Τοπικά

Κάθε μέρα 100 ασθενείς στα Επείγοντα με ίωση “Θ”

Όλο και αυξάνονται οι Βολιώτες που ασθενούν από την ίωση της εποχής, αλλά και τη γρίπη που έκανε ήδη την εμφάνισή της, με αποτέλεσμα να είναι κρεβατωμένοι. Στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου καθημερινά μεταβαίνουν 100 περίπου άτομα με διάφορα συμπτώματα για να εξεταστούν και να τους δοθεί η απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή, ενώ υπάρχουν άλλα 25 άτομα καθημερινά που τους γίνεται εισαγωγή στις Παθολογικές Κλινικές, οι οποίες έχουν γεμίσει από νοσηλευόμενους.
Μέχρι και πριν δέκα ημέρες κυριαρχούσαν οι ιώσεις που είχαν ως συμπτώματα την καταρροή, το βήχα και το πυρετό, όχι όμως υψηλό και έντονο.
Τώρα πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται από την κοινή γρίπη η οποία έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τον υψηλό πυρετό που μπορεί να κρατά ακόμη και τέσσερις ημέρες, πόνο στο σώμα, το ρίγος.
Οι γιατροί εκτιμούν ότι βρισκόμαστε πλέον κοντά στην κορύφωση της έξαρσης των περιστατικών με ιώσεις και κοινή γρίπη, ενώ για την γρίπη Α εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια σποραδικά περιστατικά, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσα από τη λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος από τον ασθενή και να σταλεί στο αρμόδιο εργαστήριο της Αθήνας. Βέβαια το κόστος για μια τέτοια διαδικασία, όπως τονίζουν γιατροί του Νοσοκομείου, ανέρχεται στα 50 ευρώ και το ποσό το επιβαρύνεται ο ασθενής.
Ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής και πρόεδρος της ιατρικής υπηρεσίας κ. Κώστας Σπυρόπουλος τόνισε πως καθημερινά τα περιστατικά ασθενών με συμπτώματα γρίπης και ιώσεων που έρχονται στο «Αχιλλοπούλειο» ανέρχονται στα 100. Οι ασθενείς αυτοί έρχονται στο Νοσοκομείο, εξετάζονται και αν δεν συντρέχει λόγος νοσηλείας, αποχωρούν λαμβάνοντας τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες. Έχουμε, όμως και πολλές εισαγωγές στις Παθολογικές Κλινικές, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να έχουν πολλούς νοσηλευόμενους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής στο Νοσοκομείο δεν έχουμε κάποιο επιβεβαιωμένο περιστατικό με την γρίπη Α’ που πλέον έχει και ένα νέο στέλεχος. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια σποραδικά περιστατικά γρίπης, αλλά θα πρέπει να παρθούν επιχρίσματα για να επιβεβαιωθούν.
Παράλληλα ανέφερε πως «τα κυριότερα συμπτώματα των ασθενών είναι ο υψηλός και επίμονος πυρετός, η κακουχία, το ρίγος, συμπτώματα που κρατούν τέσσερις-πέντε ημέρες. Μάλιστα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τους πάσχοντες από διάφορες άλλες ασθένειες, καθώς μπορεί να προκαλέσει κάποια επιπλοκή».
Το ΚΕΕΛΠΝΟ
Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάνω από το 12% των επισκέψεων σε γιατρό αφορά σε «γριπώδη συνδρομή», δηλαδή σε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.
Επιπλέον, το 45,2% των ύποπτων δειγμάτων (βιολογικό υλικό) που εστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο, βγήκε θετικό στην γρίπη. Από αυτά, το 89,5% ήταν τύπου Α και εκτός από ένα, τα υπόλοιπα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:
α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],
δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το