Τοπικά

Κέντρο διά βίου μάθησης ίδρυσε η Μητρόπολη Δημητριάδος

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Άγιος Απόστολος ο Νέος» για να παρέχει υπηρεσίες στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης σε ενηλίκους ίδρυσε η Μητρόπολη Δημητριάδος με τα προγράμματα εκπαίδευσης να αρχίζουν τη λειτουργία τους άμεσα εντός Νοεμβρίου με χώρους διδασκαλίας το Συνεδριακό κέντρο στα Μελισσάτικα και τις κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτει η τοπική εκκλησία στην περιοχή του Αλιβερίου.
Τα μαθήματα θα διεξάγονται τόσο διά ζώσης όσο και εξ αποστάσεως και ήδη παρατηρείται από τους ενήλικες πυκνό ενδιαφέρον.
Απώτερος στόχος, είναι όλα τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων να είναι πιστοποιημένα αποκλειστικά από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Το νέο ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. απέκτησε Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε τον ορισμό υπευθύνου διευθυντή, που γνωρίζει πολύ καλά τις αναπτυξιακές δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες εργασίας της περιοχής μας, διαθέτοντας σχετική τεχνογνωσία από τη συμμετοχή στην παιδαγωγική – παραγωγική – επιχειρηματική δραστηριότητα του τόπου του.
Με βάση τα παραπάνω αποφάσισε ομόφωνα να επιλέξει για τη θέση του Διευθυντή τον Διευθυντή 3ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Βόλου και Καθηγητή κλάδου ΠΕ 17.03, πρώην Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο ΚΕ.Σ.Υ. Λάρισας και ταμία της «Μαγνήτων Κιβωτού», Αντώνιο Αποστ. Πλαγερά.
Πλέον, κατόπιν της παραλαβής της άδειας λειτουργίας, το νέο
Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), «Άγιος Απόστολος ο Νέος», των φορέων της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, παρουσιάζει τα τέσσερα πρώτα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για την εκπαίδευση των ενηλίκων.
Τα προγράμματα υλοποιούνται με την συνεργασία του Εργαστηρίου Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα είναι τα παρακάτω:
1. «Διδάσκοντας Θρησκευτικά στους Έφηβους μαθητές» με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Απόστολο Μπάρλο, πτυχιούχο Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Μάστερ Θεολογίας στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας τηςΘεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
2. «Φωτογραφία για όλους». Εισηγητές του προγράμματος είναι ο Δρ Λουκάς Ζαχείλας, Καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του τμήματος. (Αστροφωτογράφηση) Ο Αργύρης Ζαφειρίδης, Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. Volos Lens, Καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Φωτογράφος και ο Απόστολος Λατζώνης, επίσης φωτογράφος. (Photoshop)
3. «Η Γραφή είναι ταξίδι…» Συνεργατικό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής.Επιστημονικός Υπεύθυνος ο Φιλόλογος και Συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής.
4. «ΛαϊκόςΠολιτισμός:Παλαιότερες θεματικές με Σύγχρονες προσεγγίσεις»
Η Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος αποτελείται από τους εξής: Μανώλης Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κλασσικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτριας Λαογραφίας: Λαϊκής τέχνης, Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διδάσκων στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».
Για τον νέο αυτό θεσμό της τοπικής εκκλησίας παραχωρήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ χθες συνέντευξη Τύπου.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε πως το κέντρο διά βίου μάθησης «Άγιος Απόστολος ο Νέος» εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας, έχει τοπικό χαρακτήρα και μπορεί να φιλοξενεί σεμινάρια, μαθήματα, τα οποία απευθύνονται σε διάφορους κλάδους ανθρώπων οι οποίοι εφόσον τα παρακολουθήσουν, θα έχουν μια πιστοποιημένη βεβαίωση, που θα μετρήσει στο βιογραφικό τους. Είναι η πρώτη χρονιά που θα λειτουργήσει αυτός ο θεσμός με διάφορα προγράμματα».
Από την πλευρά του ο κ. Καπανιάρης ανέφερε πως «το 2018 έγινε μια αρχή με τα εξ αποστάσεως μαθήματα για τον λαϊκό πολιτισμό και την τοπική ιστορία μέσω ακαδημίας. Είχαν μεγάλη αποδοχή εκείνα τα προγράμματα και πλέον αυτή η προσπάθεια λαμβάνει τη μορφή του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης που θα δίνει στους ενήλικες και την πιστοποίηση».
Από την πλευρά του ο κ. Πλαγεράς αναφέρθηκε στην σημασία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για το πώς θα μπορούν να διδάσκουν πιο δημιουργικά τα θρησκευτικά στους μαθητές τους.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ζαφειρίδης είπε μεταξύ άλλων πως οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα μπορούν να μυηθούν στα μυστικά της φωτογραφίας, με μια ιστορική αναδρομή, αλλά και την επιμέρους χρήση των φωτογραφικών μηχανών.
Τέλος ο κ. Διονύσης Λεϊμονής επισήμανε μεταξύ άλλων πως «είναι μεγάλη μου χαρά, γιατί μετά την πανδημία, αρχίζουν ξανά τα προγράμματα δημιουργικής γραφής δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο να εντρυφήσει στη λογοτεχνία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το