Τοπικά

Ιώσεις ταλαιπωρούν παιδιά και εφήβους – Καθημερινά πάνω από 35 περιστατικά στα Επείγοντα του Αχιλλοπούλειου

Ιώσεις ταλαιπωρούν αυτές τις μέρες πολλά παιδιά και εφήβους με τους γιατρούς της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου να θεωρούν ωστόσο ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Στα Επείγοντα του «Αχιλλοπούλειου» καθημερινά προσέρχονται πάνω από 35 παιδιά για να εξεταστούν και να λάβουν οδηγίες για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να λάβουν.
Πυρετός, εμετός, πονοκέφαλος, διάρροια είναι τα κύρια συμπτώματα των ιώσεων που «κυκλοφορούν» αυτή την περίοδο, ενώ υπάρχουν και οι γαστρεντερίτιδες που δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στα σχολεία και τους άλλους χώρους που συνωστίζονται παιδιά. Άλλωστε με τις γαστρεντερίτιδες κολλούν και οι γονείς από τα παιδιά, με αποτέλεσμα ταλαιπωρείται ολόκληρη η οικογένεια.

Για παράδειγμα χθες σε Νηπιαγωγείο της πόλης από τα 23 παιδιά που φοιτούν, τα πέντε απουσίαζαν με γαστρεντερίτιδα και κύρια συμπτώματα τον εμετό και τον πυρετό.
Συνεπώς συχνές είναι οι απουσίες αυτές τις μέρες παιδιών από τα σχολεία, επειδή έχουν νοσήσει και μένουν στο σπίτι για να αναρρώσουν.
Συνήθως χρειάζονται τρεις με τέσσερις μέρες για να επανέλθουν από την ίωση, ενώ τακτική των γονέων είναι να τα κρατούν ακόμη περισσότερες μέρες στο σπίτι, ώστε να μην πάνε αμέσως στο σχολείο και κολλήσουν άλλα παιδιά, προφυλάσσοντάς τα και περισσότερο για να μην ξανακυλήσουν στην ίωση.

Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αναστασία Κατσιαρδάνη επισήμανε πως «τα παιδιά έρχονται στα Επείγοντα με υψηλό πυρετό και εμέτους. Οι γονείς φοβούνται και για την αφυδάτωση, καθώς δεν είναι εύκολο να καταλάβουν, πότε είναι αφυδατωμένο ένα παιδί. Τα παιδιά εξετάζονται, άλλα μένουν στη μονάδα βραχείας νοσηλείας και αποχωρούν με οδηγίες για φαρμακευτική αγωγή που τους δίνουν οι γιατροί, ενώ άλλα που είναι με πιο βαριά συμπτώματα, κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η ίωση στο αναπνευστικό διαρκεί δύο με τρεις μέρες. Βέβαια οι ιώσεις που έχουμε αυτή την περίοδο είναι οι αναμενόμενες χωρίς να υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες εξάρσεις. Γι’ αυτό και λέμε ότι καλό είναι να εμβολιάζονται τα παιδιά, ώστε να προφυλάσσονται όσο το δυνατόν περισσότερο από τις ιώσεις».

Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης στα σχολεία
Εγκύκλιο με οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις σχολικές μονάδες απέστειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος προς το υπουργείο Παιδείας.
Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά. Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (πχ καθαρίστριες). Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην παρούσα εγκύκλιο.
Οδηγίες ατομικής υγιεινής: Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το