Τοπικά

Κατακόρυφη αύξηση περιστατικών με άνοια για το 2022 στη Μαγνησία

Κατακόρυφη ήταν η αύξηση των περιστατικών με άνοια, που παραπέμφθηκαν από τη Μονάδα Αντιμετώπισης νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου σε νευρολόγο μέσα στο 2022, καταδεικνύοντας πόσο επηρέασε η καραντίνα και η κοινωνική απομόνωση τους Βολιώτες.
Η κοινωνιολόγος και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Αλτσχάιμερ Βόλου, Μάγδα Σουσουρή, ανέφερε ότι «εμείς αυτό που έχουμε δει με το τεστ μνήμης ή την νευροψυχολογική εκτίμηση είναι διαδικασία ελέγχου νοητικών λειτουργιών».
Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Βόλου, το 2019 από τα 101 περιστατικά που εξετάστηκαν παραπέμφθηκαν σε νευρολόγο τα 2, το 2020 εξετάστηκαν 48 περιστατικά και παραπέμφθηκαν τα 4, το 2021 εξετάστηκαν 28 περιστατικά και παραπέμφθηκαν τα 2 και το 2022 μέχρι και τον Αύγουστο εξετάστηκαν 61 περιστατικά και παραπέμφτηκαν τα 24.
Σύμφωνα με την κ. Σουσουρή «από τα στοιχεία βλέπουμε ότι στην περίοδο της καραντίνας η κοινωνική απομόνωση, ο εγκλεισμός, η απουσία κοινωνικών σχέσεων οδήγησε τα άτομα αυτά στο να κλειστούν στο σπίτι, να μην έχουν επαφές με τον κόσμο και κάποια στιγμή όλη αυτή η μοναξιά, βγαίνει προς τα έξω. Εμείς αυτό που λέμε ως πρακτική οδηγία, είναι να έχουν κοινωνικές επαφές». Η ίδια, συμπλήρωσε ότι, η νόσος δεν είναι κληρονομική κι όπως είπε «κάτω του 5% των περιπτώσεων είναι λόγω κληρονομικότητας, ωστόσο, έχουν αναγνωριστεί τρία γονίδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για προγεροντικές μορφές της νόσου. Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις, η ηλικία έναρξης της νόσου είναι μεταξύ 40 – 60 έτη. Δεν υπάρχει κάποιο τεστ για να προβλέψει περιπτώσεις νόσου πριν τα 50 έτη, τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένεια. Υπάρχει εξέταση, η οποία κοστίζει, δεν είναι εξέταση ρουτίνας και δείχνει αν έχουμε περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουμε».
Επίσης, υπάρχουν παράγοντες προδιαθεσιακοί και γι αυτό η κ. Σουσουρή σημείωσε ότι «αν κάνουμε συχνά καρδιολογικό έλεγχο, αν δεν είμαστε υπερτασικοί, δεν έχουμε σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και δεν καπνίζουμε, επιτυγχάνουμε μερική πρόληψη της νόσου». Μάλιστα, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται σε γυναίκες, προσθέτοντας ότι «Χρειάζεται συστηματική σωματική και πνευματική άσκηση και υγιεινή διατροφή και γενικότερα να παιδεύουμε το μυαλό μας. Είναι φυσιολογικό όσο μεγαλώνει κάποιος θα υπάρχουν και προβλήματα. Οι καθημερινοί ρυθμοί, επηρεάζουν στο να μην έχουμε καλή ποιότητα ζωής, στο να έχουμε συνέχεια άγχος, στρες να τα προλάβουμε όλα και όλους τους ρόλους που έχουμε αναλάβει κυρίως οι γυναίκες. Τα τεστ περιλαμβάνουν ασκήσεις και νευροψυχολογική εξέταση νοητικής κατάστασης» είπε μεταξύ άλλων.
Η κ. Σουσουρή, ανέφερε ότι για όσους άνω των 60 ετών ενδιαφέρονται, μπορούν να κλείσουν ραντεβού στη Μονάδα, προκειμένου να μιλήσουν με ψυχολόγο και να κάνουν το τεστ το οποίο είναι δωρεάν. «Αν κάποιος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα στην καθημερινότητά του καλό θα είναι να επισκεφτεί έναν νευρολόγο» είπε και συνέχισε «Αυτό που μας ξεχωρίζει από έναν ασθενή ο οποίος πάσχει από άνοια, είναι ότι αν ξεχάσουμε κάτι αρχικά, στη συνέχεια, όταν θελήσουμε να βάλουμε όλα τα πράγματα στη σειρά θα το θυμηθούμε. Ένας άνθρωπος με άνοια δεν μπορεί να το οργανώσει».
Η νόσος Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους και εξαρτάται από το πώς ήταν ο ασθενής πριν τη νόσο, την ψυχική του κατάσταση, τον τρόπο ζωής του και χωρίζεται σε στάδια ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου. Η κ. Σουσουρή διευκρίνισε ότι «δεν είναι η ίδια νόσος θανατηφόρα, αλλά λόγω της νόσου και του εκφυλισμού του εγκεφάλου ο ασθενής οδηγείται στον θάνατο, καθώς επεκτείνεται η εκφύλιση και σε άλλες μορφές του εγκεφάλου και όπως εξελίσσεται η νόσος, ο οργανισμός αποδυναμώνεται».
Το Κέντρο Ημέρας της Μονάδας φιλοξενεί 30 άτομα και στο οικοτροφείο 15 άτομα, ενώ εξυπηρετούνται ωφελούμενοι και μέσα από προγράμματα και ομάδες όπως το πρόγραμμα «Στηρί-ΖΟΥΜΕ» που παρέχει υποστήριξη και συμβουλευτική είτε διαδικτυακά είτε τηλεφωνικά είτε πραγματοποιώντας κατ’ οίκον επισκέψεις. Επίσης, διοργανώνονται από την ψυχολόγο του προγράμματος ομάδες φροντιστών, διά ζώσης στον χώρο της μονάδας ή διαδικτυακά, με στόχο την παροχή στήριξης και εκπαίδευσης σε ομαδικό πλαίσιο, που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. «Λειτουργούμε στη φιλοσοφία μιας μεγάλης οικογένειας, παρέχοντας σε ωφελούμενους δραστηριότητες για απασχόληση του νου και για τους περιθάλπτοντες συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη, σε θέματα καθημερινότητας» κατέληξε η κ. Σουσουρή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το