Τοπικά

Κάλεσμα της Λαϊκής Ενότητας για την πορεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείο την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, καλεί η Λαϊκή Ενότητα- Ανυπότακτη Αριστερά Μαγνησίας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στη θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα- Ανυπότακτη Αριστερά Μαγνησίας αναφέρει:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στους ασίγαστους αγώνες του λαού μας για ψωμί, για παιδεία, για ελευθερία. Η ηρωική εξέγερση ξεθεμελίωσε το αιματοβαμμένο καθεστώς της δικτατορίας και όλο το μετεμφυλιακό πλέγμα εξουσίας που κρατούσε τον τόπο μας στο γύψο και το λαό στη φτώχεια, με εξορίες, εκτελέσεις και καταπίεση. Κράτησε ζωντανή την τεράστια κληρονομιά της λαϊκής επανάστασης του ΕΑΜ. Στιγμάτισε για πάντα τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που καθοδήγησε και υποκίνησε δικτατορίες, πολέμους, επεμβάσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο, και σε όλον τον πλανήτη.
49 χρόνια μετά, όσο κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να σφραγίσει το «τέλος της Μεταπολίτευσης», η εξέγερση του Πολυτεχνείου δείχνει το δρόμο για τους αγώνες του σήμερα. Μας δίνει έμπνευση και σιγουριά ότι οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να καθορίζουν τις εξελίξεις ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, ιδίως στις δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζει ο λαός σήμερα. Μια εποχή που η ειρήνη των λαών απειλείται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Στην Ουκρανία, συνεχίζεται ο πόλεμος που επεδίωξε και προκάλεσε το ΝΑΤΟ ξεδιπλώνοντας μια στρατηγική ασύδοτης επέκτασης προς Ανατολάς, αλλά και σε όλο το φάσμα τον πλανήτη, ο αμερικάνικος, ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός σπέρνει εμφύλιες συγκρούσεις, πολέμους, πραξικοπήματα και φτώχεια για να διασφαλίσει την παγκόσμια ισχύ του και τη μερίδα του λέοντος στον παγκόσμιο πλούτο του πλανήτη.

Στην Ελλάδα, εργαζόμενοι και νεολαία είναι αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ενώ οι μισθοί – συντάξεις είναι καθηλωμένοι και οι «παροχές» της κυβέρνησης είναι σκέτος εμπαιγμός. Μεγαλώνει επικίνδυνα το φάσμα της φτώχειας, στην οποία έχει καταδικάσει τα λαϊκά στρώματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει επιλέξει το δρόμο της πολεμικής εμπλοκής και της συμμετοχής στις κυρώσεις, για χάρη του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φροντίζει να πλουτίζουν οι ενεργειακοί κολοσσοί και τα μεγάλα συμφέροντα από την αισχροκέρδεια, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος. Όχι μόνο δεν στηρίζεται η δοκιμαζόμενη κοινωνία, αλλά δωρίζονται τεράστιοι χρηματοοικονομικοί πόροι , δίνονται εκατομμύρια στους ημετέρους, για την κούρσα εξοπλισμών και για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης που είναι η καταστολή και ο εξοπλισμός της αστυνομίας. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία των συνταξιούχων μετατρέπονται σε επενδυτικά κεφάλαια, ενώ συμπιέζονται οι κοινωνικές και ασφαλιστικές παροχές, με το Ε.Σ.Υ σκοπίμως να υποτιμάται ακόμα και σε περίοδο πανδημίας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεταβιβάζονται σε άγνωστα ληστρικά funds εντείνοντας περαιτέρω την επισφάλεια από την άρση της προστασίας της λαϊκής κατοικίας και τους πλειστηριασμούς.

