Τοπικά

«Kάθοδος» Ρουμάνων στο Ανατολικό Πήλιο

Σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι κυμαίνεται φέτος η τουριστική κίνηση στα δημοφιλή παραλιακά θέρετρα του Ανατολικού Πηλίου. Μάλιστα, αν δεν υπήρχε και η δυναμική παρουσία των τουριστών από τα Βαλκάνια, τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα.
Και οι λόγοι για τη μειωμένη δραστηριότητα ποικίλλουν. Οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις προκάλεσαν αβεβαιότητα, ο ανταγωνισμός από Τουρκία με την πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας έγινε πιο έντονος, το Brexit ανέκοψε το κύμα έλευσης των βρετανών επισκεπτών, ενώ το θερμό καλοκαίρι στη Βόρεια Ευρώπη λόγω και της κλιματικής αλλαγής συγκράτησε ένα μέρος του κόσμου στις εστίες του για να απολαύσει εκεί τα μπάνια του.

Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται στην έλευση των ξένων τουριστών στα γνωστά και εξαιρετικής ομορφιάς θέρετρα του Ανατολικού Πηλίου.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής για την τουριστική ανάπτυξη κ. Απόστολος Σουλδάτος «αν δεν υπήρχαν οι τουρίστες από τα βαλκάνια, θα κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ. Αυτή τη χρονική περίοδο στα θέρετρα του Ανατολικού Πηλίου, όπως για παράδειγμα στον Αη-Γιάννη, οι Έλληνες επισκέπτες είναι πολύ λίγοι και αυτοί που κυριαρχούν, είναι οι τουρίστες από τα Βαλκάνια. Μάλιστα φέτος παρατηρείται μια αύξηση στην παρουσία των Ρουμάνων τουριστών. Πρόκειται για ανθρώπους της μεσαίας τάξης οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα για να καταναλώνουν στα επίπεδα των Ελλήνων. Επίσης υπάρχουν οι Σέρβοι οι Βούλγαροι και άλλοι. Και αυτό το έχουμε πετύχει μέσα από την παρουσία μας τα τελευταία χρόνια σε τουριστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στις πρωτεύουσες των βαλκανικών χωρών. Οι Βαλκάνιοι διψούν για να γνωρίσουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς τόσα χρόνια παραθέριζαν στη Χαλκιδική, την Κατερίνη, τη Θάσο. Τώρα ανακαλύπτουν το Πήλιο και ευρύτερα την Μαγνησία. Εδώ στην περιοχή μας βρίσκουν ποιοτικές υπηρεσίες και περνούν όμορφα».

Παράλληλα οι Βαλκάνιοι έχουν και το κίνητρο να γνωρίσουν τη θρησκευτική κληρονομιά του τόπου μας με τα μοναστήρια και τις εκκλησίες οι οποίες χαρακτηρίζονται για τη μεγάλη ιστορία τους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στον Αη-Γιάννη η πληρότητα στα ξενοδοχεία κινείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ πιο χαμηλά είναι στα καταλύματα των χωριών που βρίσκονται στα ορεινά του Δήμου. Γενικότερα σε σχέση με πέρυσι η κίνηση είναι χαμηλότερη χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε το ποσοστό. Πάντως αυτή τη στιγμή η παρουσία των Άγγλων, των Γερμανών, των Γάλλων, δεν είναι η ίδια, όπως η περυσινή. Επίσης έχει μειωθεί και η παρουσία των Ισραηλινών, καθώς φέτος δεν λειτουργεί η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Νέας Αγχιάλου και Τελ Αβίβ.
Όσον αφορά στις τιμές στην εστίαση και τα καταλύματα, αυτές κινούνται σε ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το