Πολιτισμός

Η «Ιωνία» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η «Ιωνία» στις 23 Φεβρουαρίου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρας Τριάντη, θα πραγματοποιήσει συναυλία-αφιέρωμα με τίτλο «Στα μονοπάτια της παράδοσης» στον μεγάλο ερμηνευτή και εκπρόσωπο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Χρόνη Αηδονίδη.
Η ορχήστρα και η παιδική-εφηβική χορωδία θα συμπράξουν με τους Χρόνη Αηδονίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη και Βασίλη Αγροκώστα.
Ακόμη, θα παρουσιαστούν χορευτικές ομάδες από το Λύκειον των Ελληνίδων Π.Τ.Χ. Ν. Ιωνίας Αττικής και της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου.
Καλλιτεχνικός διευθυντής του συνόλου «Ιωνία» είναι ο Νεκτάριος Δεμελής και η Κορνηλία Φραγκογιάννη μαέστρος της χορωδίας «Ιωνία». Την σκηνοθετική επιμέλεια της συναυλίας έχει η Μαρία Θωμοπούλου.

 
Η ταυτόχρονη σύμπραξη πλέον των 200 ατόμων καθώς και το άρτιο και υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αποτέλεσμα θα συγκινήσουν και θα ενθουσιάσουν τους θεατές. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τραγούδια από τον Πόντο μέχρι την Κρήτη και από την Κύπρο μέχρι τα Επτάνησα.
Το μήνυμα που φέρει η συναυλία αυτή δείχνει πως τα νέα παιδιά παραλαμβάνουν τη σκυτάλη της παραδοσιακής μας μουσικής από τις μεγαλύτερες γενιές, τη διασώζουν και τη διαδίδουν.
Η «ΙΩΝΙΑ» ξεκίνησε το ταξίδι της το 2005, από τους Νεκτάριο Δεμελή και Κορνηλία Φραγκογιάννη, που με την αγάπη τους για τα παιδιά και τη μουσική δημιούργησαν αυτό τον φορέα πολιτισμού.

 
Βασική πεποίθησή τους είναι ότι η ενασχόληση με τη μουσική πέρα από την όξυνση και καλλιέργεια του πνεύματος, τις δυνατότητες ψυχαγωγίας κι εκτόνωσης που προσφέρει, μπορεί να προστατέψει τους εφήβους και από επικίνδυνες ατραπούς.
Η «Ιωνία» διαρθρώνεται σε 5 μεγάλους τομείς:
– Ορχήστρα 20μελή.
– Ορχήστρα Νέων 25μελή.
– Χορωδία παιδική-εφηβική 137 μελών.
– Χορωδία ενηλίκων 40 μελών.
– Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων.
Σημαντικός είναι και ο ρόλος των συναδέλφων-καθηγητών που διδάσκουν παραδοσιακά όργανα στην «Ιωνία». Το κοινό μας όραμα, οι κοινοί παιδαγωγικοί τρόποι διδασκαλίας και η καθοριστική συνδρομή του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού.
Η «Ιωνία» έχει στόχο και σκοπό να γίνεται η διάσωση-διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και η καλλιέργεια του αισθήματος της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.
Μέσα στα 11 χρόνια ύπαρξής της η «Ιωνία» έχει διοργανώσει συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα για την «Πίστη», «Γηροκομείο Βόλου», «Ειδικό Σχολείο Αγριάς» και συναυλίες αφιερωμένες σε σπουδαίους δασκάλους και συνθέτες (Μανώλη Χατζημάρκο, Αλέκο Σακελλάριο, Μίμη Πλέσσα). Έχει παρουσιάσει τρεις δίσκους (cd) με καταξιωμένους τραγουδιστές κι έχει συνεργαστεί με τους Μπάμπη Τσέρτο, Πέτρο Γαϊτάνο, Γιάννη Κότσιρα, Αρετή Κετιμέ, Μπέττυ Χαρλαύτη, Εστουδιαντίνα, Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

«Όταν το παιδί μαθαίνει τις ρίζες του,
πατάει πιο γερά στα πόδια του…»

Όπως σημειώνουν οι δημιουργοί του συνόλου και χορωδίας «Ιωνία», «η παρουσίαση του συνόλου «Ιωνία» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί μεγάλη επιτυχία και προβολή για την πόλη του Βόλου.
Είναι πάρα πολύ θετικό, το ότι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ιδιαίτερα μέσα από τον κύκλο «Γέφυρες» έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο άνοιγμα προς τους νέους δίνοντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και σχήματα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε τόσο σημαντικούς χώρους. Έτσι ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη όταν ο διευθυντής του κύκλου «Γέφυρες» κ. Δημήτρης Μαραγκόπουλος μας πρότεινε να εμφανιστούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και μάλιστα στην εξαιρετική αυτή αίθουσα Α. Τριάντη. Για μας αυτό είναι πολύ μεγάλη τιμή και ο μεγαλύτερος σταθμός στο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό ταξίδι που πραγματοποιεί η «Ιωνία» μέσα σε συνθήκες δύσκολες.
Την προηγούμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου που έγινε η Συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το 2017 ήταν μία μοναδική εμπειρία για εμάς, αφού πέραν του ότι παρευρεθήκαμε στον χώρο, ο διευθυντής του Μεγάρου κ. Μιλτιάδης Λογιάδης αναφέρθηκε στη συναυλία της «Ιωνίας» και η επίσης διεξοδική αναφορά του καλλιτεχνικού διευθυντή του κύκλου «Γέφυρες» κ. Δημήτρη Μαραγκόπουλου μας χαροποίησε ιδιαίτερα αλλά και μας έκανε να διαισθανθούμε το βάρος της τιμής από πλευράς τους προς εμάς.
Ο κ. Μαραγκόπουλος είναι ο άνθρωπος, που ως διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου στα χρόνια που φοιτούσαμε εκεί μαζί με τους καθηγητές μας υπήρξε εμπνευστής για την επαγγελματική μας ενασχόληση με τη μουσική. Με το κύρος της προσωπικότητάς του, του γνωστικού του επιπέδου και με τη γενναιοδωρία του, μας ενέπνεε σιγουριά, δυνατότητα συμμετοχής σε σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα και όραμα.
Η αγάπη των παιδιών και η στήριξη των γονιών τους, η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια είναι η μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή μας κι αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε.
Όταν το παιδί μαθαίνει από πού προέρχεται, μαθαίνει για τη μουσική της πατρίδας του, τις ρίζες του, πατάει πιο γερά στα πόδια του, άλλωστε πώς μπορεί κανείς να προχωρήσει στο μέλλον αν πρώτα δε γνωρίζει το παρελθόν του.
Η ελληνική παράδοση είναι ζωντανή και δεν είναι κάτι παλιό, ξεχασμένο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, που πρέπει να απεμπολείται από τη ζωή των νέων, όντας ήδη επηρεασμένοι από ξενόφερτες επιρροές.
Στο γενετικό κώδικα των Ελλήνων είναι καταγεγραμμένοι οι παραδοσιακοί ρυθμοί και μελωδίες της πατρίδας μας. Η ενασχόληση, λοιπόν, με την παραδοσιακή μας μουσική βοηθά στην ανακάλυψη και καλλιέργειά τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το