Τοπικά

Καμία πρόταση για hot spot στη Μαγνησία – Εισήγηση Αγοραστού για εγκατάσταση στη Β’ ΒΙΠΕ “Θ”

prosfyges

Καμία πρόταση δεν κατέθεσαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον Κώστα Αγοραστό οι Δήμοι Ρήγα Φεραίου και Βόλου για την εγκατάσταση προσφύγων. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των δύο δήμων, θα ισχύει η πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος για ανάπτυξη εγκατάστασης προσφύγων σε παλιά εργοστάσια της Β’ Βιομηχανικής, προκειμένου να εξεταστεί από το Υπουργείο Άμυνας.
Την ίδια ώρα από το Υπουργείο σχεδιασμός για τη Μαγνησία δεν υπάρχει, αφενός λόγω έλλειψης προτάσεων, αφετέρου γιατί η προτεραιότητα δίνεται αυτές τις ημέρες στη Βόρειο Ελλάδα. Εάν ωστόσο απαιτηθεί, ο Στρατός θα μπει να διαμορφώσει χώρο, όπου κρίνει κατάλληλο, σε δημόσια ή δημοτική έκταση, όπως έγινε γνωστό χθες από το Υπουργείο.
«Ο Δήμος Τρικκαίων και ο Δήμος Λαρισαίων κατέθεσαν προτάσεις. Είμαστε σε επικοινωνία και με τον Αλμυρό, ο οποίος ενδιαφέρεται και έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Εσερίδη ότι θα βρει λύση. Όλοι οι άλλοι θέλουν να μείνουν μακριά από το ζήτημα» τόνισε ο περιφερειάρχης. Ο Δήμος Βόλου δεν μπήκε καν στον κόπο να δώσει απάντηση. Απλά αδιαφόρησε, όπως έγινε γνωστό.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας αναμένεται να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα κέντρο προσφύγων σε κάθε θεσσαλικό νομό, καθώς στην Ελλάδα θα «εγκλωβιστούν» χιλιάδες πρόσφυγες.
Το δημοτικό συμβούλιο Ρήγα Φεραίου, αποφάσισε ότι δεν υπάρχει κάποιος χώρος με τις κατάλληλες υποδομές που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν πρόσφυγες. Μάλιστα αποφασίστηκε ότι δεν θα επιτραπεί να γίνει διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων για τους πρόσφυγες από ΜΚΟ στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, παρότι ο Δήμος δεν θέλει να αναλάβει τη φιλοξενία για να αξιοποιήσει ο ίδιος τα κονδύλια. Στην ουσία δήλωσε ότι θα απαγορέψει την εγκατάσταση προσφύγων.
Ο Δήμος Αλμυρού δεν έχει υποδείξει κάποιο χώρο για κέντρο προσφύγων, ωστόσο ο δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης δήλωσε ότι υπάρχουν χώροι, δημοτικοί και ιδιωτικοί για τη δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης προσφύγων, αρκεί να δοθεί η οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία για την πρόσληψη ατόμων αλλά και κάλυψη εξόδων που θα γίνουν για τη φιλοξενία τους.
«Χρειάζομαι δέκα άτομα την ημέρα να απασχολώ στο κέντρο. Χώρο πιστεύω ότι θα βρω παρότι επάνω στην εθνική οδό, δεν διαθέτει ο Δήμος περιουσία», είπε, ενώ χθες ο κ. Αγοραστός δήλωσε πως αλλάζει ο σχεδιασμός και οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν δεν θα είναι μόνο επάνω στις εθνικές οδούς, αλλά και εντός των Δήμων.
Προχθές τα ξημερώματα έφτασαν στο ΣΕΑ Αλμυρού τα τέσσερα λεωφορεία με τους 200 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες περιοχές. Στον Αλμυρό παρέμειναν για περίπου δύο ώρες και μετά αναχώρησαν για τη Βόρεια Ελλάδα.
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συγκροτήθηκε συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό και ο κ. Αγοραστός εμμένει στη δημιουργία κέντρου προσφύγων στα παλιά εργοστάσια της ΒΙΠΕ.
Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως «το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που θα διαιωνισθεί» και πως «η χώρα μας από περιοχή διέλευσης μπορεί να μετατραπεί σε χώρα μακράς φιλοξενίας» ενώ ξεκαθάρισε ότι οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να πληρούν όρους που θα αναλάβουν να διασφαλίσουν οι ένοπλες δυνάμεις.

