Ελλάδα

Κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στο Νυμφαίο Φλώρινας – Ένα πρόγραμμα που λειτουργεί από το 1995

Τι κοινό έχουν το Πήλιο και το Βίτσι; Τις κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ. Εκτός από τις κατασκηνώσεις στον Άη Γιάννη Πηλίου η ΧΑΝΘ λειτουργεί από το 1995 ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους στο Νυμφαίο Φλώρινας.
Εκεί στον τόπο της αρκούδας και του Αρκτούρου η ΧΑΝΘ λειτουργεί ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο, έτσι ώστε να καλύπτει όλα τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Ένα πλήθος από συναρπαστικές δραστηριότητες δίνουν στα παιδιά αυτοπεποίθηση και τα ευαισθητοποιούν στη συνεργασία, την κοινωνικότητα, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη για τη φύση.
Το Νυμφαίο είναι ένα ορεινό βλάχικο χωριό, κτισμένο στην οροσειρά του Βιτσίου, σε υψόμετρο 1350 μ. Σε αυτή την πανέμορφη και ιστορική περιοχή η ΧΑΝΘ λειτουργεί κατασκήνωση σε μια έκταση 40 στρεμμάτων και σε υψόμετρο 1.400 μ.


Όλες οι εγκαταστάσεις είναι προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον και σέβονται την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Τα κτίσματα είναι πέτρινα, με άφθονο ξύλο στο εσωτερικό. Τα οικήματα διαμονής φιλοξενούν 12 κατασκηνωτές το κάθε ένα. Το κεντρικό κτίριο της κατασκήνωσης στεγάζει τα σύγχρονα μαγειρεία, κλειστή τραπεζαρία, συνολικής χωρητικότητας 200 ατόμων, αίθουσα ψυχαγωγίας, αποθήκες και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Το πρόγραμμα του ορεινού εκπαιδευτικού κέντρου περιλαμβάνει:
-Εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Νυμφαίου.
-Περιβαλλοντική αγωγή με προσέγγιση και γνώση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.
-Ανάπτυξη δραστηριοτήτων ζωής υπαίθρου (διανυκτερεύσεις στο δάσος – πορείες).
-Γνώση της ιστορίας της περιοχής (Μακεδονικός αγώνας).
-Ομαδικές και ατομικές αθλητικές δραστηριότητες (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, πινγκ – πονγκ κ.ά.).
-Πρόγραμμα με ποδήλατα βουνού.
-Παιχνίδια δημιουργικότητας – επίλυσης προβλημάτων.
-Χειροτεχνίες – κατασκευές.
-Ψυχαγωγικές βραδιές.

Τα στελέχη της κατασκήνωσης επιλέγονται προσεκτικά, αφού προηγουμένως περάσουν από μια διαδικασία εκπαίδευσης, που διαρκεί 4 ολόκληρα συνεχόμενα χρόνια σε ετήσια βάση. Συχνά συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκά σεμινάρια εκπαίδευσης διεθνών αρχηγών που διοργανώνονται από την Πανευρωπαϊκή Επιτροπή Κατασκηνώσεων των ΧΑΝ (Y.O.T.N.).
Προτεραιότητα η ΧΑΝ δίνει στην ασφάλεια των κατασκηνωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Σε όλες τις δραστηριότητες που απαιτείται, διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας, ενώ όλες επιτηρούνται από εξειδικευμένα στο αντικείμενο στελέχη. Σε όλες τις δραστηριότητες παρευρίσκονται μέλη του προσωπικού, ενώ σε κάθε σπίτι διαμένει μέλος του προσωπικού, το οποίο ορίζεται ως υπεύθυνος.
Η κατασκήνωση βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το αγροτικό ιατρείο του Νυμφαίου που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλ., ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου, καθώς και με το Νοσοκομείο Φλώρινας.

Το διαιτολόγιο είναι μελετημένο και σχεδιασμένο από ειδικούς. Έμφαση δίνεται στην ελληνική κουζίνα. Στο διαιτολόγιο δεν υπάρχουν συντηρημένες τροφές. Η κατασκήνωση αρδεύεται από ιδιόκτητη γεώτρηση, ενώ λειτουργούν αυτόματα συστήματα χλωρίωσης. Υπάρχει σύστημα πυροπροστασίας και σχέδιο έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης της κατασκήνωσης. Υπάρχει σύστημα αλεξικέραυνων. Η επόμενη κατασκηνωτική περίοδος, που είναι 15ήμερη, ξεκινάει στις 24 Ιουλίου και λήγει 7 Αυγούστου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το