Τοπικά

Κ. Γουργουλιάνης: Οι 100 νοσηλείες ασθενών, το καλό σενάριο για κορωνοϊό στην Ελλάδα

«Η νοσηλεία 100 ασθενών στα Νοσοκομεία, κάποια εκ των οποίων στις ΜΕΘ, και η διάρκεια της επιδημίας για ακόμη ενάμιση μήνα, θα είναι το καλό σενάριο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης που σημείωσε ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ιού, είναι σωστά.
Ειδικότερα στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» που προβάλλεται μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr μίλησε χθες για το μείζον θέμα του κορωνοϊού και των κινδύνων που ελλοχεύουν για την ανθρώπινη υγεία ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης.
Παράλληλα αναφερόμενος και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, όπως το κλείσιμο των σχολείων, και αν μπορούν να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της διασποράς του ιού, είπε πως «πρόκειται για σωστά, αναμενόμενα μέτρα. Και αυτό έγινε, γιατί στους νέους ανθρώπους ο κορωνοϊός μπορεί να εκδηλώσει ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, με αποτέλεσμα να φέρουν τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού στους ηλικιωμένους της οικογένειας. Βέβαια είναι ατομική ευθύνη των μαθητών να μην βρίσκονται το απόγευμα στις καφετέριες, ενώ το πρωί τα σχολεία είναι κλειστά, καθώς πάλι θα υπάρχει ο κίνδυνος της διασποράς».

Για τη μετάδοση του ιού στην Ελλάδα είπε πως «ίσως να συμβεί στην Ελλάδα, ό,τι έγινε και με την Κίνα. Δηλαδή ο κορωνοϊός ξεκίνησε από την περιοχή Ουχάν της Κίνας, αλλά δεν εξαπλώθηκε ιδιαίτερα στην υπόλοιπη χώρα, ενώ τώρα, μετά από δύο μήνες και με τα μέτρα που λήφθηκαν, βαίνει μειούμενος. Για την Ευρώπη, η αντίστοιχη Ουχάν, είναι το Μιλάνο, όπου έχουμε δραματική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ στις γειτονικές χώρες, η μετάδοση του ιού και η θνησιμότητα είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων για την Ελλάδα μπορούμε να περιμένουμε 100 ασθενείς από τον κορωνοϊό να νοσηλευτούν σε Νοσοκομεία και μερικοί από αυτούς σε ΜΕΘ και αυτό θα είναι το καλό σενάριο. Το σενάριο να γίνουμε και εμείς Μιλάνο, δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει, αλλά δεν φαίνεται να είναι και το πιθανότερο. Για τον επόμενο, λοιπόν, ενάμιση μήνα θα έχουμε και άλλα κρούσματα, νοσηλείες στα Νοσοκομεία και κάποια θα βρίσκονται στις ΜΕΘ. Βέβαια λόγω και της επικείμενης ανόδου της θερμοκρασίας, ίσως να μην είναι και τόσο μεγάλη η εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού ο οποίος αν συμπεριφερθεί, όπως οι άλλοι κορωνοϊοί, δεν αντέχει σε μεγάλες θερμοκρασίες».

«Ο κ. Γουργουλιάνης συνέστησε στους ηλικιωμένους, ιδίως ηλικίας άνω των 80 ετών, να μην μετακινούνται σε χώρους που συχνάζουν πολλοί άλλοι και να περιορίσουν για το επόμενο μικρό διάστημα τη δράση τους στο σπίτι τους. Θα ήταν μάλιστα και καλύτερα να μην βλέπουν τα εγγονάκια τους για τις επόμενες λίγες εβδομάδες».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στις μάσκες λέγοντας πως «πρέπει να φορούν μάσκα μόνο αυτοί που είναι άρρωστοι, για να μην μεταδώσουν τον ιό».
Παράλληλα επισήμανε το παράδοξο, ασθενείς με προβλήματα υγείας να μην προσέρχονται στους γιατρούς υπό τον φόβο του κορωνοϊού.
«Τα κρεβάτια μας είναι άδεια τώρα, γιατί παρατηρείται άνθρωποι που έχουν πρόβλημα υγείας να μην μπαίνουν στα νοσοκομεία λόγω φόβου. Ασθενείς αναβάλουν τις επισκέψεις στον γιατρό για να μην κολλήσουν κορωνοϊό» δήλωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το