Την ίδια ώρα η κοινωνία συγκλονίζεται από το τεράστιο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση, με την προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού και των πιο στενών του συνεργατών, έθεσε σε εφαρμογή έναν πρωτοφανή σε έκταση φαραωνικό μηχανισμό υποκλοπών πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, ακόμη και συζύγων των στόχων της, χρησιμοποιώντας την ΕΥΠ και καταχρώμενη το αυθαίρετο πλαίσιο λειτουργίας της, αλλά ακόμη και παράνομο ιδιωτικό λογισμικό (Predator). Η δυσώδης αυτή υπόθεση αναδεικνύει τους διαχρονικούς αντιλαϊκούς και αντιδημοκρατικούς τρόπους λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών που εκμεταλλεύτηκαν όλες οι κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα οι μνημονιακές, κανονικοποιώντας τις χιλιάδες παρακολουθήσεις. Όμως, δεν έχει προηγούμενο η πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που, όχι απλά γιγάντωσε αυτές τις πρακτικές, αλλά έστησε έναν οργουελικό, παρακρατικό μηχανισμό απεριόριστων παρακολουθήσεων με σκοπό να καταστεί ο άδηλος ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, μέσω εκβιασμών και με το ξεκαθαρίσματος επιχειρηματικών και πολιτικών λογαριασμών. Αυτός ο παρακρατικός μηχανισμός πρέπει να ξηλωθεί για να διασφαλιστούν η δημοκρατία και οι θεμελιώδεις λαϊκές ελευθερίες.
Για να προχωρήσει την αντιλαϊκή πολιτική της, η κυβέρνηση στηρίζεται στην ακραία καταστολή και τον αυταρχισμό. Με έσα από την απαγόρευση διαδηλώσεων, την αστυνομική βία, την ποινικοποίηση των διαμαρτυριών και των απεργιών, θέλει να επιβάλει σιωπητήριο στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Κυβερνητικοί παράγοντες και ασφάλεια στήνουν μια βιομηχανία σκευωριών σε βάρος διαδηλωτών, αγωνιστών, συνδικαλιστών, για να αποκεφαλίσουν και να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα. Πρώτος στόχος της καταστολής είναι η νεολαία, που αποτελεί αγκάθι για την κυβέρνηση, αφού με τους μαζικούς αγώνες της έχει κατορθώσει να της επιφέρει σοβαρά πλήγματα. Γι’ αυτό και θέλουν να χτυπήσουν τους νέους με την πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές και πειθαρχικές διώξεις φοιτητών, πρακτικές που αντλούν την καταγωγή τους από το σπουδαστικό της ασφάλειας και το κυνήγι αγωνιστών φοιτητών στη χούντα.

Η κυβέρνηση αυτή έχει κηρύξει τον πόλεμο με στις λαϊκές ελευθερίες και κατακτήσεις. Η «αντιπολίτευση» όσων δυνάμεων στήριξαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια δεν μπορεί να την σταματήσει. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αδυνατούν να αντιπαρατεθούν με τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ. Το βάρος πέφτει στην αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες να υπερασπιστούν τα λαϊκά συμφέροντα. Τα κινήματα που ξεσπούν και νικούν με αγωνιστική πολιτική ενότητα και διασφάλιση κοινωνικής αλληλεγγύης δείχνουν το δρόμο για σηκώσει ο λαός κεφάλι και να βάλει φραγμό στην κυβέρνηση και τα κέντρα των ολιγαρχών που τη στηρίζουν. Τρεις φορές το φοιτητικό κίνημα έχει ακυρώσει την εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ πετυχαίνει να απενεργοποιεί τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις. Απεργιακοί αγώνες, στη Μαλαματίνα, την Cosco, την EFood, στο χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας και αλλού, δείχνουν τα βήματα για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Όλα τα ρυάκια των εργατικών, νεολαιίστικων κινημάτων, των αγώνων για τις ελευθερίες, το αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό, το γυναικείο κίνημα, μπορούν να ενωθούν σε ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο υπεράσπισης των κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων.
Υπάρχει άλλος δρόμος, για τα λαϊκά συμφέροντα και την άμεση βελτίωση της ζωής των εργαζόμενων και της νεολαίας, απέναντι στο μονόδρομο της νεοφιλελεύθερης ερήμωσης και για ν’ ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής των μηχανισμών της λιτότητας, του χρέους, των ευρωενωσιακών επιταγών. Μια ενωμένη ριζοσπαστική αριστερά, στο συνδικαλισμό και την αυτοδιοίκηση, το κίνημα, τις πολιτικές μάχες και τις εκλογές μπορεί να γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων. Ένα τέτοιο μέτωπο δυνάμεων πρέπει να απευθυνθεί στο σύνολο της αριστεράς για συμπόρευση και για την τόνωση των αγώνων. Η αριστερά και το κίνημα πρέπει να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, και μεταξύ άλλων:

• Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, μέτρα ελέγχου των τιμών.
• Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας, της ρήτρας αναπροσαρμογής, απαγόρευση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά και διαγραφή των χρεών τους- Ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.
• Επιβολή ενοικιοστασίου. Σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες.
• Κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη – ανάκτηση εργατικών δικαιωμάτων σε 8ωρο, μισθούς, προστασία από απολύσεις, απεργιακό δικαίωμα.
• Κατάργηση του νόμου για τις διαδηλώσεις, του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία, φραγμός στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία.
• Να ξηλωθεί η ΕΥΠ όπως είναι σήμερα, το σκοτεινό πλαίσιο λειτουργίας της και όλο το παρακράτος των υποκλοπών
• Μέτωπο τώρα για να φύγει η κυβέρνηση του παρακράτους και οι πολιτικές της ακρίβειας, της φτώχειας και του αυταρχισμού!

Ο λαός μπορεί να βγει στην αντεπίθεση και, για άλλη μια φορά, να γράψει ιστορία απέναντι στους δυνάστες του και σε κάθε λογής μονόδρομο!
Όλοι και Όλες στον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την παλλαϊκή – αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοέμβρη – Θόλος 18:00 μ.μ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το