Συγκέντρωση βοήθειας
Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων παρακαλεί φορείς, συλλόγους, εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες που επιθυμούν να συνδράμουν να επικοινωνούν με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας στα τηλέφωνα 24213-52713 και 24213-52519 προκειμένου να παρέχουν τα αγαθά και να ενημερώνουν για τις υπηρεσίες ή και το ανθρώπινο δυναμικό που προτίθενται να προσφέρουν στο πλαίσιο της σωστής κατανομής και διαχείρισής τους.
Τα αγαθά που συγκεντρώνονται είναι: Ρουχισμός και εφόδια, υπνόσακοι, αδιάβροχα ενηλίκων (πόντσο), αδιάβροχα παιδικά, κάλτσες (απορροφητικές), εσώρουχα (από βιοτεχνία), μάρσιπους για μωρά, σακίδια πλάτης, εσώρουχα ισοθερμικά, θερμικές κουβέρτες επιβίωσης, σακούλες απορριμμάτων, πλαστικά πιάτα & ποτήρια, αλουμινένια σκαφάκια φαγητού, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, χαρτοπετσέτες, τρόφιμα, νερά, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (σνακ), γάλα σε σκόνη, βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (μεγάλες συσκευασίες), τσάι (απλό), χυμοί, κρουασάν, σταφίδες, μπισκότα, σπαγγέτι, κριθαράκι (όχι τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα, όχι σοκολάτες, όχι χοιρινό κρέας).
Είδη προσωπικής υγιεινής: Μωρομάντιλα, χαρτομάντιλα, χαρτί υγείας, πάνες για μωρά, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνι πλάκα, μπιμπερό, φάρμακα, τobrex, οtrivin, γάντια, αντιδιαρροϊκά σιρόπια για παιδιά-ενηλίκες, γαστροπροστασία, χάπια ενηλίκων, σπασμολυτικά ενηλίκων, αντιεμετικά, σιρόπια – ταμπλέτες, ουρολοιμώξεις ταμπλέτες, αντιφλεγμονώδη χάπια, αντισηπτικά χεριών, καραμέλες για το λαιμό, κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων-κρέμες για βρεφικό εξάνθημα, Voltaren κρέμα, βιταμίνες, Aerolin, φυσιολογικός ορός σε αμπούλες, φυσικά δάκρυα, γλωσσοπίεστρα, σύριγγες 10ml, Claripen για παιδιά και ενήλικες, αυτοκόλλητα ράμματα, αλοιφή για αιμορροΐδες, κορτιζονούχα εισπνεόμενα, Soldesanil, Fucidin γάζες, αλοιφή συγκάματος.
Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι «ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αυτό του προσφυγικού, καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε και ως Αυτοδιοίκηση, αλλά και ως άνθρωποι. Καλούμε όποιον επιθυμεί να βοηθήσει και να συνεισφέρει σε αυτή την κοινή προσπάθεια, να συγκεντρώσουμε ότι είναι απαραίτητο για αυτούς τους ανθρώπους που χρειάζονται την ανθρωπιά μας, την υποστήριξή μας στην ίσως πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους. Για τον καλύτερο συντονισμό συγκέντρωσης των απαραίτητων για τους πρόσφυγες αγαθών, που θα γίνεται στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να προσφέρουν, να επικοινωνούν αρχικά με τα τηλέφωνα της Περιφερειακής Ενότητας και εν συνεχεία να προχωρούμε με συντονισμένα βήματα στην συγκέντρωση και την ορθολογική διαχείριση των αγαθών».

Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Κάλεσμα προς την εκπαιδευτική κοινότητα να ενεργοποιηθεί με στόχο την υποστήριξη των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα, απευθύνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. «Όλα αυτά τα χρόνια η εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) επανειλημμένα έχει αποδείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπικής δράσης βοηθώντας πολλές φορές, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στεκόμενη κάθε φορά, στο ύψος των περιστάσεων» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, προτείνοντας συγκεκριμένα, τα εξής:
Την ενεργοποίηση ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, κάθε σχολείου, με στόχο την συλλογή και επίδοση ειδών, χρήσιμων και χρηστικών για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους. Τέτοια είδη μπορεί να είναι προϊόντα υγειονομικού υλικού, ατομικής καθαριότητας, βρεφικές τροφές, μπιμπερό, βρεφικός -εφηβικός ρουχισμός, ξηρά τροφή, παιχνίδια. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων με θέμα την ευαισθητοποίηση, τόσο των παραγόντων της σχολικής κοινότητας, όσο και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το