ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τραυματίστηκε 17χρονη στον Βόλο

Τοπικά

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Τοπικά

Κατάνυξη σε όλη τη Νέα Ιωνία από τη λιτάνευση της εικόνας της Ευαγγελιστρίας (photos)

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέστηκε απόψε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Στον Μέγα Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, συγχοροστατούντος του κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν η Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι Βουλευτές Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Συμεών Μπαλής καθώς και μέγα πλήθος πιστών, που κατέκλυσαν τον εμβληματικό προσφυγικό Ναό της Ν. Ιωνίας.

Στο τέλος του Εσπερινού τελέστηκε, στο προαύλιο του Ναού, η αρτοκλασία. Ο κ. Ιγνάτιος καλωσόρισε τον νέο Ιεράρχη, για πρώτη φορά στη Μαγνησία, αναφέρθηκε στην ιστορία της Ν. Ιωνίας και των προσφύγων, που έχτισαν τον Ναό της Ευαγγελιστρίας, ενώ εξήρε το ήθος, την μόρφωση και την έως τώρα προσφορά του κ. Ιερωνύμου στην Εκκλησία της Ελλάδος, την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών, από υψηλές Συνοδικές θέσεις, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Λαρίσης ευχαρίστησε τον κ. Ιγνάτιο  για την θερμή υποδοχή, αλλά και για την περίοδο κατά την οποία ο κ. Ιγνάτιος κατείχε την τοποτηρητεία της γειτονικής Ιεράς Μητροπόλεως και φρόντισε ώστε όλα να κυλίσουν ομαλά.

Στο κήρυγμα του ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα πολλαπλά μηνύματα, κορυφαίο εκ των οποίων είναι ότι «ο Άγιος Θεός σέβεται απόλυτα την ανθρώπινη ελευθερία, όπως φαίνεται μέσα στην Βιβλική διήγηση του Ευαγγελισμού… Η στάση της Παναγίας είναι έκφραση ελεύθερης υπακοής στο θέλημα του Θεού. Η Κυρία Θεοτόκος δέχεται να γίνει όργανο στο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία των ανθρώπων, χωρίς να λογαριάσει την θέση της έναντι του Μωσαϊκού Νόμου, χωρίς να ζητήσει για την ίδια καμία διασφάλιση. Πορεύεται με καθαρή συνείδηση και πλήρη υπακοή στο Θείο θέλημα… Είναι απολύτως διδακτική η στάση του Θεού. Δεν επιβάλλει το θέλημά του, αλλά περιμένει την ελεύθερη συγκατάθεση της Παναγίας. Κι αυτό δείχνει πόσο σέβεται και τιμά το ανθρώπινο γένος, ακόμα κι αν δε το αξίζει, αφού αποστάτησε και προσέβαλε τον Δημιουργό του με την ανυπακοή του… Η στάση του Θεού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κοσμική αντίληψη της εποχής μας, η οποία κάνει τα πάντα για να μας αριθμοποιήσει, με σκοπό να μας προσδιορίσει. Την ίδια στιγμή, η Εκκλησία μάς δίνει όνομα, για να διασφαλίσει το πρόσωπο και την ελευθερία μας… Μόνον ο Θεός έδωσε το όραμα της ελευθερίας στον άνθρωπο και δεν το καταπάτησε ποτέ, γι΄ αυτό ο Ευαγγελισμός είναι η κορύφωση του σεβασμού του Θεού στην ανθρώπινη ελευθερία. Γι’ αυτό, η εορτή αυτή είναι αφιερωμένη στην αναγέννηση του Έθνους μας, το οποίο ξεσηκώθηκε, με το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος». Αυτή είναι η θεολογία της εορτής. Με αυτό το όραμα ξεσηκώθηκαν οι πρόγονοί μας, για να ζήσουν ελεύθεροι, όπως τους έπλασε ο Θεός…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «σήμερα εορτάζουμε την Παναγία μας και από το πρόσωπό της ξεκινάμε για να γιορτάσουμε την ιστορία μας. Παναγία και Ελλάδα ταυτίζονται στην συνείδησή μας. Αυτά τα ιερά μεγέθη της αγάπης στην πατρίδα και στην Εκκλησία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, που δεν μπορούν να χωρίσουν. Γι’ αυτό, η Εκκλησία εργάζεται διαχρονικά για την ενότητά τους, που είναι ευεργετική για την ζωή και την προκοπή του λαού μας…».

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Ευαγγελιστρίας στους δρόμους της Ν. Ιωνίας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το