Τοπικά

«Κενταύρων Διαδρομές» στον Βόλο με συμμετοχή 100 ιππέων από όλη την Ελλάδα

 

Ένα τριήμερο γεμάτο άλογα, μια συνάντηση ιππέων, που έχει γίνει πλέον θεσμός, διοργανώνεται στις 3-4-5 Ιουνίου για 6η χρονιά. Πάνω από 100 άλογα και ιππείς, αλλά και 8-10 άμαξες θα δώσουν το «παρών» στην 6η Πανελλήνια Ιππική Συνάντηση Βόλου «Κενταύρων Διαδρομές». Ιππείς από όλη την Ελλάδα, από την Ξάνθη έως και την Ανδραβίδα, θα επισκεφτούν τον Βόλο για να συμμετάσχουν στη συνάντηση του Ιππικού Αθλητικού Συλλόγου Βόλου «Κένταυροι».

Ο κ. Ανδρέας Καϊόπουλος, πρόεδρος του Ιππικού Αθλητικού Συλλόγου Βόλου «Κένταυροι», σημείωσε πως η Πανελλήνια Ιππική Συνάντηση Βόλου «Κενταύρων Διαδρομές» διοργανώνεται για 6η χρονιά, με ένα διάλειμμα λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων για τη μη διάδοσή του το 2020, με τις συμμετοχές αλόγων και ιππέων να ξεπερνούν τις 100, ενώ το «παρών» θα δώσουν και 8-10 άμαξες.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι συμμετοχές είναι από όλη σχεδόν την Ελλάδα, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Σόχο, Φλώρινα, Κοζάνη, Λαμία, Ζάκυνθο και φυσικά από όλη τη Θεσσαλία.
Η συγκέντρωση θα γίνει την Παρασκευή 3 Ιουνίου το πρωί στο ράντζο «Φ», όπου θα τακτοποιηθούν τα άλογα, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί πάρτι στην έδρα του Συλλόγου με τον dj Γιώργο Δημογιάννη.
Την επόμενη μέρα, Σάββατο 4 Ιουνίου, το πρωί θα γίνει πορεία 17 χιλιομέτρων ελεύθερης ιππασίας από το ράντζο «Φ» προς τον Προφήτη Ηλία στα Μελισσιάτικα και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ιππική δεξιοτεχνία και αγωνίσματα στο ράντζο Φ. Η μέρα θα κλείσει το βράδυ με μουσικοχορευτική βραδιά στο εστιατόριο του ράντζου Φ.
Την Κυριακή 5 Ιουνίου είναι το κυριότερο μέρος της ιππικής συνάντησης, όπου το πρωί ιππείς και αμαξάδες θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στο Πεδίο του Άρεως και στις 12 μ. θα αρχίσει παρέλαση προς το λιμάνι του Βόλου με την εκφώνηση των συμμετεχόντων από την κ. Αλεξάνδρα Αλτούνη. Την εκδήλωση θα ανοίξει η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, πλαισιωμένη από τον Χορευτικό Σύλλογο – Όμιλος Ερευνών Πηλίου και τους προσκόπους.
Ο κ. Ανδρέας Καϊόπουλος επισήμανε πως στόχος της ιππικής συνάντησης είναι οι νέοι άνθρωποι και τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το άλογο και να το αγαπήσουν.
«Ο Βόλος θα γίνει για άλλη μια φορά σημείο συνάντησης και πλέον μιλάμε για μια εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός για την περιοχή μας» κατέληξε ο ίδιος.

Ιστορία και παράδοση
Η ιππική παράδοση του Βόλου αρχίζει με τους θρυλικούς αγωγιάτες, τους χωρικούς, οι οποίοι μετέφεραν με τα ζώα τους διάφορα αγαθά ή αγροτικά προϊόντα από τα πηλιορείτικα χωριά στην πόλη του Βόλου.
Φημισμένοι ήταν οι Βολιώτες σαγματοποιοί, σαμαράδες, όπως και οι καροποιοί, που κατασκεύαζαν κάρα και τα ανταλλακτικά τους. Οι καραγωγείς διέθεταν κάρο με άλογο για τη μεταφορά εμπορευμάτων, που κατά βάση υπήρχαν στην περιοχή των Παλαιών.
Αμαξηλάτες μετέφεραν τους πελάτες τους, ιδίως τους ταξιδιώτες από το λιμάνι και τον σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ οι εύποροι συμπολίτες διέθεταν μόνιμα αμαξηλάτη για τις μετακινήσεις τους.

Ο Ιππικός Αθλητικός Σύλλογος Βόλου «Κένταυροι»
Ο Ιππικός Αθλητικός Σύλλογος Βόλου «Κένταυροι» ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στη λεωφόρο Καζανάκι τέρμα, στην Αγία Παρασκευή. Το διοικητικό συμβούλιο είναι 7μελές με πρόεδρο τον Ανδρέα Καϊόπουλο, αντιπρόεδρο τον Αθανάσιο Μπατσικώστα, ταμία τον Στέφανο Σπανό, γραμματέα τη Γωγώ Μπέλλου, δημοσίων σχέσεων τον Στέλιο Τσαλαβρέτα, μέλος τον Χρήστο Παναγιωτακόπουλο και επίτιμο πρόεδρο τον Μίλτο Δημάκη.
Σκοποί του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη και διάδοση του φιλίππου πνεύματος και των δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με το άθλημα της ιππασίας και τη διάδοσή του, η διοργάνωση και συμμετοχή σε τοπικές, πανελλήνιες και διεθνείς ιππικές συναντήσεις και εκθέσεις.
Η αδελφοποίηση του Ιππικού Αθλητικού Συλλόγου Βόλου «Κένταυροι», με τον Ιππικό Σύλλογο «Κένταυροι» Ανδραβίδας και την ιππική ομάδα Κένταυρος Λέσβου παράγει τους σκοπούς της διατήρησης της ελληνικής ιππικής παράδοσης. Γιατί το άλογο ενώνει…

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το