Τοπικά

ΚΔΑΠ – ΚΕΠΕ Αριστοτέλειο – Ρομποτική FLL – αφορμή για έναν καλύτερο κόσμο

 

Υπάρχουν στιγμές στη διάρκεια της ζωής που μας καθορίζουν τόσο ως προσωπικότητες, όσο και ως εκπαιδευτικούς. Όταν τις βιώσουμε νιώθουμε όχι μόνο ολοκληρωμένοι, αλλά και πανευτυχείς που τις ζήσαμε (αξία ανεκτίμητη).
Το φετινό ταξίδι με την ομάδα ρομποτικής «BoomBots» στο πλαίσιο του διαγωνισμού FLL Greece 2024, ήταν από αυτές τις στιγμές.
Μία απόπειρα που σαν στόχο είχε τη συμπερίληψη κωφών και βαρήκοων (εφήβων ιδίως) σε μουσικά δρώμενα (και όχι μόνο). Η ιδέα της εγκατάστασης σεισμογράφου ως δέκτη ηχητικών ταλαντώσεων ήταν μόνο η αρχή της καινοτομίας. Ακολούθησε πλήθος προβλημάτων για το πώς αυτή η ταλάντωση θα μπορούσε τελικά να ψηφιοποιηθεί ως σήμα και να μεταφερθεί ασύρματα, ώστε, υπό προϋποθέσεις, να ενεργοποιεί αντίστοιχες δονητικές τεχνολογίες που θα εφαρμοζόταν σε γάντι. Αυτοσκοπός της ιδέας ήταν, να μεταφερθεί ο ρυθμός της μουσικής (και όχι μόνο) και να μετατραπεί σε συγκεκριμένες δονήσεις, ώστε οι κωφοί να μπορούν να «νιώσουν» τη μουσική, αρχικά, αλλά και όλους τους ήχους γύρω τους.


