Τοπικά

Νοσοκομείο Βόλου – Μόλις σε 36 λεπτά ο μέσος χρόνος απόκρισης Βιοχημικού

 

Μόλις στα 36 λεπτά είναι ο μέσος χρόνος απόκρισης για τη διενέργεια των εξετάσεων από το Βιοχημικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου για να αξιοποιηθούν από το Τμήμα επειγόντων Περιστατικών στα διάφορα περιστατικά που προκύπτουν. Στο «Αχιλλοπούλειο» πραγματοποιήθηκε χθες ενημερωτική εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία.
Η παρουσίαση των στοιχείων έγινε από τον διευθυντή του Βιοχημικού τμήματος κ. Ηλία Τογκουσίδη. Από το Βιοχημικό Τμήμα διενεργούνται κάθε χρόνο πάνω από 1.300.000 εξετάσεις.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η δυνατότητα διενέργειας ειδικών βιομετρικών παραμέτρων που καλύπτουν τα περιστατικά των κρανιοεγκεφαλικών τραυμάτων, των αγγειοεγκεφαλικών επεισοδίων και τη διενέργεια προκαλσιτονίνης (παράγοντας σήψης) που καθορίζει τη μείωση των αντιβιοτικών.
Το Βιοχημικό Τμήμα κατέχει για 2η συνεχή χρονιά τη 2η θέση σε 269 εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα, στοιχείο το οποίο επικυρώθηκε σε εθνικό εξωτερικό έλεγχο ποιότητας.
Όπως τονίζεται από το Νοσοκομείο «Ο χρόνος απόκρισης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες της επίδοσης και απόδοσης των εργαστηρίων. Αντικατοπτρίζει και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της αναλυτικής διαδικασίας και την ικανοποίηση κλινικών γιατρών και ασθενών. Ορίζεται ως ο χρόνος από την παραλαβή του δείγματος από το εργαστήριο μέχρι την έκδοση/αποστολή των αποτελεσμάτων. Ποικίλει ανάλογα το είδος του δείγματος και το εργαστήριο, και από ποιο χρονικό σημείο αρχίζει η μέτρησή του. Η διαδικασία προσδιορισμού του μπορεί να διαχωριστεί σε τρεις φάσεις: την προ-αναλυτική, την αναλυτική και την μετα-αναλυτική. Η βελτίωση του χρόνου σε κάθε στάδιο έχει μεγάλη επίδραση τόσο στον ασθενή, όσο και το προσωπικό και τη δομή υγείας ανάλογα.
Τα ΤΕΠ διαχειρίζονται ένα μεγάλο αριθμό ασθενών και αποστέλλουν στο εργαστήριο ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων,27.000 ετησίως ή 2251 μηνιαίως. Στο Παθολογικό ΤΕΠ αναλογεί το 49% των δειγμάτων αλλά και ο μεγαλύτερος ΤΑΤ (42’), και ακολουθούν τα Χειρουργικό και καρδιολογικό με 13% και 15% περίπου και ΤΑΤs 36’ και 38’, αντιστοίχως. Αντιθέτως το ΤΕΠ Γυναικολογικό με πολύ μικρότερο αριθμό εμφανίζει ΤΑΤ 47’, το μεγαλύτερο! Αντιστοίχως υψηλοί είναι και οι προ-αναλυτικοί χρόνοι στα τμήματα.
Το Βιοχημικό Εργαστήριο πλήρως εφοδιασμένο με αναλυτές υψηλής απόδοσης, το κατάλληλο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή του δύναται να αποκρίνεται στις αιτούμενες από τα τμήματα των ΤΕΠ εξετάσεις σε ιδιαίτερα μικρό χρόνο (ΤΑΤ) που αγγίζει τα 36 λεπτά κατά μέσο όρο. Περαιτέρω βελτίωση του συνολικού ΤΑΤ θα πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στο στάδιο της προ-αναλυτικής φάσης. Η χρήση του LIS, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών και η συνεχής συντήρηση και επίβλεψη του εξοπλισμού συντελούν στην μείωση του ΤΑΤ και υψηλότερης ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών».
Ο κ. Τογκουσίδης τόνισε πως ολοκληρώθηκε μόλις σε δύο μήνες και χωρίς ενστάσεις ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός που αφορά την προμήθεια αντιδραστηρίων. Το σημαντικό επίσης είναι πως η χρηματοδότηση για το Βιοχημικό τμήμα αυξήθηκε από το 1.200.000 στο 1.500.000 ευρώ.

Share
Ετικέτες: Βιοχημικού

Πρόσφατα άρθρα

Πλήρες μέλος στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

  Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες ως πλήρες μέλος θα συμμετέχει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου,…

15 Μαρτίου 2024

Ιδρύθηκε στον Βόλο το τμήμα «Θυγατέρες της Πηνελόπης» της οικογένειας AHEPA

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ένα νέο γυναικείο τμήμα «Daughters of Penelope»…

15 Μαρτίου 2024

Εκτός οργανικής θέσης η Διοικήτρια της 4ης ΠΕΔΙΛΣ Νίκη Δανδουλάκη

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος –…

15 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 15/3

Το σημερινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων έχει ως εξής: COSMOTE SPORT 1 13.00 Κλήρωση Τσάμπιονς…

15 Μαρτίου 2024

Ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν Ιντιάνα και Οχάιο – Τρεις νεκροί – Δείτε βίντεο

Τρεις νεκροί είναι ο μέχρι στιγμης απολογισμός από τις καταιγίδες και τους ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν…

15 Μαρτίου 2024

Πώς η εισαγγελέας οδηγήθηκε στην πρόταση για αθώωση Μίχου – Σφοδρές αντιδράσεις και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σφοδρές αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η πρόταση της εισαγγελέα στη δίκη για την σεξουαλική κακοποίηση…

15 Μαρτίου 2024