Τοπικά

Κατά 30% αυξήθηκαν οι μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

Αύξηση μέχρι και 30% εμφανίζει φέτος η στροφή των μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια του Νομού. Στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας το μαθητικό δυναμικό αυξήθηκε από πέρυσι μέχρι και 60 άτομα και με τους 400 φετινούς φοιτούντες είναι ίσως το μεγαλύτερο από τα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας.
Η αύξηση του ποσοστού των εισακτέων από τα ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τη μαθητεία, έχει στρέψει ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών προς την επαγγελματική εκπαίδευση.
Η στροφή αυτή είναι διττή. Αφενός περισσότεροι απόφοιτοι Γυμνασίων επέλεξαν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ, αφετέρου μαθητές των ΓΕΛ, βλέποντας την κατάσταση στα ΕΠΑΛ, επιλέγουν να εγγραφούν εκεί, συνεχίζοντας τη φοίτησή τους.

Η μεγάλη αύξηση του μαθητικού δυναμικού στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, που στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα Φυτόκου, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, της νέας τάσης που διαμορφώνεται.
«Πέρυσι είχαμε στο σχολείο 340 μαθητές, εκ των οποίων βέβαια δεν μπόρεσαν να αποφοιτήσουν όλοι, για διάφορους λόγους. Για τη φετινή σχολική χρονιά το μαθητικό δυναμικό θα αγγίξει τουλάχιστον τους 400 μαθητές», τόνισε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Δημήτρης Κόκκινος και πρόσθεσε πως «αυτή η εξέλιξη ερμηνεύεται κυρίως από δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως το ποσοστό εισακτέων από τα ΕΠΑΛ, για την κάθε σχολή, αυξήθηκε από το 1% στο 5% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων. Ο δεύτερος λόγος είναι πως η μαθητεία, που συνδυάζει την εργασία με τη μάθηση, έλκει τους νέους, που με τη συνδρομή των γονέων τους, προσπαθούν να έχουν μια γρήγορη και ουσιαστική εργασιακή εμπειρία, όταν άλλοι πτυχιούχοι δεν μπορούν να βρουν κάποια εργασία. Η μαθητεία εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά».

Είναι ενδεικτικό, πως η Β’ Τάξη του σχολείου έχει 145 μαθητές. «Αρκετοί ήρθαν με μετεγγραφή από τα ΓΕΛ», τόνισε ο κ. Κόκκινος και συμπλήρωσε πως «αν δεν υπήρχε το ζήτημα της μετακίνησης, καθώς το σχολείο βρίσκεται στο Φυτόκο, η προσέλευση μαθητών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη».
Εκτός, όμως από αυτούς τους δύο βασικούς λόγους αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο σχολείο έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια ευρωπαϊκό χαρακτήρα, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων μετακίνησης μαθητών και καθηγητών, ενώ κάθε χρόνο 30 μαθητές μεταβαίνουν στην Ευρώπη και εργάζονται σε εταιρείες για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και εξειδίκευσης.
«Πιστεύουμε ότι η εξωστρέφεια, που εμφανίζει το σχολείο, τόσο προς την τοπική κοινωνία, όσο και προς δρώμενα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό, αποδίδει καρπούς», σημείωσε ο κ. Κόκκινος, υπογραμμίζοντας πως για φέτος προγραμματίζονται συναντήσεις με επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους, που θα ενημερώνουν τους μαθητές, για τα δεδομένα στην αγορά εργασίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το