Κόσμος

ΗΠΑ: Σκηνοθέτησε τον θάνατό του πριν 7 χρόνια για να πάρει $ 2 εκατ. από την Ασφάλεια

Για επτά χρόνια, θεωρούνταν νεκρός, μέχρι που συνελήφθη από την αστυνομία στη Μολδαβία. Ο λόγος του… ψεύτικου θανάτου του; Να πάρει τα χρήματα που δικαιούνταν σε περίπτωση θανάτου από την ασφαλιστική εταιρεία, που ανέρχονταν στα 2 εκατομμύρια δολάρια.
Ο λόγος για τον Ιγκόρ Βοροτίνοβ, 54 ετών, που πλέον επιστράφηκε στη Μινεσότα όπου αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Όπως μετέδωσε το Associated Press, το 2015 ασκήθηκε κατά του Βοροτίνοβ δίωξη για απάτη. Συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και έφτασε στις ΗΠΑ το Σάββατο, ανακοίνωσε η Εισαγγελέας Έρικα ΜακΝτόναλντ.

Ποιο ήταν το σχέδιο και πώς ξεκίνησε να το εφαρμόζει
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Βοροτίνοβ εξέδωσε την άνοιξη του 2010 ασφάλεια ζωής και όρισε ως κύριο δικαιούχο την τότε σύζυγό του, Ιρίνα Βοροτίνοβ. Το ζευγάρι χώρισε αργότερα, τον ίδιο χρόνο.
Το σχέδιο του Βοροτίνοβ ξεκίνησε να εφαρμόζεται έναν χρόνο μετά, όταν η αστυνομία της Μολδαβίας ειδοποιήθηκε για ένα πτώμα στην είσοδο του χωριού Cojusna, στα κεντρικά της χώρας. Ανάμεσα στα έγγραφα που κουβαλούσε το πτώμα ήταν το διαβατήριο του Βοροτίνοβ και κάρτες ξενοδοχείων.

Η γυναίκα του πήγε στη Μολδαβία και επέστρεψε με τις… στάχτες του
Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, η Ιρίνα ταξίδεψε στη Μολδαβία και αναγνώρισε το πτώμα, λέγοντας ότι πρόκειται για τον πρώην σύζυγό της.
Στη συνέχεια, επέστρεψε στις ΗΠΑ με πιστοποιητικό θανάτου και τις στάχτες του αποτεφρωμένου πρώην συζύγου της και έλαβε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια από την ασφαλιστική εταιρεία. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τα ποσά μεταφέρθηκαν στον γιο του ζευγαριού και σε λογαριασμούς στην Ελβετία και τη Μολδαβία.

«Κάηκε» από ανώνυμη καταγγελία
Έγγραφα της δικογραφίας δείχνουν ότι το FBI ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης, όταν ένας άγνωστος «κάρφωσε» σε έναν επιθεωρητή στη Μινεσότα τον Ιούνιο του 2013 ότι ο Βοροτίνοβ σκηνοθέτησε τον θάνατό του. Αργότερα εκείνη τη χρονιά, ο γιος του, Άλκον Βοροτίνοβ, επέστρεψε από ένα ταξίδι στη Μολδαβία, όταν τον σταμάτησαν στο τμήμα ελέγχου συνόρων στο Ντιτρόιτ.
Ο υπολογιστής του περιείχε ψηφιακές φωτογραφίες του πατέρα του, που έδειχναν ότι είχαν τραβηχτεί εκείνη τη χρονιά, γεγονός που έδειχνε ότι ο Ιγκόρ είναι ζωντανός.
Πάντως, ο σκηνοθετημένος θάνατος είχε όλο το απαραίτητο τελετουργικό, συμπεριλαμβανομένης και της κηδείας σε νεκροταφείο της Μινεάπολις, το 2011, όπου τοποθετήθηκαν τα αποτεφρωμένα λείψανα. Ως μέρος της έρευνας, οι στάχτες απομακρύνθηκαν από το κοιμητήριο το 2015, ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα έδειξε ότι δεν ανήκαν στον Ιγκόρ.

Ένοχοι κρίθηκαν πρώην σύζυγος και ο γιος
Η Ιρίνα Βοροτίνοβ, 51 ετών, δήλωσε ένοχη σε δύο κατηγορίες για τον ρόλο της στην υπόθεση και εκτίει ποινή τριετούς φυλάκισης.
Ο 28χρονος Άλκον Βοροτίνοβ παραδέχθηκε την ενοχή του σε μια κατηγορία και καταδικάστηκε με αναστολή. Ο δικηγόρος του ανέφερε ότι ο 28χρονος έμαθε αργά τι συμβαίνει, καθώς για πάνω από ένα χρόνο πίστευε ότι ο πατέρας του είναι νεκρός. Η Star Tribune ανέφερε ότι αφού αρχικά υποστήριξε ότι ο πατέρας του έπεσε θύμα απαγωγής για λύτρα, συμφώνησε να συνεργαστεί και ομολόγησε ότι ο πατέρας του ζούσε ανάμεσα σε Μολδαβία και Ουκρανία κάτω από άλλο όνομα.
Η Ιρίνα και ο Άλκον καλούνται να ξεπληρώσουν πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια στην ασφαλιστική.
Παράλληλα, ο Ιγκόρ Βοροτίνοβ θα καταθέσει στο δικαστήριο την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, ο δικηγόρος του δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το