Τοπικά

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Βόλου

 

Σε ήρεμους τόνους πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για το 2023 όπου συζητήθηκαν 68 θέματα εντός ημερήσιας διάταξης και οχτώ θέματα εκτός. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο να δίνει ευχές για υγεία τη νέα χρονιά και να εύχεται καλή επιτυχία σε όσους θα πολιτευτούν στις εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Βόλου.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά του Δήμου Βόλου. Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απόστολος Ριζόπουλος ανέφερε ότι διαμένουν πάνω από 2.000 Ρομά στον Βόλο και σημείωσε ότι είναι απαράδεκτη όποια επιχειρηματολογία αποδίδει τις άθλιες συνθήκες που ζουν οι Ρομά σε στοιχεία της φυλής τους.
«Έχουν χρησιμοποιηθεί ως εξιλαστήριο θύμα. Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για τη γκετοποίηση του πληθυσμού. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ένταξης των Ρομά» είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Δράσης του Δήμου Βόλου για το 2023, το οποίο επίσης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» Ιάσονας Αποστολάκης ανέφερε ότι το σχέδιο του προγράμματος είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία, ωστόσο, η παράταξη έχει καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και διαφωνεί με την εφαρμογή του. Από την πλευρά του ο κ. Ριζόπουλος σημείωσε ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης αφορά στο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού που πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για την τοπική αυτοδιοίκηση όπως είπε χαρακτηριστικά «Πρόκειται για παρακολούθηση από το παρατηρητήριο των ΟΤΑ της οικονομικής διαχείρισης των Δήμων με ενσωμάτωση όλων των περικοπών στους πόρους, στερώντας και από τους κατοίκους του Βόλου βασικές υποδομές και αγαθά που είναι αναγκαία».
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το αίτημα για χρονική παράταση συμβάσεων όλων των αναδόχων για τον «αποχιονισμό οδών- κοινοχρήστων χώρων δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Βόλου» μετά από διευκρινίσεις που ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» Λεωνίδας Μαυρογιάννης ο οποίος ανέφερε ότι η σύμβαση έπρεπε να γίνει από τον Δεκέμβριο ώς την άνοιξη.
Εξηγώντας του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ανδρέας Ζέρβας, διευκρίνισε ότι επειδή δεν αξιοποιήθηκε ο διαγωνισμός την προηγούμενη χρονιά δίνεται η δυνατότητα χρονικής παράτασης των συμβάσεων κατά 50%, όπως ορίζει ο νόμος. Έτσι δίνεται παράταση προκειμένου ο ίδιος διαγωνισμός να συνεχίσει κατόπιν αιτήματος και των αναδόχων που υπήρχαν. «Είναι πιο συμφέρον από το κάνουμε απευθείας ανάθεση αν συμβεί έκτακτο καιρικό φαινόμενο να πάμε σε διαγωνισμό. Αξιοποιούμε τον ήδη υπάρχοντα διαγωνισμό από το να αποβεί άκαρπος» τόνισε ο κ. Ζέρβας.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Βάσω Παπαδανιήλ σημειώνοντας πως ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2021, υπήρχαν, όμως, ενστάσεις και γι΄ αυτό καθυστέρησε η συμβασιοποίησή του.

Το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων
Το δημοτικό συμβούλιο απασχόλησε και το ζήτημα των αδέσποτων, καθώς κλήθηκε να εγκρίνει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς του Δήμου Βόλου 2022-2023. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστολάκης, πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα. Σημείωσε ότι στο καταφύγιο των Γλαφυρών δεν υπάρχει κτηνιατρείο και πρόσθεσε ότι η αποπαρασίτωση των ζώων είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο και δεν εφαρμόζεται με αποτέλεσμα να τοποθετούνται στο καταφύγιο υγιή ζώα μαζί με ζώα που φέρουν παράσιτα. Ακόμη, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μέριμνα για τις αδέσποτες γάτες, ενώ παράλληλα έθιξε και το ζήτημα της υγειονομικής ταφής ζώων που έχει άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία και το ζήτημα σχεδιασμού δημοτικού αποτεφρωτηρίου και νεκροταφείου ζώων συντροφιάς. Ψήφισε αρνητικά σημειώνοντας πως ο Δήμος Βόλου δεν βελτίωσε εννιά χρόνια το ζήτημα των αδέσποτων.
Από την πλευρά του ο κ. Ριζόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε πως φαίνεται η αδυναμία της προστασίας και του σεβασμού των ζώων από την έλλειψη προσωπικού και υποδομών. «Το τμήμα προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας, που δεν είναι μόνο για τα αδέσποτα, έχει μόνο τέσσερα άτομα προσωπικό. Το ίδιο το επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει με μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε αυτό τον τομέα. Δεν είναι μόνο ευθύνη του Δήμου, αλλά και των κυβερνήσεων, καθώς το επιχειρησιακό πρόγραμμα έγινε με τον νόμο 4830 του 2021 που το ΚΚΕ τον κατήγγειλε ως νόμο έκτρωμα. Για να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων πρέπει να αποκλειστική ευθύνη κρατικών δομών με πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού» δήλωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το