Πολιτισμός

Ιωάννα Τερλίδου: Η μνήμη είναι συναίσθημα και συναίσθηση – Είναι ζωή για το αύριο

Μικτή τεχνική, αλλά και ζωγραφική, υλικά και σύνθεση, αποτύπωση μνήμης και διάρκεια σκέψης συνθέτουν τον «Απαλό κόσμο» της Ιωάννας Τερλίδου, τα έργα της οποίας παρουσιάζονται στον Χώρο Τέχνης «δ.», προσδίδοντας μια άλλη διάσταση στο πεδίο των εικαστικών. Η ίδια με τη χαρακτηριστική της δημιουργική παρουσία δεν αρνείται την επικοινωνία, δίνοντας επέκταση στην έμπνευση και την ερμηνεία στο έργο της, ενώ είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος, με δύναμη και ευαισθησία, μοναχική, αλλά και τόσο μαζί με όλους μας.

«Απαλός κόσμος» στις ημέρες υπάρχει; Κι αν υφίσταται, τι σηματοδοτεί μέσα από την Τέχνη;
Υπάρχει στο μυαλό και την καρδιά μας, υπάρχει πάντα και παντού όπου εμείς θέλουμε να τον βλέπουμε. Αλλά ο τίτλος αυτός σε κάτι άλλο αποσκοπεί και αλλού στοχεύει.

Τι ακριβώς εννοείτε;
Ο τίτλος αυτός είναι κατ’ ευφημισμό. Γνωρίζετε τον όρο και καταλαβαίνετε ότι εννοεί ακριβώς το αντίθετο προσδοκώντας να γίνει αυτό που εννοεί. Εν ολίγοις «απαλός κόσμος» ονομάστηκε με την ευχή να γίνει απαλός, να σταματήσει η σκληρότητα και η αδικία.

Τι σας εμπνέει και τι σας οδηγεί στη δημιουργία;
Οι σκέψεις, οι συλλογισμοί και κυρίως οι αναμνήσεις με οδηγούν σε κάθε έργο. Η μνήμη εξάλλου είναι η βάση για όλα και για όλους. Δεν είναι απλά αναμνήσεις, εικόνες και φιγούρες. Η μνήμη είναι συναίσθημα και συναίσθηση, είναι η ζωή τώρα για το αύριο.

Όλοι σας θεωρούν ονειρική, αισιόδοξη, παραμυθένια. Αυτό θέλετε να προβάλλετε;
Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή εξωτερικεύω περισσότερο τις αγωνίες και την απόρριψη, παρά τη χαρά και τον ευδαιμονισμό. Γνωρίζω ότι με θεωρούν ονειρική, αλλά το έχω ξαναπεί ότι είμαι υπαινικτική. Στόχος μου είναι η καταγραφή, η έκφραση και ο προβληματισμός. Τα εκφραστικά μου μέσα προφανώς παραπλανούν…

Υπάρχουν ή πιο σωστά υφίστανται πολλές αναγνώσεις ενός έργου τέχνης;
Πολύ περισσότερες από ό,τι φαντάζεστε. Καθένας μας κάτι βλέπει και κάτι εισπράττει. Όλοι μας δεχόμαστε μια ερμηνεία και μια εκδοχή, ενώ στην ουσία νιώθουμε αυτό που μας αναλογεί. Κι αυτό συμβαίνει με όλες τις μορφές της τέχνης… Κι αυτό μπορεί να συμβεί ανάλογα με τη φάση που ο καθένας διανύει.

Ο Βόλος και για την ακρίβεια τα Καλά Νερά σάς επιτρέπουν να είστε μέσα στα πράγματα ή πιο σωστά να μην είστε αποκλεισμένη;
Είμαι ευχαριστημένη με την επιλογή αυτή, να ζω μακριά από την Αθήνα που μεγάλωσα ή τη Θεσσαλονίκη που γεννήθηκα. Υπήρχαν ρίζες ωστόσο εδώ και τα Καλά Νερά δεν ήταν σίγουρα τυχαία επιλογή. Η επαφή με τη φύση, η θέα της θάλασσας και του ανοικτού ορίζοντα είναι πλέον το φυσικό μου περιβάλλον. Ζω και εργάζομαι στα Καλά Νερά. Έρχομαι στον Βόλο με ευκολία και με την ίδια ευκολία επιστρέφω. Κι ακόμα η επιλογή αυτή δεν με έχει αποκλείσει από τις επαφές που αφορούν τη δουλειά μου. Αντίθετα θα έλεγα ότι ενθαρρύνουν τη δουλειά και τη διευκολύνουν.

Έχετε περάσει στην ταπισερί από όπου ξεκινήσατε, ενώ μεσολάβησε ένα δυνατό κομμάτι ζωγραφικής. Θα βαδίσετε στο ίδιο εκφραστικό μονοπάτι;
Η ταπισερί ήταν το όνειρο και η αγάπη μου. Την εποχή που ξεκινούσα ήταν τα χρόνια που η παράδοση έπαιρνε διαστάσεις φολκλόρ κι αυτό με απέτρεψε. Αργότερα όμως με την παραίνεση της Ντόρας Ρογκάν και της Χρύσας Δραντάκη κατάλαβα ότι έπρεπε να γυρίσω σε αυτό που με εξέφραζε και είναι αυτό που τώρα παρουσιάζω.

Η τέχνη τι προσφέρει, σύμφωνα με την άποψή σας; Γιατί την έχουμε ανάγκη;
Μια τόσο δύσκολη ερώτηση απαιτεί μάλλον μια εύκολη απάντηση, γιατί όπως ξέρετε η ζωή είναι τέχνη, η πιο ολοκληρωμένη μορφή τέχνης… και μάλιστα βιωματική.

Επομένως τι σημαίνει τέχνη για εσάς;
Να ζεις μέσα από αυτό που κάνεις και αυτό που κάνεις να σου δίνει ζωή. Ζω σημαίνει αισθάνομαι και δημιουργώ. Κι αυτό σας παρουσιάζω.

Η Ιωάννα Τερλίδου ασχολήθηκε με την ταπισερί που σπούδασε στο Παρίσι στην Ecole Nationale des Beaux Arts για τρία χρόνια. Εκεί σπούδασε και σχέδιο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και με την εγκατάστασή της στον Βόλο και συγκεκριμένα στα Καλά Νερά έδειξε ότι έχει πολλά στο μυαλό της, τόσα που γίνονται πράξεις και έργα, έργα τέχνης που έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, αλλά και εκτός Ελλάδας.
Η έκθεση «Απαλός κόσμος» της Ιωάννας Τερλίδου λειτουργεί έως τις 2 Μαρτίου στον Χώρο Τέχνης «δ.» (Χατζηαργύρη 4 με Ιάσονος) κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από 11.00 έως 14.00 και από 18.30 έως 21.00, Σάββατο από 11.00 έως 14.30, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλ. 6978186878.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το