Ελλάδα

Κερδισμένοι και χαμένοι της κάλπης – Η ακτινογραφία της Βουλής

aktinografia

Εκτός Κοινοβουλίου έμειναν πρωτοκλασάτα στελέχη όλων των κομμάτων, «επέστρεψαν» ηχηρά ονόματα στα κοινοβουλευτικά έδρανα ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα επτά μηνών, ενώ πολλές είναι και οι καινούργιες παρουσίες που αφορούν κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ενωση Κεντρώων.

Η ανακατανομή των εδρών, οι αυξομειώσεις των ποσοστών ανά περιφέρεια αλλά και οι πολλές αποχωρήσεις από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ προς το νέο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας έφεραν στη Βουλή πολλά νέα πρόσωπα αλλά και γνωστά ονόματα που κατείχαν υπουργικές θέσεις, ωστόσο δεν ήταν μέχρι σήμερα βουλευτές.

Στην Α’ Αθήνας ξεχωρίζει η «εμφάνιση» του Αλέκου Φλαμπουράρη και στην Περιφέρεια Αττικής του πρώην υπουργού Παιδείας και ενός εκ των στενότερων συνεργατών του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδη Μπαλτά. Στη Β’ Αθήνας, μετά την υπουργοποίησή τους, εκλέχθηκαν για πρώτη φορά βουλευτές ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Ιωάννης Τσιρώνης, προερχόμενος από τους Οικολόγους.

Οσον αφορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επανεκλέγονται στη Β’ Αθήνας η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα κρατήσει την έδρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή θα επιλέξει αυτήν της Αχαΐας. Σε αυτήν την περίπτωση θα κερδίσει την έδρα στη Β’ Αθήνας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ αν επιλέξει της Β’ Αθήνας θα εκλεγεί βουλευτής Αχαΐας ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης εισέρχεται στη Βουλή ο Δημήτρης Μάρδας (πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών), ενώ στην ίδια περιφέρεια εκλέγεται για τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Γιώργος Λαζαρίδης που κατέλαβε τη θέση της Σταυρούλας Ξουλίδου, η οποία δεν πρόλαβε να καταθέσει εγκαίρως αίτηση υποψηφιότητας.

Επίσης, μία έδρα λαμβάνει η Ενωση Κεντρώων και εισέρχεται στη Βουλή ο Αριστείδης Φωκάς.

Στα Χανιά έχουμε νέα είσοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αντώνη Μπαλωμενάκη και στην Αργολίδα του Ιωάννη Γκιόλα. Επίσης, στην Αργολίδα το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κερδίσει μία έδρα την οποία καταλαμβάνει ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Η Κατερίνα Παπακώστα από τη ΝΔ επανεμφανίζεται στο Κοινοβούλιο, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι κατάφερνε να εκλέξει μέχρι αργά το βράδυ 12 βουλευτής στη Β’ Αθήνας.

Στη Βοιωτία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο έδρες, έχασε τη μία και εκλέγεται για πρώτη φορά ο Νικόλαος Θηβαίος, ενώ στα Γρεβενά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκλέξει βουλευτή στις προηγούμενες εκλογές, το κατάφερε τώρα με τον Χρήστο Μπγιάλα.

Στις απουσίες που θα υπάρξουν στο νέο Κοινοβούλιο ξεχωρίζει αυτή της Αντιγόνης Λυμπεράκη από το Ποτάμι (Β’ Αθήνας), ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος με το οποίο ξεκίνησε το άνοιγμά του προς τον φιλελεύθερο χώρο. Εκτός Βουλής θα παραμείνει ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ, ο Χριστόφορς Βερναδάκης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος της ΝΔ στην Α’ Πειραιά που «πληρώνει» τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Επίσης, εκτός Βουλής μένουν και πάλι από τη ΝΔ οι Αργύρης Ντινόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, ενώ από το Ποτάμι δεν κατάφεραν να εκλεγούν η Α. Δρέττα και ο Π. Τατσόπουλος.

Ο Γεώργιος Κυρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ (Β’ Αθήνας) μέχρι αργά το βράδυ εμφανιζόταν εκτός Κοινοβουλίου, καθώς δεν κατάφερνε να εκλέξει το κόμμα 18ο βουλευτή στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Ακόμη, στη Β’ Αθήνας έκπληξη προκάλεσε η μη εκλογή της συζύγου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια.

Πάντως, η απόφασή τους να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να προσχωρήσουν στη Λαϊκή Ενότητα οδήγησε πολλούς πρώην βουλευτές εκτός Κοινοβουλίου. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Δημήτρη Στρατούλη, Νάντιας Βαλαβάνη, Κώστα Ησυχου, Κώστα Λαπαβίτσα και Στάθης Λεουτσάκος.

Επικρατείας
Στη Βουλή μπαίνει πλέον η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Θέση στη Βουλή εξασφάλισε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είχε την τρίτη θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχθηκαν επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης και η Θεανώ Φωτίου που ήταν βουλευτές Β’ Αθηνών, όπως και ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου. Εκτός μένει η Αννα Φιλίνη, που βρισκόταν στην έκτη θέση. Θετικό ήταν το… ταμείο της κάλπης και για τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βρίσκεται εντός Βουλής.

Αντίθετα εκτός κοινοβουλευτικών εδράνων μένει ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, αφού το Ποτάμι δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή Επικρατείας. Το ίδιο και ο Μανώλης Γλέζος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΛΑΕ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το