Τοπικά

Κάλεσμα για τη στήριξη γυναίκας στα Δικαστήρια Βόλου από τις “Μαχητικές και Ελεύθερες”

Oι “Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου” απευθύνουν κάλεσμα για την στήριξη κακοποιημένης γυναίκας στα Δικαστήρια του Βόλου τη Δευτέρα, 1 Απριλίου, στις 9:00π.μ.  Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Τη Δευτέρα, 1η Απριλίου δικάζεται ο κακοποιητής της 43χρονης Β. με ανήλικο παιδί. Το καλοκαίρι του 2022, η 43χρονη κακοποιήθηκε από τον πρώην σύντροφό της στο σπίτι όπου διέμεναν, έξω από τη Ζαγορά. Γείτονες που άκουσαν τα κλάματα και τις φωνές της κάλεσαν την Αστυνομία. Μετά από αυτό, η 43χρονη παρέμεινε για κάποιο διάστημα σε συγγενικό σπίτι και τους τελευταίους μήνες διαμένει μαζί με το 3χρονο παιδί της σε Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Στο παρελθόν ο κακοποιητής την είχε απειλήσει και με όπλο! Επίσης, ενώ αρχικά ο κακοποιητής της έδινε διατροφή, έπειτα τη διέκοψε. Μάλιστα, σε δικαστήριο που είχε οριστεί για τη διατροφή τον Μάρτιο, ο άντρας δεν εμφανίστηκε, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη.

Τη Δευτέρα, 1 Απριλίου, ο κακοποιητής δικάζεται για ενδοοικογενεική βία και πρέπει να καταδικαστεί. Όμως, σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν οι δικαστικές αρχές ρίχνουν τους κακοποιητές στα μαλακά ή/και πιέζουν ώστε να τα «ξαναβρεί» η κακοποιημένη με τον κακοποιητή της. Αυτή η πρακτική δε σπάει τον κύκλο της βίας εναντίον των γυναικών.

Αντίθετα, ο κύκλος της βίας συχνά κλιμακώνεται και σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει ακόμη και στη γυναικοκτονία γιατί, ενώ οι γυναίκες είχαν καταγγείλει τον κακοποιητή τους, οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές δεν έκαναν όσα έπρεπε για να προστατέψουν αυτές και τα παιδιά τους. Θυμίζουμε τη γυναικοκτονία στη Μακρυνίτσα το 2021, στη Ζάκυνθο το 2022 κ.λπ. Για αυτό η 43χρονη γυναίκα χρειάζεται τη στήριξη του κόσμου και ως Μαχητικές & Ελεύθερες κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα στήριξης στα Δικαστήρια, τη Δευτέρα 1/4 στις 9:00 το πρωί.
Η καταδίκη του κακοποιητή είναι επιβεβλημένη βέβαια αλλά όχι αρκετή για να μπορέσει η κακοποιημένη γυναίκα να σταθεί στα πόδια της, να προχωρήσει τη ζωή της και να μεγαλώσει το παιδί της. Η γυναίκα είναι άνεργη, ο προηγούμενος εργοδότης της τής χρωστάει χρήματα, δεν έχει κάποιο άλλο εισόδημα και δε διαθέτει στέγη για να μείνει με το παιδί της.

Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει την 43χρονη -όπως και κάθε άλλη γυναίκα που αγωνίζεται να ξεφύγει από μια κακοποιητική σχέση- με συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο.

Ζητάμε από όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές (Δήμος, ΟΑΕΔ κ.λπ.) να επισπεύσουν τις διαδικασίες για:

1) Να παραταθεί η διαμονή της γυναίκας στον Ξενώνα μέχρι να βρει εργασία και να πάει το παιδί της σε βρεφονηπιακό σταθμό.

2) Να τοποθετηθεί το 3χρονο παιδί σε βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου δωρεάν.

3) Να της δοθεί επίδομα για τα τρέχοντα έξοδά όπως και επίδομα ενοικίου για να μπορέσει να βρει στέγη.

4) Να ενταχθεί σε πρόγραμμα ανέργων του ΟΑΕΔ ή να προσληφθεί στο Δήμο με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα και μισθό αλλά και συνθήκες εργασίας/ωράριο που να λαμβάνουν υπόψη ότι είναι μονογονεϊκή οικογένεια που έχει υποστεί κακοποίηση”

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το ψηφοδέλτιο της Κωνσταντινούπολης έχει μήκος… 1 μέτρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται από τις 7 το πρωί οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, με το…

31 Μαρτίου 2024

Πρέπει να ψάλλονται Αργά Μέλη στην Ορθόδοξη Λατρεία;

Του Κων/νου Χαριλ. Καραγκούνη, καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών Μνήμη σήμερα Αγίου Γρηγορίου του…

31 Μαρτίου 2024

Νίκος Καζαντζάκης – Πιερ Σιπριό – Συνομιλίες

Της δρ Μαρίας Δ. Φλετορίδου Το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα και δημοσιογράφου Πιερ Σιπριό Νίκος…

31 Μαρτίου 2024

Από το μετρό του Λονδίνου και του Παρισιού, στο τραμ του Βερολίνου ταξιδεύει η Σκιάθος για διάστημα τριών εβδομάδων

Η μοναδική ομορφιά και τα αξιοθέατα του νησιού συνεχίζουν και φέτος, μετά την επιτυχημένη διαφημιστική…

31 Μαρτίου 2024

Μια δύσκολη αποστολή στην Αλβανία

Του Αχιλλέα Παπαρσένου* Ανάλεκτα από το ημερολόγιο ενός συμβούλου Τύπου «Σελίδες Αλβανίας», Χρήστος Γ. Φαιλάδης,…

31 Μαρτίου 2024

Με τα υλικά της μνήμης

Της Λίνας Θωμά Αλέξανδρος Ψυχούλης, Τροφοσυλλέκτης, Αθήνα, εκδ. Νήσος, 2023, σ. 125 Τροφοσυλλέκτης μνήμης ή…

31 Μαρτίου 2024