Τοπικά

Ηλίας Μαμαλάκης: Γευστικές συνταγές για καρκινοπαθείς

 

Διαδικτυακά και προσβάσιμο από όλους είναι το βιβλίο του κορυφαίου Έλληνα σεφ Ηλία Μαμαλάκη με συνταγές για καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία που τιτλοφορείται «Συνταγές για ευαίσθητα στομάχια: Για ασθενείς που πάσχουν από νεόπλασμα».
Πρόκειται για μία καινοτόμα ιδέα η οποία έγινε πράξη και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κ. Μαρία Τόλια, καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και με τον ειδικό διαιτολόγο – διατροφολόγο Δημήτρη Πέτσιο.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης συνέλλεξαν οδηγίες με τις θρεπτικές ουσίες, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή των καρκινοπαθών σε κάθε κατάσταση θεραπείας και τις έδωσαν στον σεφ για να δημιουργήσει γευστικές συνταγές με συνδυασμό αυτών των θρεπτικών ουσιών.
Μιλώντας στη «Θ» ο κ. Μαμαλάκης, ανέφερε ότι οι ασθενείς που περνούν την περίοδο χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας δεν μπορούν να χωνέψουν εύκολα, έχουν παλινδρομήσεις και πρέπει όπως είπε «να τους δώσουμε μία τροφή μαλακή για τον οργανισμό τους και να έχει μία προσωπικότητα για να είναι πιο νόστιμο. Ένας άνθρωπος που τρώει νοστιμιά, έχει καλύτερο ηθικό και ψυχολογία. Εγώ έγραφα τη συνταγή μου, τη διόρθωνε ο διαιτολόγος – διατροφολόγος, γιατί η δίαιτα αυτών των ασθενών είναι διαφορετική από τη δίαιτα των υγιών ανθρώπων, στη συνέχεια τα αποτελέσματα εξετάζονταν από γαστρεντερολόγο και ογκολόγο και προχωρούσε».
Να σημειωθεί ότι καρκινοπαθείς και ιδίως υπό θεραπεία, έχουν συχνές γαστρεντερικές διαταραχές, ναυτία, εμέτους, διάρροιες, ανορεξία, απέχθεια για το φαγητό και είναι πολύ δύσκολο να διατραφούν με συγκεκριμένες τροφές.
Όπως πρόσθεσε ο σεφ «Στο βιβλίο υπάρχουν ειδικές κατηγορίες για κρέατα, ψάρια, όχι όσπρια, συνταγές με παραλλαγές γάλακτος ή καρυκεύματα κ.ά. Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε αυτούς που αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολο πεπτικό σύστημα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το βιβλίο μπορεί να το βρει κάποιος διαδικτυακά, ενώ πριν από τρία χρόνια ο κ. Μαμαλάκης, εξέδωσε κι άλλο βιβλίο για τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Crohn και δεν ελέγχουν το πεπτικό τους, με την υποστήριξη της κ. Μερόπης Κοντογιάννη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Μάλιστα, δεν έκρυψε τη βούλησή του να εκδώσει κι άλλα βιβλία που αφορούν σε άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η καρδιά, τα αυτοάνοσα, όπου η τροφή παίζει σημαντικό ρόλο.
«Θα πρέπει για συγκεκριμένες ασθένειες οι τροφές να προσαρμόζονται στα δεδομένα του διαιτολόγου. Όμως, είναι πολύ καλύτερο να ξέρεις ότι μπορείς να φας κάτι νόστιμο και παράλληλα θρεπτικό και υγιεινό από το τίποτα» ανέφερε και συνέχισε «Μακάρι να είχαμε την οικονομική δυνατότητα να το εκδώσουμε, αλλά το κάναμε με πολύ λίγους πόρους, ενώ είμαστε σε συζητήσεις για να μεταφράσουμε το βιβλίο, τουλάχιστον στα αγγλικά και γερμανικά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το