Τοπικά

Η ημέρα του παππού και της γιαγιάς στο 1ο δημοτικό σχολείο Αισωνίας

imera papous

Την ημέρα του παππού και της γιαγιάς γιόρτασαν τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αισωνίας στο Διμήνι. Οι μαθητές βάδισαν στα μονοπάτια της παράδοσης, άγγιξαν αντικείμενα μιας άλλης εποχής, άκουσαν παραμύθια, παροιμίες, αινίγματα, γλωσσοδέτες, είδαν φωτογραφίες, τραγούδησαν και χόρεψαν. Αναζήτησαν το ρόλο της παράδοσης στη ζωή μας και σύγκριναν τη ζωή του χθες και του σήμερα με στόχο να αντιληφθούν τη αλληλεξάρτηση ανθρώπου, πολιτισμού και περιβάλλοντος.
Το θέμα χωρίστηκε σε ενότητες: Επαγγέλματα και ασχολίες των ανθρώπων, ο τρόπος ζωής, η λαϊκή τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα και τα μέσα συγκοινωνίας.
Στόχος όλων των παραγόντων της εκδήλωσης, εκπαιδευτικών και μαθητών, ήταν τα σημερινά παιδιά να αγαπήσουν τα δημιουργήματα του λαϊκού πολιτισμού, να προβληματιστούν για τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και να ανακαλύψουν τη δύναμη και τη χαρά της συλλογικής προσπάθειας.

c42ae567-5416-48df-adae-17fc6901a90c
Στο χώρο του σχολείου λειτούργησε έκθεση με αντικείμενα του παππού και της γιαγιάς που συγκεντρώθηκαν από τις οικογένειες των παιδιών: Εργαλεία, είδη λαϊκής τέχνης, σκεύη καθημερινής χρήσης, φωτογραφίες, ρούχα. Ήταν το Λαογραφικό Μουσείο της Γ΄ τάξης του σχολείου.
Και στο τέλος κλήθηκαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες των παιδιών στη γιορτή τους που έγινε στο σχολείο. Παρουσιάστηκε ο παραδοσιακός γάμος του Διμηνιού με το γαμπρό, τη νύφη, τις προξενήτρες, τους συμπεθέρους, τα προικιά.
Ακούστηκαν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες οι εμπειρίες τους και ταξίδεψαν όλοι μαζί στο παρελθόν.

Την ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων είχε η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Αμαλία Τσατσούλη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το