Τοπικά

Υποσιτισμένοι 30 μαθητές στο 2ο ΕΠΑΛ- Ενίσχυση από το Δήμο ζητάει το σχολείο

 

ΜΑΘΗΤΕΣ

Οικονομική ενίσχυση αξίας 3.500 ευρώ περίπου το μήνα ζητεί από το Δήμο Βόλου η διεύθυνση του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας για να μπορέσει να καλύψει σε ημερήσια βάση τις ανάγκες σίτισης 30 και πλέον μαθητών.

Το αίτημα προέρχεται από το πολυπληθέστερο σχολείο της Μαγνησίας στο οποίο φοιτούν γύρω στα 500 άτομα.

Η μεγάλη οικονομική κρίση κλυδώνισε πολλά νοικοκυριά με τους γονείς να αδυνατούν να δώσουν ακόμη και το στοιχειώδες χαρτζιλίκι στα παιδιά τους για να φάνε στο σχολείο.

Όπως αναφέρει με δραματικό τρόπο ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης «ενημερωθήκαμε από γονείς, κηδεμόνες και συμμαθητές αλλά και παρατηρήσαμε περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι, μονίμως, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα λήψης δεκατιανού.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία παρακολούθησης μαθημάτων, την ψυχολογική τους κατάπτωση και κυρίως τον υποσιτισμό τους, σε βάρος της υγείας τους, σε μία τόσο σημαντική, για εκείνους περίοδο, της ζωής τους.

Αναφερόμαστε σε περιπτώσεις κατά τις οποίες, πολλοί μαθητές «δανείζονται» από τούς καθηγητές τους, για να προμηθευτούν λιγοστή τροφή από το κυλικείο, γονείς – κυριολεκτικά – παρακαλούν να βρεθεί μία λύση, μαθητές  περιμένουν να τραφούν από τα υπόλοιπα των κυλικείων το μεσημέρι».

Λιποθυμία μαθητή

Ο κ. Σαβελίδης ανέφερε πως «ακόμη πιο τραγικό είναι το θέαμα μαθητών οι οποίοι, για λόγους αυτοεκτίμησης, δεν προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες, αλλά αρκούνται στο να παρατηρούν άλλους συμμαθητές τους να γεύονται το δεκατιανό τους. Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος παρατηρήθηκε περιστατικό που μαθητής έχασε τις αισθήσεις του στο σχολείο μας διότι, όπως ανέφερε, είχε να σιτιστεί τρεις μέρες. Η κατάσταση αυτή συνεχώς επιδεινώνεται. Το τελευταίο συνάγεται τόσο από τις ανωτέρω παρατηρήσεις μας όσο και από την κάθετη πτώση της οικονομικής κίνησης των κυλικείων».

Κάρτα σίτισης

Στην επιστολή του προς το δήμαρχο Βόλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βόλου, τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου με θέμα «Αίτημα επιχορήγησης για την παροχή σίτισης σε μαθητές» ο κ. Σαβελίδης περιγράφει με γλαφυρό ύφος την τραγική κατάσταση μη σίτισης αρκετών μαθητών και τονίζει πως «η διεύθυνση του σχολείου μας στοχεύει να προβεί στην παροχή ειδικής κάρτας σε όσους μαθητές το έχουν ανάγκη με την επίδειξη της οποίας θα τους παρέχεται από το κυλικείο τρόφιμο και χυμός. Προβλέπεται να μην απαιτείται καν η επίδειξη κάρτας, λόγω του ότι οι μαθητές είναι γνωστοί στον υπεύθυνο του κυλικείου».

Ο κ. Σαβελίδης αναφέρεται στους νόμους που κατοχυρώνουν την συνδρομή των Δήμων για την αντιμετώπιση της ανέχειας των νέων και των μαθητών και προσθέτει πως το μήνα θα χρειαστεί περίπου 3500 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών.

Καταλήγει δε ότι «η χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη της τακτικής χρηματοδότησης του σχολείου μας η οποία έχει ως σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της μονάδας προτείνοντας το εν λόγω μέτρο να επεκταθεί και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες του Δήμου Βόλου».

Επισιτιστική

ανασφάλεια

για έναν

στους δύο μαθητές

Ποσοστό περίπου 50% των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ως συνέπεια της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Ένας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις προβλήματα συναισθηματικής υγείας.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, Δευτέρα, το Ινστιτούτο Prolepsis, σχετικά με τη δράση του προγράμματος «Διατροφή», καθώς και άλλων προγραμμάτων που αφορούν την υγιεινή διατροφή, την πρόληψη ασθενειών και τη δημόσια υγεία.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας μας, υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχοντας διαθέσει από το 2012 συνολικά περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα, σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Για την τρέχουσα σχολική χρονιά, ξεκινά την εβδομάδα που διανύουμε σε σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Θράκης. Οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα αρκούν μόνο για να την κάλυψη περίπου 100 σχολείων, με 7.500 συνολικά μαθητές.

Όμως οι αιτήσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα για ένταξή τους στο πρόγραμμα «Διατροφή» ανέρχονται σε 2.032. Ο αριθμός αυτός, που αντιστοιχεί στο 16% των δημοσίων σχολείων της χώρας και περίπου σε 250.000 μαθητές, αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της κρισιμότητας της κατάστασης. Όπως αναφέρθηκε και στη διάρκεια της εκδήλωσης, η παρατεταμένη κοινωνικο-οικονομική κρίση διογκώνει το επισιτιστικό πρόβλημα και ενισχύει πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ο μέγας δωρητής του προγράμματος από την έναρξή του, ενισχύει εφέτος το Πρόγραμμα «Διατροφή» με δωρεά συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, το 1 εκατ. ευρώ διατίθεται άμεσα, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της δωρεάς θα δοθεί με τη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων (matching funds). Δηλαδή θα παρέχει δωρεά ίσης αξίας για κάθε 100.000 ευρώ που θα συγκεντρώσει το Ινστιτούτο Prolepsis από άλλους δωρητές για τους σκοπούς του προγράμματος.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2014-15 δείχνουν με αριθμούς και ποιοτικά κριτήρια την ανάγκη των παιδιών: το 53% των παιδιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα «Διατροφή» βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα. Επιπλέον, σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το