Τοπικά

«Ηρωικό» έργο με μηδαμινή κρατική στήριξη

Σημαντικό έργο προσφέρουν σε καθημερινή βάση οι εθελοντές του Νομού Μαγνησίας, παρά την απουσία υποστήριξης από το κράτος, καθώς πραγματοποιούν πληθώρα δράσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την παροχή βοήθειας εκεί όπου χρειάζεται. Σε συνέχεια του αφιερώματος της «Θ» στις εθελοντικές ομάδες του Νομού παρουσιάζονται και οι κατωτέρω ομάδες αλλά και η δράση τους.

Λέσχη Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών Μαγνησίας
Στη «Θ» μίλησε για τη δραστηριότητα της Λέσχης Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών Μαγνησίας ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Λέσχης κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα σχετικά με τις πρόσφατές δράσεις της Λέσχης ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δύο οχήματα της Λέσχης με πλήρωμα τεσσάρων ατόμων πραγματοποίησαν περιπολίες πυροπροστασίας για τον εντοπισμό τυχών πυρκαγιών. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Επίσης πριν 10 μέρες λάβαμε μέρος σε αγώνες ακριβείας ελευθέρας πτώσεως στο Μπόροβετς της Βουλγαρίας, ενώ πριν από 20 μέρες πραγματοποιήσαμε εθελοντική αιμοδοσία, καθώς η Λέσχη διαθέτει δική της τράπεζα αίματος». Παράλληλα συμπληρώνει ότι «δράσεις πραγματοποιούμε σε καθημερινό επίπεδο. Σε μόνιμη βάση βοηθούμε εδώ και πέντε χρόνια το Κοινωνικό Παντοπωλείο στην περισυλλογή τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ, ενώ συγκεντρώνουμε και φάρμακα και ρουχισμό τον οποίο διαθέτουμε σε άτομα που, εξακριβωμένα, τα έχουν ανάγκη. Τους χειμερινούς μήνες δε, διαθέτουμε και πετρέλαιο θέρμανσης. Μια μεγάλη δράση που σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε στο μέλλον είναι η συμμετοχή μας στον εθελοντικό καθαρισμό ακτών που γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) τον Σεπτέμβριο».
Σύμφωνα με τον κ. Α. Παπαδόπουλο η Λέσχη Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών Μαγνησίας, η οποία είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα της πολιτικής προστασίας, διαθέτει περίπου 60 ενεργά μέλη, όλα πιστοποιημένα με πτυχίο αλεξιπτωτιστή από τις σχολές του Στρατού και με ειδική εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες. Η προσφορά της δεν περιορίζεται μόνο στη Μαγνησία, καθώς είναι μέλος πανελλήνιας ομοσπονδίας. Μέλη της έχουν συμμετάσχει και στο πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνων «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους» (ΠΡΟ.ΤΕ.Κ.Τ.Α.) διάρκειας 100 ωρών εκπαίδευσης, στο οποίο έλαβαν μέρος οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Σκοπός της Λέσχης, όπως τονίζει ο πρόεδρος είναι «πάνω από όλα να κρατήσουμε ζωντανές τις σχέσεις μεταξύ των παλιών Αλεξιπτωτιστών αλλά και φυσικά να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο. Τα μέλη μας, λόγω και της εκπαίδευσής τους, διαθέτουν κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία την οποία χρησιμοποιούν για να προσφέρουν εθελοντικά στο κοινωνικό σύνολο σε αέρα, θάλασσα και βουνό. Έτσι και αλλιώς ως εθελοντές πήγαμε στους αλεξιπτωτιστές στον Στρατό, δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε εθελοντές και στη ζωή. Το σύνθημά μας είναι «εθελοντές μια ζωή, εθελοντές για τη ζωή».
Σε ερώτηση πως μπορεί να γίνει κάποιος μέλος και τι υποστήριξη έχει από το κοινό στο έργο της η Λέσχη ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι «μέλος της Λέσχης μπορεί να γίνει μόνο πιστοποιημένος αλεξιπτωτιστής με δίπλωμα από τις σχολές του Ελληνικού Στρατού. Τα μέλη μας είναι ήδη εκπαιδευμένα από τις σχολές του Στρατού και κατέχουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις. Μόνιμος αρωγός μας στη στήριξη του έργου μας είναι ο κόσμος. Υπάρχουν αρκετοί δωρητές που παρέχουν ρουχισμό, πετρέλαιο και φάρμακα, τα οποία όπως προανέφερα διανέμουμε σε όσους τα έχουν πραγματική ανάγκη. Επίσης ένα από τα δύο οχήματά μας προέρχεται από δωρεά, όπως δωρεά είναι και μηχανή μεγάλου κυβισμού που διαθέτει για έκτακτες περιπτώσεις η Λέσχη. Τώρα τελευταία Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας μας δώρισε φουσκωτό σκάφος και έτσι αποκτήσαμε δυνατότητα δράσης και στο υγρό στοιχείο, ενώ υπάρχουν και συζητήσεις με τον πρόεδρο της Αερολέσχης για την αγορά μικρού αεροσκάφους το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικά άλματα και για τον εντοπισμό πυρκαγιών από τον αέρα». Τέλος ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών Μαγνησίας δηλώνει πως «ο κόσμος αναγνωρίζει την προσφορά μας και μας υποστηρίζει. Το ζήτημα είναι να το δει αυτό και η Πολιτεία. Αυτό δεν ισχύει μόνο για εμάς αλλά και για όλες σχεδόν της εθελοντικές ομάδες, καθώς η επίσημη στήριξη είναι μηδαμινή».

