Αθλητισμός

Ιρανή πυγμάχος πήρε χρυσό μετάλλιο στη Γαλλία και θα την συλλάβουν στην πατρίδα της

Σε μεγάλους μπελάδες μπήκε η πυγμάχος Σαντάφ Καντέμ από το Ιράν επειδή αγωνίστηκε και τελικά νίκησε σε διεθνές τουρνουά πυγμαχίας στο Πουατιέ της Γαλλίας.
Η Καντέμ και ο προπονητής της Μαχιάρ Μονσιπούρ αναμένεται να συλληφθούν μόλις επιστρέψουν στην Τεχεράνη, καθώς εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης τους για προσβολή των ισλαμικών νόμων. Σύμφωνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν μπορεί να οδηγηθούν στη φυλακή για αρκετά χρόνια.
Η 24χρονη γυμνάστρια που εργάζεται ως εκπαιδευτής πυγμαχίας στην Τεχεράνη αψήφισε τους αυστηρούς νόμους που ισχύουν στο Ιράν για τις αθλήτριες που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με αυτούς δεν έπρεπε να φορέσει σορτς, επί πλέον να έχει μαντίλα στο κεφάλι της και να έχει γυναίκα προπονήτρια και όχι τον Μαχιάρ Μονσιπούρ.

«Θα μας συλλάβουν»
«Ο προπονητής μου ενημερώθηκε πως μόλις επιστρέψουμε θα μας συλλάβουν. Έκανα τις επιλογές μου αλλά δεν θέλω να βρουν το μπελά τους άνθρωποι που με βοήθησαν», δήλωσε η Ιρανή πυγμάχος.
Η πυγμαχική ομοσπονδία του Ιράν προσπαθεί να διαχωρήσει τη θέση της και αναφέρει πως η Καντέμ δεν ανήκει στη δύναμη των αθλητών της ομοσπονδία αλλά και κάνει ατομικούς αγώνες.

Γυναίκα προπονήτρια
Οι γυναίκες στο Ιράν επιτρέπεται να πυγμαχούν αλλά πρέπει να τις προπονεί γυναίκα και να φορούν μαντίλα κατά τη διάρκεια του αγώνα. «Παλεύω και έχω κουράγιο σαν γυναίκα. Τιμώ την πατρίδα μου, το Ιράν. Σε ποια χώρα του κόσμου σε συλλαμβάνουν επειδή τιμάς την πατρίδα σου», αναρωτιέται η Καντέμ αλλά μάλλον τα επιχειρήματα της και οι απόψεις της δεν θα βρουν ανταπόκριση στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν.

Απαγορεύονται κολύμβηση και μπιτς βόλεϊ
Να σημειωθεί πως μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η διεθνής ομοσπονδία πυγμαχίας άλλαξε τους κανονισμούς της και επιτρέπουν στις γυναίκες πυγμάχους να φορούν μοντίλα (χιτζάμπ). Στο Ιράν αρκετά δημοφιλή αθλήματα είναι ακόμα απαγορευμένα όπως η κολύμβηση και το μπιτς βόλεϊ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το