Οικονομία

Καλά μηνύματα για τις τράπεζες

trapeza

Στη μάχη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έχουν ριχθεί οι τράπεζες, με τα πρώτα μηνύματα να είναι ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Μάλιστα το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένους και Ελληνες θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα κρατήσει ανοικτό το βιβλίο προσφορών μέχρι και τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς ξεκίνησε πρώτη τη διαδικασία του book building στο Λονδίνο το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το βιβλίο να κλείσει χτες το βράδυ

Την ίδια ώρα η Alpha Bank ετοιμάζεται να ανοίξει το δικό της βιβλίο προσφορών το πιθανότερο τη Δευτέρα στις 9 Νοεμβρίου, ενώ τα αρμόδια στελέχη της τράπεζας βρίσκονταν χθες σε road show στο εξωτερικό. Η Eurobank από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, το οποίο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 13 του μήνα. Ο κύκλος των αυξήσεων θα κλείσει με την Εθνική Τράπεζα, η οποία θα βγει σε αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσα στην εβδομάδα.

Ο στόχος
Ο στόχος είναι οι διαδικασίες των ιδιωτικών τοποθετήσεων να έχουν ολοκληρωθεί και για τις τέσσερις τράπεζες το αργότερο μέχρι τις 20 του Νοεμβρίου.

Αύριο Κυριακή οι τράπεζες θα γνωρίζουν το ύψος των τελικών κεφαλαιακών τους αναγκών και επομένως τα ποσά που θα πρέπει να αναζητήσουν από ιδιώτες επενδυτές, μέσω των ιδιωτικών τοποθετήσεων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ανάμεσα στα ονόματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών -όπως αυτό καταγράφηκε κατά τις παρουσιάσεις που έκαναν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη- είναι τα funds του John Paulson, καθώς και τα Blackrock, Capital, Fairfax, Vanguard GlobalX Management, Lyxor, Odyssey και Wellington Management Group.

Στο μεταξύ χθες τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης -τα capital plans- και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν παραδοθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αποφάσεις του SSM και της DG Comp, που θα εγκρίνουν τα σχέδια είναι κρίσιμες, καθώς θα καθορίσουν το τελικό ύψος των αυξήσεων και κατ΄ επέκταση των ιδιωτικών τοποθετήσεων.

Βέβαια οι τράπεζες είχαν ενημερώσει τον επόπτη για τη βασική τους στρατηγική κατά τη διάρκεια της «άσκησης αντοχής», και μάλιστα τα capital plans είχαν λάβει κατά κάποιο τρόπο έγκριση, αφού οι παραδοχές τους θα έπρεπε να είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες για να προσμετρηθούν στο stress test.

Στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου καθώς και οι κινήσεις ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού.

Να σημειωθεί ότι, από τις προαιρετικές δημόσιες προσφορές επαναγοράς ομολόγων (LMEs) που έχουν κάνει και οι 4 τράπεζες, θα μπορούσε να προκύψει όφελος περίπου 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναγνωρισθεί στα capital plans. Παράλληλα οι τράπεζες θα καταθέσουν και επιπρόσθετες ενέργειες για να περιορισθούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στις κινήσεις αυτές περιλαμβάνονται: οι θετικές διαφορές από τα προ προβλέψεων κέρδη 9μήνου.

Η δυνατότητα πρόσθετης αναγνώρισης προσωρινών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA), λόγω της αύξησης του Common Equity Tier I από την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση. Καθώς και υψηλότερα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων (π.χ. θυγατρική Πειραιώς στην Αίγυπτο), ή οι ώριμες συναλλαγές που μπορούν να προσμετρηθούν (NBGI). Ωστόσο είναι στη διακριτική ευχέρεια του SSM να δεχθεί και άλλες κινήσεις «ψαλιδίσματος» των κεφαλαιακών αναγκών.

FITCH ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
Καμπανάκι για τα «κόκκινα» δάνεια

Ουσιαστικό, αλλά όχι επαρκές βήμα για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θεωρεί η Fitch την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κρούοντας την ίδια ώρα τον κώδωνα του κινδύνου για τα «κόκκινα» δάνεια, που φτάνουν το 63% του ΑΕΠ. Σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι τα 14,4 δισ. ευρώ είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της δυνατότητας απορρόφησης ζημιών, αλλά δεν θα είναι από μόνο του αρκετό για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα. Η βιωσιμότητα του τραπεζικού κλάδου θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να αντιμετωπιστούν βαθύτερα δομικά προβλήματα. Οι τράπεζες, τονίζει η Fitch, διακρατούν ιδιαίτερα υψηλό όγκο προβληματικών δανείων και οι χρηματοδοτικές δομές υποφέρουν από ανισορροπίες. Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες, γράφει η Fitch, εξαρτώνται πολύ από την κεντρική τράπεζα για τη χρηματοδότησή τους, δεδομένης της εκροής καταθέσεων 116 δισ. ευρώ από το 2009 και μετά, εκ των οποίων τα 43 δισ. ευρώ τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η συμπεριφορά των πελατών παραμένει πολύ «ευαίσθητη» σε πολιτικές εξελίξεις και θα πάρει χρόνο πριν η εμπιστοσύνη επιστρέψει στον τραπεζικό τομέα σε βαθμό που θα επιτρέψει την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Ο οίκος εκτιμά ότι η ανακεφαλαιοποίηση πιθανότατα θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015. Οι τράπεζες σκοπεύουν να καλύψουν τουλάχιστον τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο μέσω ενός συνδυασμού διαχείρισης παθητικού, πωλήσεων ενεργητικού, έκδοσης τίτλων και άλλων εσωτερικών κινήσεων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το