Επίλεκτη Ομάδας Ειδικών Αποστολών Βόλου
Για τη δράση της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Βόλου (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.) αναφέρθηκε η πρόεδρος της ομάδας κ. Φωτεινή Καραουλάνη δηλώνοντας πως «πάμε όπου μας καλούν. Πραγματοποιούμε πολλές τοπικές δράσεις όπως καθαρισμούς παραλιών αλλά και έρευνα και διάσωση. Συμμετείχαμε και συνεργαστήκαμε μαζί με άλλες ομάδες στις προσπάθειες εύρεσης του 82χρονού συνταξιούχου εκπαιδευτικού από τις Μηλιές. Παράλληλα με αυτά πραγματοποιούμε και εκπαιδεύσεις όλο τον χρόνο πάνω στις βασικές πρώτες βοήθειες και σε άλλες θεματικές ενότητες, καθώς διαθέτουμε εκπαιδευτές από την πολιτική προστασία και τον στρατό. Πρόσφατα συμμετείχαμε και σε πανελλήνιες ασκήσεις σεισμού που έγιναν στα παλιά κτίρια της Ε.Υ.Π. μαζί με άλλες ομάδες που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό οργανισμό EVOLSAR, μέλος του οποίου είναι και η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., ενώ λόγω της σύνδεσής μας με τον οργανισμό διασώστες της ομάδας στάλθηκαν και στην Ιταλία για να βοηθήσουν τις σεισμόπληκτες περιοχές».


Στο ερώτημα πως γίνεται κάποιος μέλος και ποιος είναι ο στόχος της ομάδας η κ. Καραουλάνη απαντάει πως «στόχος της οργάνωσης είναι να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να βοηθάει όπου απαιτείτε και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Βοηθάμε όπου παραστεί ανάγκη από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο, ενώ θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πως το να προσφέρεις έστω και το ελάχιστο έχει μεγάλη σημασία. Όσον αφορά στις εγγραφές δεν υπάρχει κάποιο κριτήριο. Όλοι μπορούν να γίνουν μέλη, όμως θα πρέπει να συμμετάσχουν στις υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις και παρακολουθήσεις μαθημάτων ώστε να δώσουν εξετάσεις για να πιστοποιηθούν ως διασώστες».
Η πρόεδρος μίλησε και σχετικά με τη στήριξη του κοινού και τα διαθέσιμα μέσα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Βόλου υποστηρίζοντας πως «υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από το κοινό. Αν και είμαστε σχετικά νέα εθελοντική ομάδα πολλοί μας δίνουν συγχαρητήρια για τη δράση μας. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει καμία στήριξη από το κράτος. Ότι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας. Οι μετακινήσεις μας γίνονται από ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς η λέσχη δεν διαθέτει ακόμα δικά της. Σε μεγάλα και κρίσιμα γεγονότα λαμβάνουμε υποστήριξη από άλλα τοπικά τμήματα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Παρόλα αυτά φιλοδοξούμε το τμήμα να αποκτήσει σύντομα δικά του μέσα καθώς και μέχρι το τέλος του χρόνου ειδικό σκύλο διάσωσης».
Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Βόλου απαρτίζεται από 30 περίπου ενεργά μέλη ιδρύθηκε το 2015 και είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα της πολιτικής προστασίας. Αποτελεί τοπικό τμήμα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Ελλάδος, η οποία είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EVOLSAR.

