Ελλάδα

Καταστράφηκαν οι θαλάμοι ελέγχου δύο μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

Ολοσχερώς έχουν καταστραφεί οι θάλαμοι ελέγχου της 3ης και 4ης μονάδας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας, όπου χθες το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς παρουσιάζεται πλέον θερμικό φορτίο με υψηλές θερμοκρασίες και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, στο σημείο παραμένουν, για προληπτικούς λόγους, 4 οχήματα με 13 πυροσβέστες.

Με το πρώτο φως της ημέρας πάντως, έγινε και η πρώτη αποτίμηση της ζημιάς και όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο τομεάρχης λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας Ανέστης Κεφαλάς, υπήρξε ολική καταστροφή των θαλάμων ελέγχου της 3ης και 4ης μονάδας, οι οποίοι βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

«Επιτροπές διερεύνησης και κοστολόγησης θα συσταθούν για να εκτιμήσουν τις ζημιές» ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση από τη μη λειτουργία των δύο μονάδων.

Σημειώνεται ότι ο θάλαμος ελέγχου της 4ης μονάδας είχε κατασκευασθεί το 1973 και της 3ης το 1965.

Πού αποδίδονται τα αίτια
Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, πιθανότατα αποδίδεται σε αυτανάφλεξη είτε λιγνιτόσκονης είτε ηλεκτρικών καλωδίων.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 8 μετά το τέλος της βραδινής βάρδιας στον υπόγειο χώρο της μονάδας τέσσερα του ΑΗΣ η οποία ήταν εκτός λειτουργίας.

Μόλις έγινε αντιληπτή, τέθηκε επίσης εκτός λειτουργίας για προληπτικούς λόγους και η γειτονική μονάδα, ενώ κινητοποιήθηκε το προσωπικό ασφαλείας και επέστρεψε η νυκτερινή βάρδια που μόλις είχε αποχωρήσει.

Δύο στο νοσοκομείο
Αμέσως έφτασαν επιτόπου και ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς δυνάμεις της Πυροσβεστικής τόσο από την Πτολεμαΐδα όσο και από την Κοζάνη, ενώ δύο εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά δεν χρειάστηκε να παραμείνουν.

Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος», η καταστροφή που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα είναι πρωτοφανής, ενώ οι εργαζόμενοι που έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεσή της την αντιμετώπισαν με υπέρμετρο επαγγελματικό ζήλο και με την τύχη να τους επιδεικνύει το καλό της πρόσωπο.

«Εργαζόμενοι και πυροσβεστικές δυνάμεις επί ώρες έδωσαν μάχη ώστε να κατασβήσουν κάθε εστία φωτιάς που, ως φαίνεται, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές τόσο στο μηχανοστάσιο όσο και στο κοντρόλ» αναφέρει ο «Σπάρτακος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το