Τοπικά

Καταπέλτης η έκθεση αυτοψίας για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου – Βεβαιώνει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας

Μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας στο κτίριο του δικαστηρίων του Βόλου βεβαιώνει έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας του Δήμου, που θέτει μάλιστα περίοδο τριών μηνών για την αποκατάσταση των φθορών που έχουν προκληθεί στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, διενεργήθηκε αυτοψία πρόσφατα από κλιμάκιο τεχνικών της Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, που αποφαίνεται σε σχετική έκθεση που συνέταξε, πως υπάρχει βαθμός επικινδυνότητας στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου και τίθεται χρονικό διάστημα αποκατάστασης των ζημιών.
Όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει η «Θ», προβλήματα στον φέροντα οργανισμό του Δικαστικού Μεγάρου έχουν παρατηρηθεί στο ισόγειο, στον διάδρομο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στην αίθουσα του ακροατηρίου του Ειρηνοδικείου, επίσης στο ισόγειο, καθώς και στην είσοδο του ακροατηρίου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, στον πρώτο όροφο.
Αρμόδιες υπηρεσίες για την αποκατάσταση των ζημιών είναι οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, καθώς το Δικαστικό Μέγαρο έχει κριθεί διατηρητέο.

Χρήστες του κτιρίου κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου για την κτιριακή επάρκειά του, ενός κτιρίου που ξεπέρασε ήδη τα 100 χρόνια ζωή…
Επειδή νέο μέγαρο δεν υπάρχει περίπτωση να κατασκευαστεί εντός των επομένων χρόνων, χρήσιμο είναι, για να μην έχουμε τραυματισμούς, να γίνει μια ριζική συντήρηση του κτιρίου και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να πιέσουν τόσο το Πρωτοδικείο, όσο και η Εισαγγελία, αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι φορείς του Βόλου.
Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι η ανέγερση του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου ξεκίνησε γύρω στα 1910, με δαπάνες του ιδρύματος «Ανδρέας Συγγρός». Το 1923 είχαν κατασκευαστεί οι εξωτερικές και εσωτερικές τοιχοποιίες, η επικάλυψη του κτιρίου με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα και η περίφραξη του οικοπέδου. Η πρόοδος αποπεράτωσης των εργασιών έγινε με ρυθμούς, που δεν γνωρίζουμε, πιθανώς σε εξάρτηση με τους οικονομικούς πόρους που υπήρχαν. Τα δικαστήρια λειτούργησαν στο εν λόγω κτίριο, επί της Ιωλκού, από το 1929. Το νεοκλασικό κτίριο για την εποχή του ήταν αρκετό να καλύψει τις ανάγκες και να λειτουργήσει με το απαιτούμενο κύρος και την αποστολή που έχει. Αριθμός και μέγεθος αιθουσών συνεδριάσεων, γραφεία δικαστών, αίθουσες αρχείων, κοινόχρηστοι χώροι, βοηθητικοί χώροι. Τα ξυλόγλυπτα έπιπλα των γραφείων και των αιθουσών κατασκευάστηκαν από τον μεγαλύτερο και καλύτερο επιπλοποιό του Βόλου την εποχή του Μεσοπολέμου, τον Μαρνελόπουλο.
Με τους σεισμούς του 1955 το κτίριο είχε υποστεί ζημιές, οι οποίες επιδιορθώθηκαν. Μέχρι την αποκατάσταση του κτιρίου η δικαιοσύνη αποδιδόταν στον αύλιο χώρο, υπαίθρια ή σε αντίσκηνα… Το 1974 έγινε η κατασκευή προσθήκης στο πίσω μέρος του κτιρίου, στην προσπάθεια να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις στον χώρο της δικαιοσύνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το