Τοπικά

Κινδυνεύει με «λουκέτο» το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, λόγω έλλειψης στέγης. Η αλλαγή στην ιδιοκτησία του ακινήτου όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος, φέρνει το Μουσείο πιο κοντά στο… λουκέτο και εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέσα στις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουλίου θα αρχίσει η συσκευασία των εκθεμάτων – ανάμεσά τους απολιθώματα εκατομμυρίων ετών – προκειμένου να μεταφερθούν σε κάποια αποθήκη. Η γεωλόγος κ. Αγγελική Ρεϊζοπούλου, εκ των ιδρυτικών στελεχών και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μίλησε για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. 

Το πιο αντιφατικό στοιχείο της υπόθεσης, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, δίχως, όμως, να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη μέχρι σήμερα, είναι πως η συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας, θα συμπέσει με την αναστολή λειτουργίας του Μουσείου. Επί μία δεκαετία, χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση, η οποία πλέον πλέον βρίσκεται στον «αέρα». Το ζήτημα έφτασε μέχρι τη Βουλή έπειτα από την κοινοβουλευτική αναφορά που κατατέθηκε στην αρχή της εβδομάδας που διανύουμε από τον βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, αλλά το ζητούμενο είναι ότι τα χρονικά περιθώρια άρχισαν να στενεύουν. Η αναζήτηση νέου χώρου με συγκεκριμένες προδιαγραφές δεν έχει αποφέρει καρπούς και η μεταστέγαση του Μουσείου εξελίσσεται σε όνειρο… θερινής νυκτός. 

«Δυστυχώς, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχει κάποιο νεότερο, παρότι το προηγούμενο διάστημα ενημερώσαμε όλους τους φορείς, τοπικούς και μη, για το ζήτημα που έχει προκύψει», αποκάλυψε η κ. Ρεϊζοπούλου, δίχως να κρύβει την απογοήτευσή της για την τροπή που πήρε η υπόθεση λειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου. «Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, εντοπίσαμε ορισμένους χώρους, που ανήκουν είτε στο Δημόσιο είτε στον οικείο Δήμο. Όμως, δεν βγάλαμε άκρη. Σε μία περίπτωση, κάναμε μέχρι και οικονομοτεχνική μελέτη, αλλά και πάλι δεν προχώρησε». 

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πακετάρισμα δείχνει αναπόφευκτο. «Το αργότερο στις 13-14 Ιουλίου θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Τα εκθέματα που είναι δανεικά, θα επιστραφούν υποχρεωτικά, όπως για παράδειγμα τα απολιθώματα με τον μηρό και την κνήμη ενός μαμούθ, που θα τα γυρίσουμε στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», είπε.

«Τα προηγούμενα χρόνια το Μουσείο ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο. Ουσιαστικά, ο κόσμος ήταν εκείνος που κράτησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Δώσαμε μεγάλο αγώνα και μας λυπεί αυτή η εξέλιξη. Φτιάχτηκε με μεγάλο κόπο και για εμάς είναι ένα δημιούργημα ζωής. Ευελπιστώ μόνο ότι έστω και την ύστατη στιγμή, θα βρεθεί λύση και θα αποφευχθεί η αναστολή λειτουργίας. Πώς γίνεται να κλείσει ένα μουσείο κατ’ αυτόν τον τρόπο;», διερωτήθηκε η κ. Ρεϊζοπούλου κλείνοντας. 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το