Τοπικά

Καλάμια ψαρέματος διά χειρός 40χρονου χημικού από τον Πτελεό «Θ»

Σ02 ΠΡΟΣΩΠΟ (12)

Μοναδικά χειροποίητα καλάμια ψαρέματος φέρουν την υπογραφή του Στέφανου Κόρκου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την κατασκευή τους στο εργαστήριο που διατηρεί στην περιοχή της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία. Ο 40χρονος χημικός από τον Πτελεό, το 2014 βρέθηκε δίχως δουλειά, όταν και απολύθηκε από το εργοστάσιο που απασχολούνταν για 11 χρόνια. Ωστόσο, η δύσκολη συγκυρία που βίωσε, δεν τον πτόησε στο ελάχιστο και σε συνδυασμό με την αγάπη του για το ψάρεμα, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική καριέρα του.

Ο Στέφανος Κόρκος αν και αυτοδίδακτος, βάζει όλο το μεράκι του για την κατασκευή καλαμιών ψαρέματος. «Σπούδασα χημικός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Δούλευα σε εργοστάσιο εμφιάλωσης από το 2003 μέχρι το 2014. Ωστόσο, πρόπερσι απολύθηκα, αφού έκλεισαν κάποια τμήματα. Έτσι πήρα την απόφαση να ασχοληθώ αποκλειστικά με την κατασκευή καλαμιών, κάτι που εξελίχθηκε στην κύρια ενασχόλησή μου. Στο Βόλο είμαι ο μοναδικός, γενικότερα στην Ελλάδα ελάχιστοι κατασκευαστές υπάρχουν. Αντίθετα στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένο επάγγελμα. Στην αρχή έκανα κάποια σεμινάρια, αλλά έμαθα πολλά παρακολουθώντας βίντεο στο YouTube. Όσοι ασχολούνται με το ψάρεμα, συνήθως ξοδεύουν αρκετά χρήματα για τον εξοπλισμό. Δίνεις 300-400 ευρώ για ένα καλό καλάμι του εμπορίου, όμως εάν στη συνέχεια προκύψει κάποιο πρόβλημα, τις περισσότερες φορές δεν έχεις δίπλα σου την εταιρεία. Αντίθετα, όποιος έρθει σε μένα, ξέρει ότι μπορεί να με βρει ανά πάσα στιγμή».
Οι παραγγελίες του 40χρονου χημικού προέρχονται από κάθε γωνιά της χώρας, με τον ίδιο να λέει: «Η αγορά του Βόλου καλύπτει κοντά στο 1/5 των συνολικών παραγγελιών. Στέλνω καλάμια ψαρέματος σε όλη την Ελλάδα. Έχω παραγγελίες απ’ όπου θες, π.χ. Ρόδο, Κω, Κρήτη, Πρέβεζα κ.ά., ενώ μελλοντικά με ενδιαφέρει και η προοπτική των πωλήσεων στο εξωτερικό μέσω sites όπως είναι το e-bay».
Η διαδικασία κατασκευής ποικίλλει, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη, με τον Στέφανο Κόρκο να σημειώνει: «Εξαρτάται από το τι θέλει ο πελάτης. Μπορεί να τελειώσω ένα καλάμι μέσα σε ένα διήμερο, ενώ εάν μου ζητήσουν κάτι πιο εξειδικευμένο, τότε θα χρειαστώ και πέντε ημέρες μέχρι να παραδώσω μία δουλειά».
Όσο για τα βήματα που ακολουθεί; «Έχουμε τον κορμό που είναι από ανθρακόνημα (carbon). Υπάρχουν διάφορες ποιότητες, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε carbon. Άλλες εταιρείες και ιδιαίτερα στο εξωτερικό προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και κάνουν μείξεις υλικών. Έτσι κατά μήκος ενός καλαμιού συναντούμε μέχρι και μείξεις carbon και fiberglass», επισήμανε, για να καταλήξει: «Το πρώτο πράγμα που γίνεται είναι ο κορμός. Τότε ψάχνουμε να βρούμε τη ραχοκοκαλιά του καλαμιού, δηλαδή το σημείο που ενώνονται οι άκρες του carbon. Εκεί πάνω θα στηθούν οι οδηγοί και η βάση του μηχανισμού. Ακολουθούν τα δεσίματα, ενώ έπειτα βάφεται με εποξική ρητίνη, για να προστατεύεται το καλάμι. Γίνεται η διαδικασία λυγίσματος του καλαμιού, η οποία εξαρτάται από το σωματότυπο του πελάτη. Αυτό διαφοροποιεί τα χειροποίητα καλάμια από εκείνα του εμπορίου. Στην ουσία στήνεται πάνω στον πελάτη. Παίζει ρόλο το ύψος. Έτσι προσθέτεις ή αφαιρείς οδηγούς, μέχρι να βρεις τα κατάλληλα σημεία των οδηγών, ώστε η πετονιά να μη σχηματίζει μεγάλες γωνίες και να κινείται ομοιόμορφα».
Το τελικό στάδιο είναι η διακόσμηση του καλαμιού. «Εφόσον γίνουν όλα τα άλλα, ξεκινάει το δέσιμο με κλωστές. Οι μερακλήδες θέλουν σχέδια, ενώ άλλοι ζητάνε πιο απλά πράγματα στην εμφάνιση. Θυμάμαι ότι πριν από καιρό ένας πελάτης μου παρήγγειλε ένα καλάμι στα χρώματα του Ολυμπιακού. Αυτή ήταν και πιο εξεζητημένη παραγγελία που είχα. Γενικότερα όσο περισσότερα σχέδια έχει, τόσο πιο πολύπλοκο και χρονοβόρο είναι», υπογράμμισε ο Στέφανος Κόρκος, που έκλεισε λέγοντας:
«Ψαρεύω από επτά χρόνων. Για πρώτη φορά πήγα στη λίμνη του Μέγδοβα. Εκεί το κόλλησα το μικρόβιο. Είχα πάει με ένα παιδί που κάναμε παρέα. Θυμάμαι τότε πως είχα βγάλει 17 ψάρια και ο φίλος μου 65. Δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Μετά από λίγο καιρό μας έψαχναν οι γονείς μας κι εμείς πηγαίναμε στη λίμνη και ψαρεύαμε. Άλλες εποχές τότε. Πιο ξένοιαστα εκείνα τα χρόνια. Όμως, η αγάπη μου για το ψάρεμα παρέμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, όπως και για πολλούς Βολιώτες. Παραμένει δημοφιλής ασχολία. Άλλοι το κάνουν και για να έχουν φρέσκο ψάρι στο τραπέζι, άλλοι για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όσοι επιλέγουν ένα χειροποίητο καλάμι ψαρέματος, αποκτούν έναν πιστό σύντροφο στη θάλασσα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το