεωλογικά δεδομένα και οι ιστορικές καταγραφές; Πώς μπορούμε να κάνουμε ρεαλιστική και ακριβή εκτίμηση του κινδύνου και, αν χρειαστεί, πώς μπορούμε να αποτρέψουμε το φαινομενικά αναπότρεπτο;
Αυτά θα είναι μερικά ερωτήματα στα οποία θα απαντήσει ο καθηγητής Αστρονομίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κλεομένης Τσιγάνης, κατά την ομιλία του, η οποία παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Θα προσπαθήσει δε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις, παρουσιάζοντας παράλληλα την ερευνητική συνεισφορά Ελλήνων επιστημόνων στο θέμα αυτό.
Ο Κλεομένης Τσιγάνης γεννήθηκε στη Λάρισα (1974), όπου αποφοίτησε από το Λύκειο. Έλαβε το Δίπλωμα Φυσικής (1996) και το Διδακτορικό Δίπλωμά του (2002) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙKY). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (υποτροφία Marie Curie της Ε.Ε.) στο Observatoire de Nice (CNRS, Γαλλία) και ως επισκέπτης ερευνητής στο Southwest Research Institute (ΗΠΑ). Το 2006, διορίστηκε Λέκτορας στο Α.Π.Θ., όπου τώρα εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Είναι μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (εκλέχθηκε για δύο θητείες στο Δ.Σ. αυτής) και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.). Είναι επίσης Μέλος του Δ.Σ. του κέντρου «ΝΟΗΣΙΣ» Θεσ/νίκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το