Τοπικά

Κυκλώματα δεν επιτρέπουν την πιστοποίηση του ελληνικού λαδιού

ΛΆΔΙ

Τα ελληνικά ελαιόλαδα είναι πολύ καλά ποιοτικά και θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν και να είναι ανταγωνιστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως διακινούνται χύμα ή και «μαυραγορίτικα» χωρίς ταυτότητα και πιστοποίηση από «σκοτεινά κυκλώματα εντός κι εκτός Ελλάδας». Αυτό επισημαίνουν βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς σε σχετική εισήγηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τονίζουν ότι τα κυκλώματα αυτά καρπώνονται την υπεραξία του ελαιολάδου κατά τη διακίνησή του σε μικροσυσκευασίες, με άλλη προέλευση και με ξεχωριστή ταυτότητα.

Πρόσφατα, μάλιστα, έπειτα από πέντε χρόνια έρευνας, ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε  σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό η πρώτη χαρτογράφηση του ελληνικού ελαιολάδου, όσον αφορά στις υγειοπροστατευτικές του ουσίες με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη. Σύμφωνα με αυτή, περισσότερο από το 50% των 500 και πλέον δειγμάτων ξεπερνούσαν το όριο του Κανονισμού και θα μπορούσαν να κυκλοφορούν με ισχυρισμό υγείας αναγραφόμενο στην ετικέτα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γι αυτό κι ερωτούν τον υπουργό:

Επειδή, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι από τα ποιοτικότερα παγκοσμίως,

Επειδή τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας προσδίδουν και φαρμακευτική ταυτότητα που βοηθά μέγιστα στην προώθηση του ελαιολάδου μας παγκοσμίως, με όρους υπεροχής,

Επειδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει χρέος να αξιοποιήσει τη μοναδική αυτή έρευνα προς όφελος του εθνικού προϊόντος, των παραγωγών και της εθνικής μας οικονομίας,

Επειδή κανένα χημικό εργαστήριο στη χώρα , πλην του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν έχει την υποδομή, ούτε την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσει, για να κάνει τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις ώστε να πιστοποιηθεί ότι ένα ελαιόλαδο μπορεί να φέρει ισχυρισμό υγείας,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σχετικά με την και επίσημα πλέον, δυνατότητα καταγραφής ισχυρισμών υγείας στην ετικέτα των ελληνικών ελαιολάδων. Ποιο το σχέδιο για τη διαπίστευση εργαστηρίων για τις σχετικές αναλύσεις των λαδιών στη χώρα μας;
  2. Ποια η εθνική ελαιοκομική στρατηγική, έπειτα και από τα νεότερα δεδομένα για το ελαιόλαδο, που τόσο ανάγκη έχει ο πρωτογενής τομέας και η οικονομία γενικότερα;

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το