Τοπικά

Κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων οφειλέτες στη Μαγνησία “Θ”

Σ13 Φ1 δισ

Εκατοντάδες οφειλέτες του Δημοσίου στη Μαγνησία απειλούνται με απώλεια των ρυθμίσεων που έχουν στην Εφορία, καθώς αδυνατούν να καταβάλλουν τα ποσά των δόσεων που τους αναλογούν. Ήδη τεράστιο είναι το πρόβλημα με τους οφειλέτες από τη Σκόπελο, που έχασαν τις ρυθμίσεις, λόγω της πλημμύρας που έπληξε τον περασμένο Οκτώβριο το νησί.

Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, όσοι φορολογούμενοι ή επιχειρήσεις χάνουν τη ρύθμιση για αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών σε 100 δόσεις, γίνονται αμέσως «κόκκινοι» και το κράτος λαμβάνει σε βάρος τους αναγκαστικά μέτρα, με κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Από τη στιγμή που η Εφορία διαπιστώσει ότι ένας φορολογούμενος δεν πληρώνει τη δόση του για πάνω από τρεις μήνες, η ρύθμιση στην οποία έχει υπαχθεί, ακυρώνεται και ξεκινάει η διαδικασία δέσμευσης λογαριασμών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Δ.Ο.Υ. Βόλου στις 31 Μαΐου απεστάλη από την ΓΓΔΕ λίστα με τους προβληματικούς οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οι οφειλές τους προς το Δημόσιο και οι οποίοι ανέρχονταν για τη Μαγνησία σε 1500… Πρόκειται για οφειλέτες, που έχουν ρυθμίσει σε 12 ή σε 100 δόσεις τις οφειλές τους.
Υψηλόβαθμη πηγή της Δ.Ο.Υ. Βόλου δήλωσε στη «Θ» ότι παρ’ όλα αυτά, μόλις ένα 10% έχει χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς η πλειονότητα των οφειλετών οφείλει μέχρι 12.000-15.000 ευρώ, γι’ αυτό και τα ποσά των δόσεων είναι μικρά.
Πρόβλημα πάντως υφίσταται με τις ρυθμίσεις οφειλών από τη Σκόπελο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας, στην οποία υπάγεται το νησί, πολλοί έχασαν τις ρυθμίσεις λόγω των ζημιών που υπέστησαν από την πλημμύρα του Οκτωβρίου. Αίτημά τους είναι να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία ένταξης στη ρύθμιση ως πλημμυροπαθείς.
Προκειμένου να μην εκπέσουν των ευνοϊκών διατάξεων της ρύθμισης των 100 δόσεων, οι υπόχρεοι θα πρέπει να ρυθμίζουν νέες οφειλές τους στις αρμόδιες ΔΟΥ σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν στη ρύθμιση των νέων χρεών τους στην αρμόδια ΔΟΥ, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση, πριν αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα.
Στην περίπτωση φυσικά αυτή, που δεν υπαχθούν στην «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων και το χρέος τους καταστεί ληξιπρόθεσμο, τότε έχουν περιθώριο 30 ημερών, για να το εξοφλήσουν, ούτως ώστε να μη χάσουν τη «μεγάλη» ρύθμιση των 100 δόσεων.
Επισημαίνεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016 το εν λόγω χρονικό περιθώριο εξόφλησης των νέων μη ρυθμισμένων οφειλών μειώνεται από τις 30 στις 15 ημέρες.
Αυτά ορίζονται με ειδική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Δ.ΕΙΣΠΡ. Α1073494ΕΞ/ 11.5.2016), με την οποία δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει περί ρυθμίσεων των βεβαιωμένων οφειλών.
Ειδικότερα, με βάση τις συγκεκριμένες διευκρινίσεις, οι υπόχρεοι που έχουν εντάξει παλαιές οφειλές τους στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, των 100 δόσεων, για να μην τη χάσουν, θα πρέπει είτε να εξοφλούν εμπρόθεσμα όλες τις νέες οφειλές τους προς το Δημόσιο, είτε να ρυθμίζουν αυτές τις οφειλές με την «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων του ΚΦΔ προσερχόμενοι αυτοπροσώπως στις αρμόδιες ΔΟΥ πριν από τη λήξη των προθεσμιών καταβολής των νέων οφειλών.
Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή οι οφειλές καταστούν ληξιπρόθεσμες, τότε θα πρέπει να τις εξοφλήσουν σε 30 ημέρες μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ από την 1η Ιουλίου το όριο μειώνεται στις 15 ημέρες.
Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος φορολογούμενος είχε υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό ύστερα από την επεξεργασία της φετινής φορολογικής δήλωσης που υπέβαλε, τότε πρέπει, για να μη χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων:
α) Είτε να εξοφλεί εμπρόθεσμα έως το τέλος των μηνών Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου τα ποσά των δόσεων του συμπληρωματικού φόρου που οφείλει,
β) είτε εάν δεν τα εξοφλήσει, να φροντίσει να τα πληρώσει έως τις 15 των επομένων μηνών, για να μην εκπέσει της «μεγάλης» ρύθμισης.
γ) είτε να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ και να υποβάλει σχετική αίτηση, προκειμένου να υπαχθεί και στην «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων του ΚΦΔ δεν παρέχεται στους φορολογούμενους μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το