Λέσχη Εθελοντών Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος
Σχετικά με τις δράσεις της Λέσχης Εθελοντών Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος μίλησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Λέσχης κ. Σωτήρης Δημόπουλος. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «παράλληλα με τις εκπαιδεύσεις που γίνονται συνεχώς, πραγματοποιούμε και διάφορες εθελοντικές δράσεις, οι οποίες στην πλειονότητα τους αφορούν στο υγρό στοιχείο. Έτσι έχουμε πραγματοποιήσει υπό την αιγίδα του Λιμεναρχείου καθαρισμούς του βυθού σε Άναυρο και Άγιο Κωνσταντίνο, ενώ έχουμε συμμετάσχει και σε αρκετές προσπάθειες ανεύρεσης αγνοούμενων ψαροντουφεκάδων. Είμαστε πιστοποιημένοι στις πρώτες βοήθειες από τον Ερυθρό Σταυρό και για αυτό τον λόγο συχνά ζητείται η συνδρομή για θέματα ασφάλειας και πρώτων βοηθειών σε διάφορες εκδηλώσεις. Μια από αυτές ήταν και το 5ο Φεστιβάλ Ορειβατικού και Θαλάσσιου Αθλητισμού Τσαγκαράδας 2017 στο οποίο είχαμε προσκληθεί από τον εκεί σύλλογο. Επίσης διοργανώνουμε και φιλανθρωπικού χαρακτήρα δραστηριότητες, ενώ διαθέτουμε και δική μας τράπεζα αίματος».
Όπως τονίζει ο κ. Δημόπουλος η Λέσχη Εθελοντών Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος ιδρύθηκε το 2010 και μετρά περίπου 30 ενεργά μέλη. Η λέσχη είναι μέλος της πολιτικής προστασίας ενώ σκοπός της είναι ότι έχει να κάνει σχέση με το υγρό στοιχείο αλλά και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο.


Σε ερώτημα αν υπάρχουν κριτήρια στις εγγραφές των μελών και αν το κοινό συμμετέχει στις δράσεις της Λέσχης ο κ. Δημόπουλος απαντάει πως «η Λέσχη ξεκίνησε από βατραχανθρώπους, αλλά δεν απαιτείτε δίπλωμα αυτοδύτη για να γίνει κάποιος μέλος. Στόχος της Λέσχης είναι να συμπεριλάβει όλο τον πληθυσμό αρκεί κάποιος να είναι άνω τον 18 ετών και να έχει όρεξη να προσφέρει ανιδιοτελώς», ενώ συμπληρώνει ότι «υπάρχει συμμετοχή από τον κόσμο. Πολλοί όμως θεωρούν πως το Βατραχάνθρωπος είναι κάτι το απλησίαστο από αυτούς και αποτρέπονται. Δεν είναι όμως όλα τα μέλη μας Βατραχάνθρωποι. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έρθουν σε μας συνειδητοποιημένα άτομα που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά».
Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στα μέσα της Λέσχης τονίζοντας πως «μόνο οι ιδιώτες μας υποστηρίζουν με δωρεές τους. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία στήριξη από το κράτος το οποίο δείχνει αδιαφορία. Εξαίρεση αποτελούν το λιμεναρχείο και ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου με τους οποίους έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Έτσι κτίζουμε μόνοι μας σιγά σιγά τον εξοπλισμό μας, ο οποίος δυστυχώς είναι πολυδάπανος. Προς το παρόν χρησιμοποιούμε για τις μεταφορές μας ιδιωτικά μέσα, ενώ ελπίζουμε να αποκτήσουμε και δικά μας στο μέλλον. Όποιες δωρεές γίνονται πηγαίνουν κυρίως σε αναλώσιμα». Τέλος όπως τονίζει «κάθε δωρεά μετράει, γιατί ενδεχομένως μια προσφορά να σώσει μια ζωή».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το