Τοπικά

Kύμα μετανάστευσης με αμείωτη ένταση 

έλληνες αποχωρούν

Στους 150.000 ανέρχονται οι Έλληνες πτυχιούχοι που λόγω της οικονομικής κρίσης από το 2009 και μετά αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και να εργάζονται στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή τα βιογραφικά από Έλληνες πτυχιούχους που έχουν αναρτηθεί στην αρμόδια ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εύρεση εργασίας και επαγγελματική κινητικότητα, αγγίζουν τα 54.000 από 6.000 που ήταν πριν οκτώ χρόνια.

 Τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων παρουσίασε χθες σε εκδήλωση του μεταπτυχιακού προγράμματος για την καινοτομία  που έγινε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λόης Λαμπριανίδης.

Ο καθηγητής έχει πραγματοποιήσει έρευνα για τους Έλληνες πτυχιούχους που ζουν και εργάζονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και δείχνει το μέγεθος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις ζωές χιλιάδων νέων επιστημόνων.

Μέχρι και πριν την κρίση, η μετανάστευση στο εξωτερικό συνδεόταν πολύ λιγότερο  με τη δυσκολία ανεύρεσης εργασίας στην Ελλάδα και περισσότερο με τη διάθεση για αναζήτηση άλλων επιστημονικών διεξόδων.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, αυτή τη στιγμή οι Έλληνες πτυχιούχοι που εργάζονται στο εξωτερικό, ανέρχονται στους 150.000, εκ των οποίων το 60% εργάζεται στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία. Πιο αναλυτικά ένα 32% εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία και ένα 28% στις ΗΠΑ. Παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για τις αγγλοσαξονικές χώρες, γιατί υπάρχει το εφόδιο της γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Επίσης το υπόλοιπο ποσοστό που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει το θετικό ότι μπορεί και μετακινείται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αν και η δυνατότητα μετακίνησης μπορεί σταδιακά να δυσκολέψει.

Ποιες ειδικότητες, όμως, των νέων επιστημόνων κατέφυγαν στο εξωτερικό; Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σημείωσε ότι εργάζονται στο εξωτερικό πολλοί μηχανικοί, όπως από τον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και μαθηματικοί και φυσικοί. Επίσης εργάζονται πολλοί γιατροί και οικονομολόγοι. Βέβαια και από άλλες ειδικότητας υπάρχουν εργαζόμενοι, ενώ σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησα, διαπιστώθηκε πως πλέον μεταναστεύουν και πολλοί Έλληνες χειρώνακτες, εκτός δηλαδή από τους επιστήμονες.

Ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε πως λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης το κύμα της μετανάστευσης δεν έχει κοπάσει. Και μάλιστα φαίνεται από την ανάρτηση των βιογραφικών Ελλήνων επιστημόνων στην ειδική ιστοσελίδα (eures) που έχει για την εύρεση εργασίας και επαγγελματική κινητικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι στη διετία 2007-2008 τα βιογραφικά που είχαν αναρτηθεί, άγγιζαν τα 6.000, ενώ το Δεκέμβριο του 2014 ανέρχονταν στα 54.000, δηλαδή σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη αύξηση. Βέβαια οι επιστήμονες φεύγουν για το εξωτερικό αντιλαμβανόμενοι πως και εκεί δεν είναι σίγουρο ότι θα βρουν άμεσα εργασία.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν και οι ηλικίες των επιστημόνων που μεταναστεύουν. Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει πως το 60% των επιστημόνων αυτών είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών που λόγω της ανεργίας στην Ελλάδα, αποφάσισαν μετά τις σπουδές να αναζητούν καλύτερη τύχη σε άλλη χώρα. Υπάρχουν, όμως και μεγαλύτεροι σε ηλικία επιστήμονες που για διάφορους λόγους, κυρίως ανεργίας ή εργασιακής αβεβαιότητας, που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν ακόμη και μαζί με τις οικογένειές τους. Άλλωστε ένα 13%-14% των νέων επιστημόνων είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το