Τοπικά

Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να φθάσει η υπόθεση για τη διαδικασία υποβολής προτάσεων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των ΜΜΕ), μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας».

Υπενθυμίζεται ότι η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για την πρόσκληση είναι 7.000.000 ευρώ, ο ελάχιστος προϋπολογισμός για κάθε πρόταση είναι 100.000 ευρώ και ο μέγιστος 500.000 ευρώ.
Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου κατέθεσε ήδη την πρώτη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας την 1η Μαρτίου, ενώ η ίδια μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε και στην Εισαγγελία Εφετών στις 2 του μήνα. Ακολούθως και βάσει της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει παραγγείλει για την υπόθεση η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου, η δικογραφία κατατέθηκε και στην εν λόγω εισαγγελέα την περασμένη Τετάρτη 30 Μαρτίου, ώστε να συσχετιστεί. Μάλιστα ο μηνυτής καθηγητής βρέθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, στην οποία και προσκόμισε ολόκληρο τον φάκελο με τις καταγγελίες και τα ερωτήματα για τη διαδικασία. Σημειώνεται ότι η «Θ» είχε αναδείξει το ζήτημα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις 20 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, καταγγέλλεται ότι όλα τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου δεν ενημερώθηκαν για την πρόσκληση του προγράμματος και ότι «η διαδικασία, έγινε στα μουλωχτά»… Ο μηνυτής καθηγητής καταγγέλλει ως «καταφανώς παράτυπη, αν όχι παράνομη τη διαδικασία» και τονίζει ότι «οι ενέργειες ίσως να είναι και ποινικά κολάσιμες»… Ακόμη καταγγέλλεται «το σκεπτικό των επιτροπών αξιολόγησης ή αλλιώς των τριμελών Επιτροπών Διοίκησης των Ινστιτούτων του ΠΕΚ, καθώς και των Πινάκων Αξιολογικής Κατάταξης των υποβληθεισών προτάσεων ανά Ινστιτούτο, με βάση τα κριτήρια που θέτει η προκήρυξη». Μάλιστα τίθεται το ερώτημα αν «οι τριμελείς διοικούσες επιτροπές των Ινστιτούτων είναι ανεξάρτητοι αξιολογητές από κάποια εθνική λίστα (μητρώο αξιολογητών) ή έχουν το τεκμήριο του αδιάβλητου, ώστε να κρίνουν τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους ίδιους». Ακόμη καταγγέλλεται ότι «μέλη των τριμελών επιτροπών των Ινστιτούτων που υπέβαλλαν προτάσεις, τις ενέκριναν οι ίδιοι και αναμένουν τα χρήματα»…

Και στον Εισαγγελέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο φάκελος με την υπόθεση αναμένεται να φθάσει και στον Εισαγγελέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, επειδή το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από κοινοτικούς πόρους. Ήδη η υπόθεση έχει κοινοποιηθεί και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενώ από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου φέρεται να έχει παραγγείλει την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος του μηνυτή καθηγητή, ζητώντας εγγράφως εξηγήσεις για όσα καταγγέλλει.
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση που έχει παραγγείλει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου, η οποία ζητεί να διερευνηθούν μεταξύ άλλων, αν οι αρμόδιοι για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν υποπέσει στα αδικήματα της απιστίας σε βάρος νομικού προσώπου και παράβασης καθήκοντος. Όπως είχε δημοσιεύσει η «Θ», πανεπιστημιακοί-μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος είχαν καταγγείλει, ότι δεν είχαν ενημερωθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι στα ερευνητικά ινστιτούτα του ακαδημαϊκού ιδρύματος για τη δημοσιοποίηση της σχετικής πρόσκλησης (κωδικός 115, 3/12/2021), η οποία αφορά στην αναβάθμιση, συμπλήρωση και επέκταση δημόσιων υποδομών έρευνας και καινοτομίας για την εξυπηρέτηση τομέων στρατηγικού ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, να κατατεθούν λίγες προτάσεις (περίπου 30), ενώ το ζήτημα στην υπόθεση είναι πως οι τριμελείς επιτροπές των Ινστιτούτων που ενέκριναν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ» ως δυνητικό δικαιούχο, ήταν οι ίδιες που τις αξιολόγησαν κιόλας…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το