Τοπικά

Κάλεσμα συλλογικοτήτων του Βόλου σε πανελλαδική ημέρα δράσης κατά της καύσης απορριμμάτων

Στην  Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α. το Σάββατο 29 Μάϊου καλούν οι συλλογικότητες  “Νέοι για το Περιβάλλον (Βόλος)”, “Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN” και ο “Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου κατά της Καύσης Σκουπιδιών” από κοινού με άλλες οργανώσεις της χώρας.
Σε κοινό κείμενό τους αναφέρουν ότι η πραγματική απάντηση στο πρόβλημα των απορριμμάτων είναι ν’ αλλάξουμε τη γενεσιουργό αιτία της τεράστιας αύξησης του όγκου των απορριμμάτων τις τελευταίες δεκαετίες, την επιδίωξη δηλαδή μεγαλύτερου κέρδους για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μέσα από την υπερκατανάλωση, την παραγωγή προϊόντων μιας χρήσης, την υπερβολική χρήση πλαστικών συσκευασιών (ακόμα και στα φρέσκα τρόφιμα). Με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων άλλωστε θα εξοικονομηθούν και τεράστιοι φυσικοί και ενεργειακοί πόροι. Στην κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων:

“Σε μια περίοδο θανάσιμων κινδύνων για την πλειοψηφία της κοινωνίας από την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρίσκει την ευκαιρία να προωθήσει μια σειρά από αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές. Κεντρικό ρόλο σ’ αυτή την πολιτική κατέχει η εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της “βιομηχανίας των απορριμμάτων”, με την κυβέρνηση να δρομολογεί ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, την εισαγωγή της μαζικής καύσης των απορριμμάτων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της διαχείρισής τους.

Παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις τοπικών κοινωνιών ενάντια στην καύση, τον Αύγουστο του 2020 ψήφισε με διαδικασίες express το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που προβλέπει τη δημιουργία 4 μεγάλων μονάδων καύσης απορριμμάτων πανελλαδικής εμβέλειας στη Δυτική Μακεδονία, την Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Ταυτόχρονα δίνει το “πράσινο φως” σε Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές να κατασκευάσουν μονάδες καύσης στις 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) που θα δημιουργηθούν, πέραν αυτών που ήδη λειτουργούν (Ήπειρος, Σέρρες, Φυλή, Χανιά κ.ά.). Το βασικό έργο των Μ.Ε.Α. δεν είναι η προώθηση της ανακύκλωσης και η παραγωγή αξιοποιήσιμου κομπόστ, όπως ψευδώς δηλώνουν κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, αλλά η παραγωγή απορριμματογενών καυσίμων SRF-RDF, τα οποία θα οδηγούνται προς καύση είτε σε τσιμεντοβιομηχανίες είτε στις 4 μονάδες καύσης που έχουν εξαγγελθεί είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτικές εταιρείες όπως η ΑΓΕΤ στο Βόλο.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε μια άλλου τύπου διαχείριση με εφαρμογή της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή με σύστημα πολλαπλών κάδων και ρευμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Αυτό σημαίνει πως αντί για χωματερές, μονάδες καύσης, και φαραωνικού τύπου ΜΕΑ, χρειαζόμαστε περισσότερες δομές διαλογής των ανακυκλώσιμων και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων.

Η πρόοδος της τεχνολογίας και η σύγχρονη επιστημονική γνώση μας παρέχουν τη δυνατότητα για ένα τέτοιο διαφορετικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Με δημόσιο χαρακτήρα, δημοκρατικό κοινωνικό σχεδιασμό και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, που θα λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι τα κέρδη των εργολάβων της «βιομηχανίας των απορριμμάτων» και θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, νέες θέσεις μόνιμης εργασίας και την υγεία όλων μας. Τα πάνω από 1 δισ. ευρώ που προορίζονται για έργα με τελικό σκοπό την καύση απορριμμάτων, μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, με αποκεντρωμένα, τοπικά ανά Δήμους, μικρού μεγέθους έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και θα προστατεύουν το περιβάλλον”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το