Τοπικά

Ιωάννης Κουκουσέλης: Πώς να προστατεύσουμε τα κατοικίδια το καλοκαίρι

 

Του
Χρήστου Μητσιάκη

Διανύουμε φέτος ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων. Βέβαια ο καύσωνας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν μόνο τους ανθρώπους, αλλά ακόμη περισσότερο και τα ζώα που επιβιώνουν στο αστικό περιβάλλον, είτε αυτά είναι κατοικίδια είτε αδέσποτα.
Το τρίχωμά τους, η πολύ υψηλή θερμοκρασία του εδάφους και άλλα πολλά προβλήματα, τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά στον μέσο άνθρωπο, οδηγούν σε μεγάλο αριθμό θανάτων ζώων κάθε καλοκαίρι.
Ο κ. Ιωάννης Κουκουσέλης, με πολυετή προσφορά ως κτηνίατρος στον Βόλο, προτρέπει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να προσέχουν συγκεκριμένα σοβαρά ζητήματα, τα οποία εάν παραλειφθούν μπορούν να θέσουν τα ζώα σε μεγάλο κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουσέλη o πιο σημαντικός κίνδυνος είναι τα παρασιτικά νοσήματα από τα οποία μπορούν προσβληθούν τα ζώα, εάν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, διάφορα παράσιτα, όπως τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι και οι σκνίπες μεταφέρονται από το τρίχωμα ενός ζώου στο άλλο και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα στα ζώα, όπως και διάφορες ασθένειες. Τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται έξαρση των παρασίτων, τα οποία βέβαια εάν εντοπιστούν έγκαιρα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Καθώς, όμως, η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία, ο κ. Κουκουσέλης επισημαίνει τη σημαντικότητα του να είναι εμβολιασμένα τα κατοικίδια, όπως επίσης και τις συχνές αποπαρασιτώσεις.


Ίσως ο πιο συχνός κίνδυνος για τα κατοικίδια, κυρίως τα σκυλιά, είναι η θερμοπληξία. Ο κ. Κουκουσέλης επισημαίνει το συχνότερο περιστατικό του να αφήνουμε τα ζώα μας για ώρα μέσα στο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να μην αντέχουν τις κλιμακωτά υψηλότερες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον κ. Κουκουσέλη ακόμα και η λειτουργία κλιματισμού μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να μην είναι αρκετή. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες, το έδαφος στην πόλη ανεβάζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα το περπάτημα για τα σκυλιά και τις γάτες να καθίσταται μη υποφερτό. Πρέπει λοιπόν η βόλτα των κατοικίδιων να συμβαίνει σε συνειδητές ώρες και περιοχές.
Μια κοινή παρερμήνευση όσον αφορά στα σκυλιά, είναι σύμφωνα με τον κ. Κουκουσέλη η θάλασσα. Μπορεί να απολαμβάνουν το μπάνιο εξίσου όπως εμείς, αλλά το θαλασσινό νερό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για το δέρμα τους. Πρέπει μετά από κάθε μπάνιο, να ξεπλένεται το δέρμα με καθαρό νερό για να αποφεύγονται τα δερματικά προβλήματα και η μεταφορά παρασίτων. Επίσης, τα σκυλιά δεν είναι εξοικειωμένα με τη θάλασσα όπως εμείς, για αυτό είναι απαραίτητο να μην μένουν ποτέ μακριά από την εποπτεία μας, καθώς είναι πολύ εύκολο να γίνει μεγάλη κατάποση νερού, μέχρι και πνιγμός.
Το καλοκαίρι αποτελεί περίοδο διακοπών και απουσίας από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι σημαντικό, όμως, τα κατοικίδια να μην μένουν μόνα τους για εκτενή διαστήματα. O κ. Κουκουσέλης τονίζει πως στον Βόλο υπάρχουν δυνατότητες και υπηρεσίες για να φιλοξενηθεί το κάθε κατοικίδιο εάν δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος συγγενής ή φίλος να το προσέξει.
Εάν, όμως, επιλέξετε να αφήσετε το κατοικίδιό σας σε κάποιον συγγενή ή φίλο, είναι σύμφωνα με τον κ. Κουκουσέλη αναγκαίο να σιγουρευτείτε ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως, για να αποφευχθούν κάθε είδους παρασιτικά νοσήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το