Τοπικά

Καλή η φετινή χρονιά για τα αμπέλια στη Μαγνησία – Ισχυρό πλήγμα από το λαθρεμπόριο κρασιού

Μια καλή χρονιά για την παραγωγή των τοπικών αμπελιών, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν σε άλλες περιοχές της χώρας, δηλώνει πως θα έχουν ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» κ. Γιάννης Κίτσιος.
Στην ερώτηση πότε προβλέπεται να ξεκινήσει ο τρύγος και πόσα κιλά περίπου υπολογίζονται ότι θα υπάρξουν αυτή τη χρονιά ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» δηλώνει ότι «ο τρύγος ξεκινάει διαφορετική στιγμή για κάθε ξεχωριστή ποικιλία αμπελιού. Διαθέτουμε πολλές ξεχωριστές ποικιλίες αμπελιών όπως Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Ασύρτικο, Merlot, Syrah και αρκετές άλλες. Για κάποιες ποικιλίες μας ο τρύγος ξεκινάει μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά για τον Ροδίτη και το Σαββατιανό που αποτελούν και τις βασικές ποικιλίες μας, ο τρύγος θα ξεκινήσει στα μέσα του Σεπτέμβρη. Σχετικά με την ποσότητα της παραγωγής για φέτος υπολογίζουμε ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 4.000.000 και 5.000.000 κιλών». Ο κ. Κίτσιος μίλησε και για τις εξαγωγές που πραγματοποιεί ο Συνεταιρισμός στο εξωτερικό αναφέροντας πως «κάνουμε εξαγωγές σε διάφορες χώρες. Τώρα τελευταία πριν από ένα τρίμηνο στείλαμε προϊόντα στη Ρωσία. Είχαμε πάει μαζί με τον Δήμο Βόλου στην επίσκεψη στην αδελφοποιημένη πόλη του Ροστώβ και εκεί παρουσιάσαμε μερικά δείγματά μας, τα οποία τα αξιολογήθηκαν πολύ θετικά. Έτσι στάλθηκαν 15.000 φιάλες ως πρώτη παραγγελία και τώρα περιμένουμε και δεύτερη. Παράλληλα με αυτό εξάγουμε και σε Βουλγαρία, σε Κύπρο, αλλά έχουμε και επαφές με Η.Π.Α. και Αυστραλία από όπου περιμένουμε να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν. Το βασικό μας πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε έναν Συνεταιρισμό με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ο οποίος στηρίζει τον παραγωγό, δεν κάνει νοθεία και δεν βάζει υψηλές τιμές στα προϊόντα για να κερδοσκοπεί». Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος ο κ. Κίτσιος δηλώνει πως το σημαντικότερο είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «ο φόρος στο κρασί βοηθάει το λαθρεμπόριο, διότι έτσι κάποιος μπορεί να πουλάει πιο φτηνά από εμάς. Έχουμε συζητήσει για αυτό το θέμα με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσουν να βρουν ισοδύναμα μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου για να καταργηθεί ο φόρος. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς οι λαθρέμποροι επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους πουλώντας από 50% έως 60% φθηνότερα . Αν όμως πουλούσαν στις ίδιες τιμές με τις δικές μας δεν θα μπορούσαν να μας ανταγωνιστούν». Τέλος ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» τονίζει πως «το καταναλωτικό κοινό πρέπει να προσέχει τι ποτά πίνει. Χύμα τσίπουρο κυκλοφορεί στην αγορά σε πολύ χαμηλή τιμή, αλλά δεν ξέρουμε τι είδους ποιότητας είναι. Πολλά ποτά ενδέχεται να είναι νοθευμένα και ο καταναλωτής μπορεί δυστυχώς να καταλήξει μέχρι και στο νοσοκομείο».
Ο συνεταιρισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1918 από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, αριθμεί σήμερα περίπου 145 ενεργά μέλη, ενώ οι συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις του ανέρχονται περίπου στα 4000 στρέμματα αμπελώνες. Σύμφωνα με τον κ. Κίτσιο οι αρχικοί ιδρυτές του συνεταιρισμού, Έλληνες πρόσφυγες, έφεραν το 1908 στην περιοχή, από την Ανατολική Ρωμυλία, το μεγάλο μεράκι και την τέχνη τους για την αμπελουργία μαζί με τις τοπικές εκεί ποικιλίες και δημιούργησαν τον συνεταιρισμό, ο οποίος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη Νέα Αγχίαλο. Τονίζει δε πως «μπορεί ο Συνεταιρισμός να απαρτίζεται από τα 145 ενεργά μέλη, αλλά ουσιαστικά όλη η Νέα Αγχίαλος ανήκει σε αυτόν, αφού σχεδόν όλοι έχουν και κάποιο συγγενή που είναι ενεργό μέλος του και έτσι υποστηρίζουν τον Συνεταιρισμό».
Χαράλαμπος Σοφιάδης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το