Τοπικά

Και Βολιώτες στη μεγάλη υπόθεση υπερσυνταγογραφήσεων

 

Επτά ή οκτώ άτομα από τη Μαγνησία φέρονται να εμπλέκονται σε μεγάλη υπόθεση υπερσυνταγογραφήσεων και παράνομων συνταγογραφήσεων με προμήθειες από φαρμακευτικές εταιρείες με τεράστια οικονομική ζημιά για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Σύμφωνα με έγκυρη νομική πηγή πρόκειται για άτομα, που φέρονται να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και εργαζόμενοι σε δημόσιες δομές υγείας, εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για πέντε αδικήματα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν και πόσοι εξ αυτών είναι γιατροί και ποιων ειδικοτήτων ή φαρμακοποιοί.
Σχετικό ερώτημα απηύθυνε η «Θ» στο πλαίσιο του σχετικού ρεπορτάζ στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποδιεύθυνση Βόρειας Ελλάδος, η οποία δεν έδωσε σχετικά στοιχεία και τόνισε ότι «η σχετική υπόθεση, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για αξιόποινες πράξεις σε βαθμό κακουργήματος, εκκρεμεί στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, η οποία, ως γνωστόν, διέπεται από την αρχή της μυστικότητας της προδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 241 Κ.Π.Δ.» Σύμφωνα με την έγκυρη νομική πηγή, στην ογκώδη δικογραφία των εκατοντάδων σελίδων περιγράφεται με λεπτομέρειες η δράση του κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκονται συνολικά 177 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, φαρμακοποιοί, καθώς και στελέχη και υπάλληλοι τριών φαρμακευτικών εταιρειών παραγωγής γενόσημων φαρμάκων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, φέρεται ανώτατο στέλεχος της μίας εκ των τριών φαρμακευτικών εταιριών. Η υπόθεση της αποκάλυψης του κυκλώματος ξεκίνησε σε πόλη της Ηπείρου, όπου το 2015 συνελήφθη γιατρός για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, αλλά και εξαρτησιογόνες ουσίες. Η έρευνα συνεχίστηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας με παρακολουθήσεις και εφόδους σε γραφεία γιατρών, κατασχέσεις υλικών και αρχείων, διασταυρώσεις στοιχείων με Ταμεία, αλλά και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Στον Βόλο οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας της ΕΛΑΣ στο πλαίσιο εντολής του ανακριτή της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν ελέγχους σε ιατρεία γιατρών του νομού εντός του Ιανουαρίου και κατάσχεσαν υλικό, μεταξύ των οποίων και σκληρούς δίσκους υπολογιστών. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε με πλήρη μυστικότητα, παρουσία δικαστικού λειτουργού. Η έρευνα στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, με υπομονή και επιμονή έδειξε ευρεία και αδικαιολόγητη υπερσυνταγογράφηση, με φάρμακα των τριών φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και συνταγογράφηση σε διάφορους ΑΜΚΑ εν αγνοία των κατόχων τους, εξασφαλίζοντας αμοιβές ανάλογες με τον όγκο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Τα αποτελέσματα της έρευνας με το συνοδευτικό υλικό, για την οποία ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνονται στη δικογραφία, με βάση την οποία ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στους 177 εμπλεκόμενους γιατρούς, φαρμακοποιούς από όλη τη χώρα, στελέχη και υπαλλήλους των τριών φαρμακευτικών εταιρειών. Οι εμπλεκόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της συνέργειας σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας, της απάτης, της δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα κατ’ εξακολούθηση, καθώς και της χορήγησης ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων κατ’ εξακολούθηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το