Τοπικά

Kαταδικάστηκαν 17 γυναίκες Ρομά από το Αλιβέρι – Δήλωσαν περισσότερα παιδιά για να πάρουν επίδομα

Δήλωσαν ψευδώς ότι είχαν περισσότερα ανήλικα τέκνα, απ’ όσα είχαν στην πραγματικότητα και εξαπάτησαν τον ΟΓΑ και ευρύτερα το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο φέρονται να ζημίωσαν με τη λήψη επιδομάτων τέκνων με 50.000 ευρώ περίπου…

Πρόκειται για 17 γυναίκες, όλες Ρομά, κάτοικοι Αλιβερίου Ν. Ιωνίας Βόλου, που καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης.
Μαζί τους κατηγορούμενος ήταν και ένας άνδρας, κάτοικος Ν. Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, η υπόθεση του οποίου ωστόσο διαχωρίστηκε από τις υπόλοιπες και παραπέμπεται να δικαστεί σε άλλη δικάσιμο.
Από τις 17 γυναίκες, οι 16 κατηγορούνταν για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, για απάτη και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ενώ μία κατηγορούταν μόνον για το αδίκημα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Στις τρεις από τις 17 κατηγορούμενες, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, καθώς ήταν στο διάστημα τέλεσης των αδικημάτων 19 χρόνων και το Δικαστήριο επέβαλε ποινές συνολικής φυλάκισης 8 μηνών στην καθεμία, ενώ στην μία κατηγορούμενη μόνον για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Στις υπόλοιπες 13 κατηγορούμενες επέβαλε ποινές συνολικής φυλάκισης 12 μηνών στην καθεμία, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι 17 κατηγορούμενοι φέρονται να δήλωσαν ψευδώς και εν γνώσει τους, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8, του νόμου 1599/86 και μέσω του taxisnet προς τον ΟΓΑ, περισσότερα παιδιά απ’ όσα είχαν στην πραγματικότητα, προκειμένου να τύχουν μεγαλύτερων ποσών για επιδόματα τέκνων, εξαπατώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον Οργανισμό. Η υπόθεση, που είχε αναβληθεί πέντε φορές στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, χρονολογείται από το 2012 και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρώτη κατηγορούμενη είχε δηλώσει τρία παιδιά, ενώ είχε δύο και έλαβε 3.841 ευρώ εφάπαξ παροχή και επίδομα τρίτεκνης, η 2η κατηγορούμενη είχε τρία παιδιά και είχε δηλώσει τέσσερα και έλαβε συνολικά 4.093 ευρώ, η 3η είχε δύο και δήλωσε τρία, και είχε λάβει 2.715 ευρώ, η 4η είχε δύο και είχε δηλώσει τρία και είχε λάβει 3.195 ευρώ, η 5η είχε τρία και είχε δηλώσει τέσσερα και είχε λάβει 2.715 ευρώ, η 6η είχε λάβει 1.960 ευρώ, η 7η 2.715 ευρώ, η 8η3.195 ευρώ, η 9η 2.715 ευρώ, ο άνδρας, που δήλωσε δύο παιδιά, ενώ είχε ένα, 600 ευρώ, η 11η κατηγορούμενη 2.875 ευρώ, η 12η 2.715 ευρώ, η 13η 4.440 ευρώ, η 14η 6.484 ευρώ, η 15η 2.715 ευρώ, η 16η 600 ευρώ και η 17η 4.104 ευρώ. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους είχαν λάβει περισσότερα χρήματα, παρ’ ότι είχαν δηλώσει λιγότερα τέκνα από άλλους, καθώς η επιδότησή τους αφορούσε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του 2012.

Η υπόθεση είχε αναβληθεί τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς είχε ζητηθεί από το Δικαστήριο, να προσκομιστεί έγγραφο από τον ΟΠΕΚΑ, που να βεβαιώνει αν έχει παρακρατηθεί και πόσο από έκαστο των 17 κατηγορουμένων το ποσό που τους είχε καταβληθεί, βάσει των παράνομων δηλώσεων με περισσότερα τέκνα, που είχαν υποβάλει. Κι αυτό διότι ο ΟΓΑ παρακράτησε τα χρηματικά ποσά από τις επόμενες καταβολές των δικαιούχων, ανακαλώντας τις πληρωμές, μόλις αποκαλύφθηκε η παρανομία. Οι τρεις πληρεξούσιοι δικηγόροι των κατηγορουμένων θεωρούν πάντως πως έχει εξαλειφθεί το αδίκημα της απάτης, καθώς έχει επιστραφεί το ποσό που παράνομα είχαν λάβει οι κατηγορούμενοι, με τις παρακρατήσεις από τις επόμενες πληρωμές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το