Πολιτισμός

Ιστορίες για τις ζωές που δεν σταματούν να ταξιδεύουν

 

Ο ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής σε παιδιά και γονείς Schoolmarius, ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Μάριος Μάζαρης που έχει ξεχωρίσει για τον πρωτότυπο τρόπο διδασκαλίας του και τις δράσεις που υλοποιεί με τους μαθητές του και τις οποίες δημοσιοποιεί μέσω των λογαριασμών του στα social media Fb: Αναγνωστικό / Instagram: @schoolmarius, τα οποία έχουν χιλιάδες ακολούθους, ταξιδεύει στη Θεσσαλία, και συγκεκριμένα στη Λάρισα και τον Βόλο, έχοντας στις αποσκευές του το νέο του βιβλίο με τίτλο μετέωρα για να γνωρίσει ακόμα περισσότερα παιδιά και να μοιραστεί μαζί τους ιστορίες για τις ζωές που δεν σταματούν να ταξιδεύουν και για τις οικογένειες που αλλάζουν μορφές.
Στο νέο του βιβλίο, που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών, θα μας συστήσει καλύτερα τον εαυτό μας και την οικογένειά μας, αυτή που είναι όπως την ξέρουμε, αλλά και αυτή που δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι υπάρχει. Μέσα από το εξαιρετικό κείμενο και τις αριστουργηματικές εικόνες του ταλαντούχου Βασίλη Κουτσογιάννη, θα συνειδητοποιήσουμε γιατί η αγάπη είναι ο σταθερός μας βράχος. Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνονται πρωτότυπες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή στην τάξη.
Οι εκδηλώσεις:
Λάρισα, Σάββατο 6 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 57) σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού Λάρισας
και το βιβλιοπωλείο Άνεμος.
Βόλος, Κυριακή 7 Απριλίου, στις 11.30 το πρωί, στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (Γιάννη Δήμου & Βλαχάβα) σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας και το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη.
Στις εκδηλώσεις ο Μάριος Μάζαρης υποδέχεται τα παιδιά όπως θα υποδεχόταν τα κομμάτια ενός παζλ· γιατί όλοι είμαστε κομμάτια από το παζλ της ζωής μας.
Μαζί θα μιλήσουν για βράχους, για μετέωρα, θα σκαρφαλώσουν βράχο βράχο, θα φωτογραφίσουν τα στιγμιότυπα της καρδιάς τους και θα γίνουν ένα μεγάλο ταξίδι.
Στο τέλος κάθε εκδήλωσης θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση με γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και για υπογραφή των βιβλίων.
Ο Μάριος Μάζαρης εξομολογείται πώς εμπνεύστηκε το νέο του παιδικό βιβλίο και τι αφορά:
«Είναι πολλά αυτά που θεωρώ μετέωρα. Σχέσεις, όνειρα, λέξεις. Για πολλά έχω απαντήσεις, για άλλα όχι. Για χρόνια χρησιμοποιούσα τη φράση «είμαι σίγουρος μόνο για το τώρα», σε μεγάλο βαθμό την πιστεύω ακόμη. Δεν είμαι όμως παιδί. Δεν έχω ανάγκη κάποιον να μου πει πως όλα θα πάνε καλά. Ή ίσως έχω.
Πριν από μερικά χρόνια έζησα το διαζύγιο των γονιών ενός μαθητή μου βήμα βήμα. Έβλεπα στο πρόσωπό του την αβεβαιότητα. Με αγαπούν; Πόσα σπίτια θα έχω; Πού πάνε οι γονείς μου όταν δεν τους βλέπω; Τον μαθητή αυτόν ακόμα τον βλέπω. Με αγκαλιάζει και μου μιλάει, τον ψάχνω κι εγώ κάθε τόσο. Το βλέμμα του δεν έχει τόση ανασφάλεια. Οι γονείς του στάθηκαν τελικά βράχοι που τον στήριξαν στη μετάβαση αυτή. Η δίδυμη αδερφή του πάλι ήταν σαν να μην το έζησε καθόλου. Δεν ταρακουνήθηκε από τη θέση της, ορατά τουλάχιστον.
Είναι μάθημα να παρατηρείς δυο δίδυμα παιδιά. Ποιος σκαρφαλώνει και ποιος ταξιδεύει, ποιος φτιάχνει και ποιος χαλάει. Φαινομενικά έχουν διαφορές, βαθύτερα μπορεί να μην έχουν. Το ίδιο γεγονός χρειάζονται χρόνο να το αφομοιώσουν.
Αυτό το βιβλίο το αφιερώνω στα παιδιά αυτά, που ζουν τα μετέωρα βήματα των γονιών τους χωρίς να μπορούν να τα εξηγήσουν. Πολλές φορές τα ίδια τα παιδιά γίνονται οι βράχοι που έχουν οι μεγάλοι ανάγκη να στηριχτούν κι ας μην το λένε φωναχτά. Ίσως όλοι περνάμε τέτοιες περιόδους· μετέωρων βράχων και βραχωδών μετεώρων. Αν με ρωτάτε, η ζωή έχει τόση αστάθεια που μόνο το ταξίδι συγκρατεί τα κομμάτια του παζλ κοντά».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μαθήτριες

  Τέσσερις μαθήτριες από τις περιβαλλοντικές ομάδες των 1ου και 3ου Γυμνασίου Βόλου μίλησαν χθες…

2 Απριλίου 2024

Απέκτησε… συγκάτοικο την ΑΕΚ Β’ στην 3η θέση η Νίκη

Συγκάτοικο στην 3η θέση του Βορείου ομίλου απέκτησε η Νίκη, αφού η ΑΕΚ Β’ την…

2 Απριλίου 2024

Διακοπές ρεύματος αύριο Πέμπτη και Παρασκευή

Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ…

2 Απριλίου 2024

Πανηγύρισε την παραμονή στην Α2 πόλο ο Βόλος με 13-10 επί του Φοίβου (φωτογραφίες)

Την απευθείας παραμονή του στην Α2 πόλο πανηγυρίζει ο Βόλος Υδατοσφαίριση-Κολύμβηση μετά τη μεγάλη νίκη…

2 Απριλίου 2024

Πρόστιμα σε δύο άτομα για φωτιές σε Αγχίαλο κι Αλόννησο

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 500€, σήμερα, 01 Απριλίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Βόλου,…

2 Απριλίου 2024

Κρατούμενη πήρε το όπλο αστυνομικού και άρχισε να πυροβολεί σε ζωντανή μετάδοση – Τρεις τραυματίες

Δραματική κατάληξη είχε η επιχείρηση σύλληψης σε ζωντανή μετάδοση μιας γυναίκας σε αγορά της Χιλής…

2 Απριλίου 2024