Η ενδελεχής έρευνα, η αναζήτηση λύσεων, η εποικοδομητική επικοινωνία, η εναρμονισμένη ομαδικότητα, η ολοκληρωμένη παρουσίαση, των μελών της ομάδας που αποτελούνταν από τους Ζαχαρή Λάμπρο, Θωμόπουλο Βασίλειο, Λέτσα Νίκη, Πολιώρα Αικατερίνη, Πολιώρα Σταμάτιο, Ρουχή Αδάμ, Συγγελούδη Ερμή, Τηλιόπουλο Δημήτριο, Συρταριώτη Αλέξανδρο, ήταν στοιχεία κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση του project.
Η ιδέα όμως ήταν τόσο καινοτόμος (κατατέθηκε αίτηση προέρευνας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Ο.Β.Ι.), ώστε η εξεύρεση λύσεων και η υλοποίησή τους δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την υποστήριξη και βοήθεια ανθρώπων που πίστεψαν σε αυτήν και συνεισέφεραν σημαντικά: Ζαχαρής Κωνσταντίνος, Παπαχρήστου Ντάνα, Αγιομυργιανάκης Βασίλειος, Μπατάκα Ευμορφία, Τασιούλας Σταμάτιος.
Έπειτα από αγωνιώδεις προσπάθειες και ξενύχτια η ολοκλήρωση της λύσης μάς γέμισε χαρά και ανακούφιση. Τίποτε από αυτά όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το αίσθημα ολοκλήρωσης που όλοι εισπράξαμε, κατά τη διάρκεια της πρώτης εφαρμογής της λύσης σε κωφούς ενηλίκους, που οφείλουμε να ευχαριστήσουμε. Ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι ο στόχος που είχαμε θεωρητικά θέσει, αποτελούσε πλέον έμπρακτη λύση που βοηθούσε τους κωφούς να αισθανθούν τη μουσική και να χορέψουν στον ρυθμό της.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου τελικού FLL Greece «Masterpiece», μας δόθηκε η ευκαιρία να επιδείξουμε τη λύση μας σε έναν μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων και όλοι από κοινού συνειδητοποιήσαμε τη δυνατότητα επαύξησης εμπειριών που προσέφερε (μια διαφορετική ακουστική εμπειρία).
Το γεγονός όμως που θα μείνει ως ανεξίτηλη εμπειρία ζωής σε όλους μας ήταν η στιγμή εφαρμογής της σε παιδιά – εφήβους του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης. Ήταν τόσος ο ενθουσιασμός και οι εκφράσεις απερίγραπτης χαράς τους, καθώς «βίωναν» τη μουσική, που όλοι μας φορτιστήκαμε συγκινησιακά. Ήταν μία από εκείνες τις στιγμές που έμπρακτα αποδεικνύεται η πεποίθηση της FIRST και του προέδρου της EduAct «It’s More Than Robots», καθώς συνειδητοποιήσαμε, ότι αξίζει κάθε προσπάθεια που σε οδηγεί στο να κάνεις τον κόσμο καλύτερο.
Η επιβράβευση όλης αυτής της πορείας επιστεγάστηκε με το βραβείο 1ης θέσης στις θεμελιώδεις αξίες της Lego (Core Values Award), καθώς όλο το εγχείρημα πληρούσε άριστα τα κριτήρια των: Ανακάλυψης – Καινοτομίας – Ομαδικότητας – Αντίκτυπου – Συμπερίληψης – Διασκέδασης.
Σε όλη την πορεία, ήταν επίσης συγκινητική η εθελοντική συμμετοχή, ως υποστηρικτές, των παιδιών που συμμετείχαν σε προηγούμενες διαγωνιστικές ομάδες: Κοντζέ Μαγδαληνής, Νικολαΐδου Νεφέλης, Σακισλή Τριανταφυλλιάς, Τακτικού Απόστολου, Ηλιάδη Μαρίας, οι οποίοι βοήθησαν καταλυτικά στην πορεία της ομάδας και σχηματίζουν από κοινού πλέον μια δυναμική κοινότητα.
Όλοι μας, ως παιδαγωγοί (προπονητές: Δημοπούλου Θεώνη – Μακρή Αλίκη Μαρία) (εμψυχωτές: Γεωργιάδη Παρασκευή – Ευαγγέλου Δέσποινα – Καμόσου Ελπινίκη – Μακρής Νικόλαος – Μάντζου Αικατερίνη – Σκρουμπέλου Σοφία – Φουκαλά Συνοδή) αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για το θετικό αντίκτυπο της προσπάθειας όλων αυτών των χρόνων και έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να μη σταματήσουμε να την υπηρετούμε πιστά και με αφοσίωση.
Την ιστορία τη γράφουν οι ομάδες, τη διαφορά την κάνουν οι μονάδες!

Share

Πρόσφατα άρθρα

Απαγορευτικό στους φίλους του Βόλου για την Τρίπολη

Για την Τρίπολη αναχωρεί σήμερα η αποστολή του Βόλου ενόψει του αυριανού παιχνιδιού με τον…

15 Μαρτίου 2024

«Καμπανάκι» κτηματομεσιτών για αγοραπωλησίες – Κινδυνεύουν με ακύρωση εκατοντάδες συμβόλαια

  Με ακύρωση κινδυνεύουν εκατοντάδες συμβόλαια για αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς, όπως αναφέρουν κτηματομεσίτες της Μαγνησίας,…

15 Μαρτίου 2024

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τροφοσυλλέκτης» του Αλέξανδρου Ψυχούλη – Συνταγές με την έμπνευση του πατέρα

  Παρουσιάστηκε χθες στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Ήλιος», το βιβλίο «Τροφοσυλλέκτης» του Αλέξανδρου Ψυχούλη, σε…

15 Μαρτίου 2024

Στον Βόλο ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Στα πλαίσια της σημερινής επίσκεψης του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση…

15 Μαρτίου 2024

Νοσοκομείο Βόλου – Μόλις σε 36 λεπτά ο μέσος χρόνος απόκρισης Βιοχημικού

  Μόλις στα 36 λεπτά είναι ο μέσος χρόνος απόκρισης για τη διενέργεια των εξετάσεων…

15 Μαρτίου 2024

Πλήρες μέλος στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

  Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες ως πλήρες μέλος θα συμμετέχει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου,…

15 Μαρτίου 2024