Τοπικά

Κινδυνεύει με κατάρρευση μονότοξο γεφύρι στην Όθρυ

Με κατάρρευση κινδυνεύει το πέτρινο μονότοξο γεφύρι στη θέση «Τσιγγενόρεμα» στην Όθρυ, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Φθινοπώρου. Το γεφύρι που βρίσκεται πλησίον της Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και χαρακτηρίζεται επικίνδυνο και μη διελεύσιμο, ενώ γίνονται ενέργειες για την καταγραφή των φθορών προκειμένου να αποκατασταθούν και να διασωθεί.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοκκωτών, Ευστ. Πολυμέρου, επισκέφτηκε το τοξωτό γεφύρι στο «Τσιγγενόρεμα», μαζί με τον αρχαιολόγο Πασχ. Σταντζούρη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, προκειμένου να γίνει αυτοψία σχετικά με το μέγεθος των ζημιών.
Να αναφερθεί ότι ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκοτών «Όθρυς» και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς, Νεκτάριος, απέστειλαν έγγραφα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, στα οποία περιέγραφαν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μονότοξο πέτρινο γεφύρι, ζητώντας την παρέμβασή της για την αποκατάσταση των ζημιών.
«Οι πρόσφατες πλημμύρες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο γεφύρι, καταστώντας το επικίνδυνο και μη διελεύσιμο, ενώ είναι ευτύχημα που δεν έχει καταρρεύσει» τόνισε ο κ. Πολυμέρου.
Από την πλευρά του ο αρχαιολόγος κ. Σταντζούρης δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για τη διάσωση του μνημείου.

Το γεφύρι
Στην καταγραφή που έχει κάνει για τα πέτρινα γεφύρια της Όθρυος ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αλμυρού, αναφέρονται σχετικά:
«Από τις βόρειες – βορειοανατολικές πλαγιές του Γερακοβουνίου (1.724 μ.), ξεκινούν τα ρέματα Περιβολάκι και Χαρχάλι, τα οποία συγκλίνουν στο Πετροκάναλο. Στη συνέχεια, και αφού πιο κάτω συμβάλλουν το ρέμα της Νεροσπηλιάς και του Στήθους, δημιουργούν το Τσιγγενόρεμα.
Αυτό ανάμεσα από τις κορφές Κρεββάτια (732 μ.) και Ξεροβούνι (576 μ.), σχηματίζει το πιο δύσβατο και άγριο του φαράγγι, στην έξοδο του οποίου περνάει ο επαρχιακός δρόμος Κοκκωτών – Βρύναινας.
Μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω, με συντεταγμένες 39ο 03’ 590 Β, 22ο 47’ 157 Α και υψόμετρο από τη θάλασσα 341 μέτρα, είναι κτισμένο ένα υπέροχο μονότοξο γεφύρι, το πιο όμορφο και επιβλητικό της περιοχής.
Τα ακρόβαθρά του, στερεωμένα στους συμπαγείς βράχους του ρέματος, βρίσκονται αρκετά ψηλότερα από την πλημμυρική κοίτη, προσδίδοντάς του επιπρόσθετο ύψος.
Σε συνδυασμό με τη βαθιά αυλάκωση που έχει δημιουργήσει το νερό, διαβρώνοντας τον βράχο, κάτω ακριβώς από το γεφύρι (όπου δημιουργείται και ένας μικρός καταρράκτης), καθιστούν το θέαμα επιβλητικό. Τα ακρόβαθρά του, δίχως θεμέλια, εδράζονται στον βράχο του οποίου ακολουθούν και το ανάγλυφο. Έτσι το άνοιγμά του στη βάση είναι από τη δυτική πλευρά 7,65 μέτρα, ενώ από την ανατολική 7,12 μέτρα. Το ύψος του τόξου είναι περίπου 3,20 μέτρα, ενώ το βάθος από τη νοητή ευθεία της βάσης των βάθρων ώς την επιφάνεια του νερού κυμαίνεται από 7 έως και 9,5 μέτρα.
Το τόξο του, διαγράφει ημικύκλιο με φάρδος στη βάση 1,97 μέτρα. Το εξωράχιό του είναι κατασκευασμένο από ασύμμετρους θολίτες, ενώ το εσωρράχιο σε μεγάλο του τμήμα έχει από τον χρόνο περιασβεστωθεί από τη χημική διάβρωση των ασβεστολιθικών του δόμων.
Το οδόστρωμά του με φάρδος 1,80 μέτρα, είναι λιθόστρωτο με ελάχιστα ίχνη από αρκάδες.
Το συνολικό πάχος του γεφυριού στο κλειδί, είναι 40 εκατοστά. Το ενεργό του μήκος 20 μέτρα, ενώ ένα τμήμα μονοπατιού μήκους 27 μέτρων, οδηγεί από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ώς το γεφύρι.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το